Nemzetközi magánjog II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
A spanyol világbirodalom és a Németalföld
A KÖZÉPKORI VÁROS.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Az öröklés nemzetközi magánjogi kérdései
Az európai fogyasztóvédelmi magánjog fejlődési tendenciái Dr. Hajnal Zsolt FOME elnök/ DE-ÁJK egyetemi tanársegéd május 31.
KÜLFÖLDIEK NÉVVISELÉSE
Bevezetés az angol jogrendszerbe Szeged, november 30. Dr
A nemzetközi kapcsolatok történeti gyökerei I.
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
Bevezetés.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Személyek joga Jogi személyek.
Polgári jog 1. (Általános tanok, személyek joga)
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Európa városi történelme
Európa vallásai.
A népesség számának változása Európában
Adózás az Európai Unióban – magyar szemmel Dr. Vágyi Ferenc Róbert egyetemi docens Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pénzügyi és Számviteli Intézet 9400 Sopron,
Mezey Barna egyetemi tanár
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Az állampolgárság szerepe a nemzetközi magánjogban
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
A TECHNIKA TANTÁRGY TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEI
Bizalmi vagyonkezelés Avagy az új Ptk. titkos befutója? december
Kis országok az ókori Közel-Keleten
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Nemzetközi magánjog 1. Szellemi alkotások, dologi jog, családi és öröklési jog kollíziós szabályai dr. Glavanits Judit.
Migráció és nemzetközi jog
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
A választottbíráskodás a legfontosabb alternatív vitarendezési lehetőség Lukács Józsefné dr. A Magyar Kereskedelmi és.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
4. Az Alkotmány.
JOGRENDSZER, JOGÁGAK.
A rendi monarchiák kialakulása
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Polgári perjog előadás
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
FELEKEZETI EGYHÁZJOG 2017/2018. KRE/ÁJK november – december.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Lengyelország története
Nemzetközi magánjog II.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Nemzetközi magánjog II.
A jogrendszer tagozódása
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Előadás másolata:

Nemzetközi magánjog II. 2. Rész A nemzetközi magánjog és tudományának története

A nemzetközi magánjog kialakulásának előfeltételei Három feltétel: egymástól eltérő jogrendszerrel rendelkező államok létrejötte; az eltérő jogrendszerek államok általi kölcsönös elismerése; az eltérő jogrendszerű államok közötti rendszeres árucsere, vagyoni és személyforgalom.

A nemzetközi magánjog kialakulásának előfeltételei Mi hiányzott? I. Görög városállamok: az egyes városállamok joga igen hasonló; a lex fori elv következetes alkalmazása; az idegenek jognélkülinek minősültek. Ptolemaidák kora: görög és egyiptomi jog közti kollízió kizárása – a dokumentum nyelve alapján

A nemzetközi magánjog kialakulásának előfeltételei Mi hiányzott? II. Róma: a római jog mellett az idegen jogok nem nyertek elismerést; a praetor peregrinus és a ius gentium; a civitatis fictio alkalmazása. Példák a kollíziós problémára: nem római polgárok öröklési és családi ügyeiben a saját joguk érvényesült.

A nemzetközi magánjog kialakulásának előfeltételei Mi hiányzott? III. Korai középkor (IV-X. század): A római birodalom bukása utána hiányzott az árucsere. Hiába volt jogi partikularizmus. Perszonalitás elve: az ember jogi helyzetét a törzsi hovatartozás (lex originis) határozta meg – professio iuris – valamelyik fél jogát alkalmazták. Territorialitás elve: melyik hűbérúr területén tartózkodnak a jogviszony szereplői: a lex fori alkalmazása és csak az alattvalókra.

A statútumelmélet korszakai A nemzetközi magánjog létrejöttének feltételei kialakulása (XI-XII. sz.): Észak-Itália városállamai: önálló jogrendszerek – a kereskedelmi kapcsolatok élénkülése – a jogrendszerek kölcsönös elismerése. Az egyes városok jogszabályai a statútumok.

A statútumelmélet korszakai A glosszátorok (XII-XIII. sz.): Bologna a Corpus Iurishoz fűzött megjegyzések A lex fori kizárólagosságának az elvetése és az idegen jog alkalmazásának a lehetősége A statútumok érvényesülési határait vizsgálták – a kiindulópont a jogszabály. Aldricus: az alkalmazandó jogról a bírónak kell dönteni – az „erősebbnek és hasznosabbnak” tűnő jogot kell alkalmazni. Accursius: Egy város statútumai csak a saját polgárokra vonatkoznak.

A statútumelmélet korszakai A kommentátorok (XIV-XV. sz.): A statútumelmélet általánossá tétele. Bartolus: Két alapkérdés mentén vizsgálódott: kiterjed-e a statútum hatálya a belföldön tartózkodó idegenre? a területen kívüli tényállásokra? Hármas csoportosítás: perszonál-, reál- és vegyes statútumok. Baldus: A rendszer további finomítása.

