A téves felvilágosítás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
15. SZABÁLY – A B erugás. 15. SZABÁLY – A BE RUG ÁS A be rug ás a játék újrakezdésének egyik módja. Be rug ást kell ítélni annak a csapatnak a javára,
Advertisements

Büntetőrúgás. Büntetőrúgás jár az ellen a csapat ellen, amely elköveti a közvetlen szabadrúgást maga után vonó tíz szabálytalanság valamelyikét a saját.
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Készítette: Cserepes Béla – Heim Attila Chart 1 Szabálytalan elzárás (8:2) 12 Rossz időzítés: későn történő elzárás. Rossz elzárás: aktív elzárás lábhasználattal.
VETÉLKEDŐ. 1.kérdés H3 játékos gólt lő, a játékvezetők megadják a gólt, de amikor beírnák a jegyzőkönybve, akkor veszik észre, hogy H3-as nem szerepel.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Évszakok váltakozása.
16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS. A kirúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Kirúgást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost érintett, majd teljes.
Programfejlesztési Központ
Röplabda Testnevelés Készítette: Kiss Krisztina.
Készítette: Tokai Márk és Tokai Balázs
Szabadrúgások. Szabadrúgások A szabadrúgások fajtái Közvetlen szabadrúgás Ha közvetlen szabadrúgásból a labda közvetlenül az ellenfél kapujába jut, a.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. Kezdőrúgás A játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. Mikor lehet kezdőrúgás? A mérkőzés elején.
Nyilvánvaló gólhelyzetek, szimulálások, büntetőrúgások
A les Edzőtábor j úli u s Egy játékos leshelyzetben van ha: közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a labda és az utolsó előtti ellenfél.
Szabadrúgások.
16. SZABÁLY – A KI DOBÁS. 16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS A ki dobás a játék újrakezdésének egyik módja. Ki dob ást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost.
Büntetőrúgás. Büntetőrúgás jár az ellen a csapat ellen, amely elköveti a közvetlen szabadrúgást maga után vonó tíz szabálytalanság valamelyikét a saját.
SZABÁLYTALANSÁGOK ÉS SPORTSZERŰTLEN VISELKEDÉS.. A szabálytalanságok és a sportszerűtlen viselkedés büntetése a következő Közvetlen szabadrúgás Büntetőrúgás.
IT outsourcing előkészítése - ahogy egy tanácsadó látja Kontra József Igazgató
Játékelméleti alapfogalmak előadás
Egy nap, egy egyetemi tanár, a következő kérdést tette fel hallgatóinak:
Biztosítások : Kárigény érvényesítése. Mi a biztosítási kárigény?
6. Szabály - A JÁTÉKVEZETŐ ASSZISZTENSEK. A játékvezető asszisztensek hatásköre Két játékvezető asszisztens működhet egy mérkőzésen (a 3. számú játékvezető.
6. szabály – A játékvezető asszisztens. Játékvezető asszisztens kötelességei Az asszisztens kötelessége, hogy jelezze: 1. Labda elhagyta a játékteret.
6. szabály – A játékvezető asszisztens
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. A kezdőrúgás meghatározása A kezdőrúgás a játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. a mérkőzés elején.
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Apokalipszis 12/C.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
PéPéeS 3 férfi ül egy bárban és a feleségeiknek vett születésnapi ajándékokról beszélgetnek. Azt mondja az első: olyan ajándékot vettem.
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
10. szabály – A gól. Gólszerzés Gólt kell ítélni, amikor a labda teljes terjedelmével áthalad a kapuvonalon a kapufák között és a keresztléc alatt, feltéve,
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
2008 EB Pau Open Team 2. nap: sz(l)emmel verés. 4. Wales 20VP-t vitt, nekünk 10 maradt A bal oldali kiosztásban Tedd-Salisbury egyedül a mezőnyben szlemet.
12. szabály: Szabálytalanságok és sportszerűtlenségek (2. rész) Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2015.
6. szabály – A játékvezető-asszisztens
13. szabály Szabadrúgások
Számítógépes Hálózatok 9. gyakorlat. Gyakorlatok Nov 18,20 - Socket Nov 25,27 - Socket Dec 2,4 - ZH Dec 9,11 - pótZH Számítógépes hálózatok GY2 Gombos.
4. Bináris Bónusz! 10% Az Ön Bináris struktúrájának két ága /lába/ van . Kétféleképpen kerülhet új tag a rendszerébe. Vagy Ön csatlakoztat új tagokat.
1 PLAY FELVEVŐJÁTÉK A szan felvevőjáték tervezése.
1 PLAY FELVEVŐJÁTÉK Színkombinációk kezelése. 2 PLAY Az impassz. Megpróbálunk egy olyan lappal ütni, amelynél az ellenfélnél van magasabb lap. Az impasszolás.
1 PLAY FELVEVŐJÁTÉK Az első ütés fontossága.. 2 PLAY Első ütésben megfontolandó.
1 PLAY FELVEVŐJÁTÉK Az aduk hasznosítása, adu-kontroll.
Kincskereső „kilenc”-próba
1 PLAY ELLENJÁTÉK Döntési szempontok szlemliciteknél.
1 PLAY FELVEVŐJÁTÉK Taktikai fogások színfelvételben.
1 PLAY FELVEVŐJÁTÉK A szín felvevőjáték tervezése.
Egy nap három férfi kirándulni indult. Egyszercsak egy erős sodrású folyóhoz értek. Mindenképpen át kellett jutniuk a folyó másik partjára, ám semmi ötletük.
1 PLAY Lapkombinációk az ellenvonalon. ELLENJÁTÉK.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Az öt legveszélyesebb kérdés, amit a nő feltehet a férfinak: 1. Mire gondolsz? 2. Szeretsz? 3. Kövér vagyok? 4. Szerinted ő csinosabb nálam? 5. Mit csinálnál,
Jogosulatlan információ
Berkesné Rodek Nóra Birkner Zoltán
HÉL (Hasonló értelmű licit)
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Kognitív és emotív jelentés
Érvelések (helyességének) cáfolata
Legyen Ön is Milliomos! A játék beállítása:
Algebra, számelmélet, oszthatóság
14. Szabály Büntetőrúgás.
Tantárgyunk a történelem
13. szabály: Szabadrúgások
Marcel Cohen fotóművész képeiből
17. szabály - A szögletrúgás
Algebra, számelmélet, oszthatóság
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Alapfokú játékvezetői tanfolyam
Tisztelt Szülők! Az alábbi kérdések megválaszolásával kérem segítsék munkánkat! Nincsenek jó, vagy rossz válaszok. Kérem minden kérdésnél azt az egy.
Előadás másolata:

