ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
Az Ószövetség könyvei.
Etikai Kódex.
Az észlelés kulturális eltérései A valóság alternatív nézetei.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A személyiség.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Szocializáció Fogalmak:
A vállalkozások környezete
A munka világával kapcsolatos tudás
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A középkori filozófia főbb kérdései
Szociális tanulás formái
Ápolásetika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
Közösségi portálok használata
„Irodalom és bölcselet” november 21. Réz Anna Miért felelős Oidipusz király?
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
Mérnöketika.
Etika.
Etika.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
Minőség menedzsment 6.előadás
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
E-KULTÚRA A MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELETBEN Tanulmány + power-point internetes konferencia vázlat OFA - STRATOSZ PROJEKT 2004 internetes konferencia.
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Etika és deontológia a pedagógusi szakmában
Készítette: Jon A. Palmer
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
A kriminálpszichológia
A deviancia értelmezési kerete
A tanítás szolgálata GYHT2.. Tanítás Ismeret, tudás átadása; szokás, készség, magatartás elsajátíttatása (Magyar értelmező kéziszótár)
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
„Ne lopj!” A 8. parancsolat
Isten igéje megvilágítja az életünket
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
Erkölcsteológia - II. Jegyzet: Dr. Veres András: Erkölcsteológia megtalálható.
A szocializáció folyamata
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
4. Az Alkotmány.
Bevezetés a filozófiába
Kultúra és kommunikáció
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Mérnöketika.
Egyet értünk abban, mi erkölcsös és mi nem?
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
Emberi és gépi morál Tomka János Bőgel György
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
Mérnöketika.
Vágyaink és kívánságaink
Előadás másolata:

ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei Az üzleti etika mint szaketika Mottó: ”Miért legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis!” „Miért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgy is!” József Attila

Belső erkölcsi tudás Lelkiismeret-furdalás, bűntudat Az erkölcsi érzék olyan mint a szépérzék, az emberi természet vele született tulajdonsága. Létezik egy belső erkölcsi tudás Erkölcsi minősége van a cselekedeteknek Jó és rossz különbsége A szabad döntéseinkért felelősek vagyunk

Az erkölcsi felelősség Felelősség ésszerű választ tudunk adni arra, hogy miért úgy cselekedtünk A rossz ésszerűen nem igazolható, ezért felelősséggel nem vállalható Az erkölcs első társadalmi megjelenése Mózes 10 parancsolata 1-3 az ember és Isten viszonya 4-10 az emberek egymás közti viszonya

10 parancsolat Yama-Niyama 1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj! 2. Isten nevét hiába ne vedd! 3. Az Úr napját szenteld meg! 4. Atyádat és anyádat tiszteld! 5. Ne ölj! 6. Ne paráználkodj! 7. Ne lopj! 8. Ne hazudj,mások becsületében kárt ne tégy! 9. Felebarátod házastársát ne kívánd! 10. Mások tulajdonát ne kívánd! Yama erőszaknélküliség   - ahimsa igazságszeretet       - satya a nem lopás            - asteya önmegtartóztatás    - brahmacharia a nem birtoklás       - aparigraha Niyama megtisztulás           -saucha   elégedettség           -santosa szigor                     - tapas tanulás                   - svadhyaya      Isten szeretete       - ishvarapranidhana

A társadalmi tudat elemei politika jog tudományok vallás Filozófia ERKÖLCS művészetek

Az etika Az etika a görög éthosz szóból származik, jelentése erkölcs. Arisztotelész hívta először ta ethika-nak azt, ami általánosságokban foglalkozott a jóval és a rosszal, mely szervesen összefügg a boldogsággal. Más szóval, az etika azzal foglalkozik, hogy miképpen tudunk leginkább boldogok lenni. A magyar nyelvben a XIV. századtól

Az erkölcs Történelmileg kialakult képződmény Azon értékek és szabályok összessége, amelyeket elismer és magára nézve kötelezőnek vall az emberi közösség Szabadon nem vihető át más csoportokra Nincs egyetemes emberi erkölcs, (például:többférjűség)

A morális viselkedés meghatározói Szocializáció (másokkal való együttélés képességének kialakulása) Erkölcsi ítélőképesség (gondolkodás és döntés) Erkölcsi érzések (szégyen és bűntudat, a normák és szabályok be nem tartásakor) Empátia (beleélés képessége mások érzéseibe, szükségleteibe, helyzetébe) Meggyőződés és tudás (mások megítélésében, a másoknak nyújtott segítségben)

Az erkölcs struktúrája Erkölcsi közvélemény (amit az emberek általában gondolnak róla) Erkölcsi alapelvek, normák (amit magukra nézve általában elfogadnak) Erkölcsi ideál (amilyen kellene hogy legyen) Erkölcsi közvélemény Erkölcsi ideál Erkölcsi alapelvek

Az erkölcs főbb alapfogalmai Jó és rossz Felelősség Bűn és bűntudat Kötelesség Igazság, igazságtalanság Humánusság, antihumánum Lelkiismeret Szándék Hűség, árulás Dicséret, feddés Közjó

Etika és erkölcs Etika: az erkölcsi szabályok elméleti értékelése (a filozófiának az erkölcsi jelenségek összességével foglalkozó ága. Témája az erkölcs leírása, illetve az ember és az erkölcs viszonya) Két része: 1. A jó és a rossz elmélete 2. A viselkedési normák Erkölcs: viselkedési szabályok összessége A társadalmi fegyelem formái: szokások, tradíciók, közvélemény, eszmények, normák Az egyéni meghatározók: felelősségtudat, öntudat, meggyőződés, erkölcsi érzelmek, hajlamok, lelkiismeret (bűn és bűnhődés)

Az erkölcs két oldala 1./ Értelmező oldal: Mi az erkölcs? Erkölcsiség, morál 2./ Normatív oldal: Mi az erkölcsös? Erkölcsösség, moralitás

Az etika főbb ágai Általános etika (értelmező oldal) Konkrét etika (normatív oldal) Szaketikák (Hippokratész, Comenius) Etikatörténet (kronológia) Erkölcsszociológia (eszköztár)

Az üzleti etika szaketika SZINONÍMÁI: Gazdaságetika Vállalati etika Menedzsment-etika

Az üzleti etika rendszere Befoglaló környezet Társadalmi felelősség Egyéni felelősség Etikus vállalati magatartás Vállalati és cégkultúra Érdekérvényesítési kultúra