Csongor és Tünde és a Varázsfuvola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde W. A. Mozart: A varázsfuvola Készítette: A „Nightingale” csapat (Al-Farman Petra, Nagy Titusz, Tikász Ábel, Végh Dóra)
Advertisements

Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Melyik agyféltekéje domináns? – teszt Pillantson a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen ?  Ha úgy.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
CSONGOR ÉS TÜNDE vs A VARÁZSFUVOLA Lakossági Fórum csapat.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
CSONGOR & TÜNDE Rendezte: Németh Antal. A CSONGOR ÉS TÜNDE SZERKEZETE  kétféleképpen is értelmezhető. A lineáris szerkezet lényegében a felvonásokkal.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
Előkészületek az on-line referensz útján történő orvos-biológiai és egészségügyi információszolgáltatásra.
Megkérjük kedves olvasónkat/olvasóinkat hogy d ő ljenek hátra, amint kész a popcorn az ENTER lenyomásával kezd ő dhet is az „el ő adás”. Köszönjük!
Pályakereső évek Gyermekkortól a János Vitézig. Szlovák származás Petrovics István mészáros Hrúz Mária mosónő, cseléd Kiskőrös születés Félegyháza.
Mozart: Varázsfuvola és Vörösmarty: Csongor és Tünde összehasonlítás.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Helyi védett értékek bemutatása
Tanulószerződés-kötés
A jogérvényesítés módjai, lehetőségei, eszközei
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Oltáriszentség, Papság,
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede.
A „fény százada”.
Csongor és Tünde / A varázsfuvola
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Környezetgazdaságtan 1
Hol itt a hasonlóság? Csongor és Tünde és a Varázsfuvola.
Varázsfuvola Csongor és Tünde.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
„16„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.” 17A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: „Mi az, amit.
Projektmunka Földrajzolok
A Varázsfuvola - Csongor és Tünde
Mozart: Varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
Albert Schweitzer Tucy
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Mozart: Varázsfuvola  Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Sebők Sándor projektvezető MKT IG2 fórum, február 8.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Helyi bíráló bizottság tagjainak megválasztása clld community led local development
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
Vektorok © Vidra Gábor,
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Gabriel García Márquez: Idézetek
Miért veszélyes a gyógyszerhamisítás?
A tehetséggondozás kihívásai
Egy átlagos napom.
Előadás másolata:

Csongor és Tünde és a Varázsfuvola Intercisa csapat

Vörösmarty és a Varázsfuvola A Varázsfuvola librettóját már Csokonai elkezdte fordítani Nem bizonyítható, hogy Vörösmarty látta volna egyszer is a Varázsfuvolát, de a korabeli Pesten több mint százszor játszották Vörösmarty műve operaszerűen komponált: magánszámok, duettek, tercettek, csoportjelenetekkel rondószerűen meg-megszakított cselekményvezetés lírai részek, váltva rusztikus- groteszk komédiázással kórusbetétek

A cselekmény összehasonlítása Az ember életének értelme: a boldogságot kereső hős Hasonlóságok Különbségek az élet értelme: a boldogság próbatételek sorozata, némasági fogadalom betartása 3-as szám fontossága fény és sötétség ellentéte a földi és égi szintek szerepeltetése V.: beavatás a világ megismerését jelentő tanokba V.: szabadkőműves tanok V.: tárgyak: varázsfuvola, csengettyű – palást, bocskor, ostor a Tündérhon és a templom más-más világot képvisel

Tükördramaturgia Csongor és Tünde Varázsfuvola Csongor: fennkölt, szerelemre vágyik, Tündét keresi Tamino: bátor királyfi, az általa jónak és igaznak tartott érték megmentésére igyekszik Tünde: alakja a boldogság jelképe, feltétel nélkül szereti Csongort, felnőtté válik a műben Pamina: átalakítja a ragaszkodási vágyát és megtanul szeretni Balga: valóságot képviseli, gyakorlatias, segítő, furfangos Papagénó: madarász, csak a földi dolgok érdeklik és, hogy megtalálja a párját Ilma: tündér udvarhölgy, a valóságérzék megtestesítője a naiv tünde mellett Papagéna: Papagénónka lett teremtve, ezen felül nincsenek céljai

Motívumok jelentése és hasonlósága kert: Árgius királyfi kertje kapcsolatban állt a szüleivel, Csongor útjának kezdő- és végpontja, a boldogság és az otthon terévé válik fa: Tünde növényi megtestesülése, összeköti a 3 kozmikus zónát bocskor, palást, ostor: egységet alkotnak, külön-külön használhatatlanok, a tér-idő korlátok közüli kilépés lehetősége hármas szimbólum: hármasút, döntések, választások színtere; három vándor, eszmehordozó, allegorikus alakok, három udvarhölgy, három főpap, három ördögfi az Éj varázskútja: szimbolikus kerülő az öntudathoz, a boldogsághoz kerülő úton; az egész Tündérvölgy és Ellentündérvölgy-ideológia megértésének kulcsa, némi egyezés az Éj királynővel fuvola és csengettyű: a segítők helyett vannak, ördögi eredetűek mégis a jót fogják szolgálni

Köszönjük a figyelmet!