A statútumelmélet korszakai A francia iskola (XVI. sz.): Franciaország Önálló szokásjoggal rendelkező kisebb-nagyobb területi egységek. Dumoulin: a szokásjog egységessé tétele mellett érvelt – a perszonálstatútumokat részesítette előnyben. lex originis helyett a lakóhely joga házassági vagyonjog: a házastársak első közös lakóhelye D’Argentré: a feudális partikularizmus híve volt – a reálstatútumok elsőbbségét hirdette - a kommentátorok csoportosításának szilárd alapokra helyezése.

A statútumelmélet korszakai A németalföldi iskola (XVII. sz.): Hollandia Szuverenitás tan – természetjogi iskola. Paul Voet: a nemzetközi magánjog felosztása általános és különös részre. Johannes Voet: a statútumok területhez kötöttek, a perszonálstatútumoknak nincs automatikus extraterritoriális hatása Huber: Az állam törvényei csak a határain belül érvényesülnek. Alattvaló mindenki, aki a határokon belül tartózkodik. Más állam törvényeit a comitas gentium alapján lehet alkalmazni.

A statútumelmélet korszakai Az angolszász fejlődés: Anglia - USA A brit szigeteken a kollíziós probléma a XVII. sz.-ig fel sem vetődött, a bíróságok csak belföldi tényállásokkal foglalkoztak. Nemzetközi kereskedelem megjelenése: Tengerjogi bíróságok az általános tengerjog alapján döntöttek. Verseny a common law és a tengerjogi bíróságok között – transitory action – lex fori. 1760: Robinson v Bland – Lord Mansfield: a felek szándéka befolyásolja az alkalmazandó jogot. USA: Joseph Story: a comity tan megfogalmazása – a nemzetközi magánjog a nemzeti jog része.

A modern nemzetközi magánjog Korai kodifikációk: Bajor Ptk., porosz Allgemeines Landrecht, Code Civil, ABGB: alaptételek átvétele Német iskola: Von Wächter: a statútumelmélet átfogó kritikájának a megfogalmazása megoldási javaslatok nélkül (1841) Von Savigny: nyolckötetes magánjogi enciklopédiájában fejti ki a nézeteit. Nem a jogszabályból, hanem a jogviszonyból kell kiindulni. A külföldi jog alkalmazásának alapja a kölcsönös belátás: biztosítani kell az egységes megítélést. Azt a jogrendszert kell alkalmazni, amelyhez a jogviszony a természeténél fogva kapcsolódik (Sitz-tan). Univerzális nemzetközi magánjog.

A modern nemzetközi magánjog Olasz iskola: Mancini: a személyekre irányadó jogot nem a lakóhely, hanem az állampolgárság határozza meg. Megjelenik a felek jogválasztási jogának az elismerése. A közrend (ordre public) megjelenése.

A modern nemzetközi magánjog XX. századi kodifikációk: A nemzetközi magánjog elveszítette univerzális jellegét és nemzeti alapon fejlődött tovább. Európa: specializálódás USA: Restatementek (1934, 1971) Amerikai elméletek: elutasítják a klasszikus kollíziós jogválasztást és a bíróra bízzák az alkalmazandó jog kiválasztását. Az elmélet a kiválasztás elveit igyekszik tisztázni.

A modern nemzetközi magánjog A XIX-XX. század amerikai elméletei 1: Dicey – Beale: A szerzett jogok elmélete (vested or acquired rights) – a bíró nem alkalmazza a külföldi jogot, csak védelmezi azokat a jogokat, amelyeket a külföldi jog biztosít a felek számára. Cook – Lorenzen: A helyi jog elmélete (local rights) – a bíró egy sajátos, egyedi jogot alkalmaz, amely a lex fori és más érintett jogok keveréke. Currie: A kormányzati érdekkutatás elmélete (governmental interest analysis) – A jogi normában kifejeződő kormányérdektől függ az adott jog alkalmazása.

A modern nemzetközi magánjog A XIX-XX. század amerikai elméletei 2: Ehrenzweig - Niboyet: a fórum jogának elve (lex fori theory) – mindig a fórum jogát kell alkalmazni, kivéve, ha az méltánytalan lenne a felekre vagy ellentétes azok szándékaival. Cavers: A preferencia elvek tana (principles of preference) – Az igazságos döntés meghozatalához a bírónak össze kell vetnie az érintett külföldi jog és a lex fori szabályait. Leflar: A jobb jog megközelítés (better law approach) – Az adott körülmények között jobbnak minősülő jogot kell alkalmazni.

A modern nemzetközi magánjog Napjaink elméletei: A nemzetközi magánjog fő feladata a jogviszony természetének leginkább megfelelő jog meghatározása. Generálklauzulák bevezetése (pl. legszorosabb kapcsolat). Univerzális kapcsolóelvek szerint differenciált szabályozás. Az állam speciális érdekeinek érvényre juttatása. Jogegységesítés.

A magyar jogfejlődés A dualizmus időszaka: 1878 Johann von Püttlingen írja németül az első magyar nemzetközi magánjogról szóló művet Dell’Adami Dezső – Szántó Mihály (1893) Horthy korszak: Szászy István Szocialista korszak: Réczei László – Világhy Miklós Napjaink: Mádl Ferenc – Vékás Lajos – Bánrévy Gábor – Vörös Imre – Burián László