A téves felvilágosítás

Mi a téves felvilágosítás? Nincs kopogás egy licitre, amire kellett volna (lásd VSZ). Egy játékos nem szabályosan alertál, és ezt az ellenfele nem veszi észre. Egy játékos nem azt a felvilágosítást kapja, amit a licit a rendszer szerint jelent. Egy játékos nem teljes felvilágosítást kap egy licit jelentéséről. Egy játékos nem időben kap meg egy felvilágosítást.

A folyamatábra Érte kár a vétlen vonalat? Téves felvilágosítás? Érte kár a vétlen vonalat? A kár oka a téves felvilágosítás? A kár (egy részének) oka a vétlen fél rendkívül komoly hibája vagy túl kockázatos játéka is? Módosított eredmény Eredmény marad Split score

Mi a teendő? Jegyezd fel, milyen felvilágosítás hangzott el, melyik oldalon és mikor! Ellenőrizz! Ellenőrizd, hogy a felvilágosítás volt téves, vagy licittévesztés történt! Kérd el a konvenciókártyát, kérdezd meg őket! Kérdezd meg azt a játékost, aki hívott, hogy mit tett volna másképpen, ha tudja az igazságot! Ha még játék közben vagyunk, annál jobb, akkor hívd el az asztaltól! Ha vége a partinak, kérdezd meg, milyen kár érte, ha nincs még vége, akkor hívjon vissza, ha úgy érzi kár érte!

Téves felvilágosítás vagy licittévesztés? L75: Az ellenfél a licit rendszer szerinti jelentésére jogosult, nem a licitáló aktuális kezének leírására. Téves felvilágosítás esetén jár kártérítés, licittévesztés esetén nem, azonban bizonyíték hiányában a zsűri tételezzen fel téves felvilágosítást (21B1b). Bizonyíték: konvenciókártya, vagy bármi, amiből a zsűri meg tud bizonyosodni a licit rendszerbeli jelentéséről. Ha a zsűri azt gondolja, hogy a licitnek nincs megállapodott jelentése, akkor az új 75D szerint az az információ jár a vétlen félnek, hogy „nincs megállapodás”.

Mire módosítjuk az eredményt? Megpróbáljuk kitalálni, mi történt volna, ha a vétlen fél megkapja a neki járó felvilágosítást (helyes vagy „nincs megállapodás”). Ehhez megkérdezzük a két fél licitrendszerét, és esetleg más játékosok véleményét is. Ha (majdnem) egyesélyes: megítéljük azt az eredményt. Ha többesélyes: súlyozott eredményt ítélünk, a százalékokban kicsit a vétlen félnek kedvezve. Ha nagyon sok esélyes, vagy nem tudjuk, mi lett volna: mesterséges módosított eredményt ítélünk (60/40% vagy +3/-3 IMP). Ha a vétlen fél rendkívül súlyos, a szabálytalansághoz nem kapcsolódó bridzshibát csinált: split score (12C1e).

