Szakkönyvtári Seregszemle, 2017

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Advertisements

A lokális tudástermelés koordinációja: egy új, lehetséges könyvtárosi szerepkörről Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Nemzeti információs társadalom stratégia és könyvtárak Z.Karvalics László 2002 június 24.
Tudás, közösség, hatalom
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Drajkó László Microsoft Magyarország
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
A multidiszciplináris e-learning
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
Gondolatok az innováció működéséről Szabó Gábor a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.
Az információs-és tudásmunka világa
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A társadalomtudományi kutatás módszerei
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
DELIVERING PATIENT–CENTRED INNOVATION IN MEDICINE THROUGH PARTNERSHIP Andrew Witty President, Pharmaceuticals Europe GlaxoSmithKline PARTNERI KAPCSOLATOKON.
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Mérnök informatika szak BSc.
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
Összehasonlító gazdaságtan
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM MESTERISKOLA SZOMBATHELY augusztus
Zsolt Námesztovszki, Hungarian Language Teacher Training Faculty, Subotica, University of Novi Sad, Subotica, Strosmayer 11., Márta Takács Budapest.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 9. II. em 210. Telefon: Telefax: Web:
Az iskola az információs társadalomban Z.Karvalics László BME Információs Társadalom-és Trendkutató Központ.
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
Innovatív elemek a SKA végrehajtásban Innovative elements in SCF implementation.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A Microsoft Üzleti Intelligencia megoldása és platformja
Kémia a XXI. században A kémia kulcsszerepet játszik a természet- tudomány minden ágában. Ez azt jelenti-e, hogy a kémia nem több, mint egy ügyes „eszköz”?
Az m-learning kihívásai és lehetőségei a természettudományos oktatásban Dr. Főző Attila László Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. The work.
Információ Tudás Tartalom Dr. Budai Balázs Benjámin.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Együttműködés az online közösségekkel a közgyűjteményekben Networkshop.
Személyes és kitartó Marketing a hálózati társadalomban Hammer Ferenc ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék.
JÖVŐKUTATÁSI PARADIGMÁK Magyar UNESCO Bizottság Társadalomtudományi Albizottságának Jövőkutatási Bizottsága Budapest, június 4. Dr. Hideg Éva egyetemi.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Tömegek a közgyűjtemények szolgálatában Jó példák és tanulságok.
Előrelépés a digitális akadémiai világban Béky Endre Elsevier 2006 október 18.
ADAT – Információ – Tudás
Folyamat-, illetve állapotjelentés
Európa átalakuló városi terei
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A senior tudásvagyon kormányzása: elvek, elméletek, gyakorlatok
Irányítás Menedzsment funkciók.
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Kék gazdaság, mint a KTK stratégiai iránya
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
Szani Ferenc, Pitlik László, Balogh Anikó
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Oktatás-Informatika-Pedagógia konferencia (OIP 2018)
Környezetgazdaságtan 5
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Szilágyi Balázs A holisztikus tervezési szemlélet szükségszerűsége az építőipar feltámasztásában… …azaz 30% oda-vissza.
Előadás másolata:

Szakkönyvtári Seregszemle, 2017 Derek de Solla Price fogyatkozó árnyéka A tudományról a kontroll-átmenet időszakában Z. Karvalics László Szakkönyvtári Seregszemle, 2017

Solla Price - diskurzusok Tudománymetria Tudománypolitika Tudományszociológia Publikációs anomáliák Hálózatosodás Informatizál(ód)ás Tudománynépszerűsítés Tudománykommunikáció Tudományok oktatása Tudósok száma

Merre keressük a kulcsdiskurzusokat?

Mi a „befoglaló kontextus”? Társadalmi makroevolúció Civilizációs kihívások Az átalakulás/változás értelmezése Létezik hozzá teleológia? Igazodhatnak ehhez kollektív koordinációs és elosztási döntések? Tudomány

Bürokratikus kontroll Egy kiinduló szemléleti-fogalmi keret: James R: Beniger és kontrollválság-kontrollforradalom modellje Izokratikus kontroll Arisztokratikus kontroll Bürokratikus kontroll Poszt-bürokratikus kontroll

A bürokratikus kontroll válságjelei Erőforráshiány (anyagi, emberi) Elosztási anomáliák, egyenlőtlenség Kitettség a hierarchiáknak Diszfunkciók szaporodása Hatékonyság-problémák Adaptációs szakadékok Kulcsszerepben: a (rendszer)MÉRET

Tudományos óriásközösségek Megascience – óriásmasinák Globális infrastruktúra-platformok Tudományos óriásközösségek A megértés-mélység mennyiség- és méret-függő a természet-és élettudományokban

Az új kontrollforradalomnak nem az információtechnológia az ágense … hanem a humán technológia A társadalomtudományok szükségszerű felértékelődése A földtörténeti és társadalomtörténeti múlt megértése a valóság megelőző tükrözésének legfontosabb mozzanata Egyetemes és globális dimenzióban Csillagászat és űrkutatás – nem sci-fi, rendszerdinamikai szükségszerűség

Az izokratikus kontrollstruktúrák és a tudomány világa

Crowdsourcing and Citizen Science Act (USA, 2015) „crowdsourcing and citizen science projects have a number of additional unique benefits, including accelerating scientific research, increasing cost effectiveness to maximize the return on taxpayer dollars, addressing societal needs, providing hands-on learning in STEM, and connecting members of the public directly to Federal science agency missions and to each other”

Ha Solla Price-nak és Benigernek egyszerre van igaza … egy teljes tudomány-emancipációs ciklusba futunk A scientific literacy teljeskörűvé válik (v.ö. academic literacy) Palaestria-modell (v.ö. DBL – discovery-based learning, STSM, tudományos tehetséggondozás) Citizen science-ből – pro-ams (professzionális amatőrök) és lifelong research (és gamification) Strukturált és perszonifikált microtasking Civilizációs, helyi és személyes jelentés-teliségek és problémák megoldása

Az izokratikus kontroll-átmenetben … A Tudomány és a kutatóközösség logokratikus szerepet játszhat (irány és nem azonnali norma) Folyamatosan megoldásokat termel egyedi rendszerműködés-változások megkönnyítéséhez, a bürokratikus kontroll társadalmának és intézményeinek lebontásához, egy új elosztási rendhez A technológiával együtt megteremti az átmenet anyagi-gazdasági alapjait (az automatizáció kulcs-szerepe a munkamegosztásban és az életfeltételek biztosításában) A megismerés örömét emberi joggá teszi

A poszt-információs társadalom és annak tudománya a horizonton Japán supersmart society programja (2015) Tajvan: akademeokrácia Monoton kúszik felfelé a végzettség A régiók kiegyenlítődése, digitális nomádok Tudás(munka), humán technológia, jó város

Köszönöm a figyelmet! zkl@hung.u-szeged.hu