Emberek megkérdezése Néha nem tudjuk magunk eldönteni, hogy mit tett volna a vétlen fél, ha megkapja a jó felvilágosítást – ekkor meg kell kérdezni hasonló játékosokat. A helyes első kérdés: mit licitálnál/hívnál, ha a *helyes felvilágosítást* kapnád? Ehhez tudni kell a kérdéses pár rendszerét, az addigi liciteket és a további licitek jelentését. A helyes második kérdés: és mit tennél akkor, ha a *rossz felvilágosítást* kapnád? Ha senki nem változtat: nem volt összefüggés.

PÉLDÁK

 Screen, osztó: Észak,K-Ny bellben   10 8 6 5 3   Q 6 2   A Q Q A 5 4  A 9 7 2 K Q 4  A J 7 5 4 K 10  6 5 2 J 10 8 7 4 J 9 8 7 6 2   J 9 8 3   K 9 3   Dél Nyugat Észak Kelet passz 1 passz 1* 1 passz 3 passz passz kontra körpassz Eredmény: -1, -100 Az 1 transzfer volt kőrre. Nyugat kopogott, kelet csak meglengette a kezét, amit észak állítása szerint nem vett kopogásnak, ezért licitált 1-t. A másik asztalon kelet a 3Nt-ban pikk indulásra négyet bukott. Téves felvilágosítás, de nincs kár (a 3NT meglenne nyugat kezéből), eredmény marad.

 Screen, osztó: Kelet, ált. mans A K J 10 7 2   A J 6   J 10 7   J 4 Q 8 6 3  10 8 K Q 9 4 2  A K Q 9 4  K Q 9 8 7 6 5 10 4 9 5   7 5 3 8 6 5 3 2   A 3 2   Dél Nyugat Észak Kelet passz passz 1 1 kontra passz 3 * 3 3NT körpassz Kelet a 3-re kopog. Kelet szerint azt mondja: „nem ígér 18 pontot”, észak szerint azt, hogy „gyenge”. Ellenjáték: pikk 9-4-A-3. Kőr J-K-7-8. Észak azt állítja, hogy ha nyugat „gyenge”, akkor keletnél kell legyen a treff ász, hogy 3NT-t mondjon, ezért játszott arra, hogy délnél kőr K9xx van. Nem volt téves felvilágosítás. Mindenki úgy licitál, ahogy akar, eredmény marad.

Screen, osztó: Dél, K-Ny bellben K 9 8 7 5 3 8 K 8 7 6 Q 10   8   K 8 7 6   Q 10 Q 10 6 J 4 2  K J 6 2 10 7 4  9 3 2 A Q 4  K 4 3 J 8 6 5 A   A Q 9 5 3 J 10 5   A 9 7 2 Dél Nyugat Észak Kelet 1 passz 2 körpassz Indulás: 8. Lejátszás: 8-A-3-10 A-6-3-2 A-2-8-4 3-6-5-4 K-4-5-10 6-Q-5-2 5-2-K-Q 4-6-J-7 …és KNy két-két káró, pikk és treff ütéshez jut – egy bukás. KNy cc-jén, amit észak az indulás után megnézett, az áll: Hxxx, Hxx, xxx, xx. Kelet arra a kérdésre, hogy miért nem a rendszer szerint indult, azt mondja, hogy gyenge színből indulhatnak a másodikkal is. Ha ezt tudja, észak állítása szerint ellopta volna a harmadik treffet. Téves felvilágosítás, 2 =

Dél Nyugat Észak Kelet passz 1NT passz 3NT körpassz Indulás: Q. A játék: Q-7-4-2 J-9-5-3 A-K-6-8 …és a felvevő egyet bukott. A felvevő megkérdezte, hogy hogyan indulnak, és azt a választ kapta, hogy „első-harmadik-ötödik, néhány kivétellel”. Ezért állítása szerint nem volt más választása, mint kétszer kihagyni a kőrt. A Q indulás az egyik kivétel.  Screen, osztó: Nyugat, ált. mans K 6 5 2   8 3 2   A K 8 6   Q 9 10 9 8 3  Q 7 4  6 5 4 A Q J 10  Q 10 4 5 3  A 8 4 J 10 7 5 A J   K 9 7 J 9 7 2   K 6 3 2   Téves felvilágosítás – de a felvétel nagyon kis eséllyel teljesíthető csak, mondjuk 10-20%.

 Screen, osztó: Dél, K-Ny bellben Q 9 8 7 4 3   9 8 4 2   4 2   7  A 10 6 2  K J 5  A J 5 K Q 10 6  9 8 3 Q 7 5  Q J 6 10 9 5  -   7 3 A K J 10 6   A K 8 4 3 2   Dél Nyugat Észak Kelet 1 passz 2 passz 5 körpassz Észak a 2 -t multinak (ez a megegyezés is) szánja, dél nem kopog, természetesnek veszi. Indulás: K, eredmény = (A,  lopás, adu impassz – két kőrt adott ki) ÉD vonalon senki nem játszott gémet, és KNy azt állítja, kár érte. Tény hogy kár érte, de nincs összefüggés – ÉD mázlista volt, hogy mindkét minor 3-3, és ül a káró impassz, mázlistának lenni pedig nem szabálytalan.