I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Borostyánkő (ηλεκτρον [elektron]) Milétoszi Thalész az i. e. 6. században leírta, hogy elektromosság kelthető számos anyagnak, például borostyánkőnek.
Advertisements

A MÁGNESES TÉR IDŐBEN MEGVÁLTOZIK Indukciós jelenségek Michael Faraday
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Távlati öntözési vízigények felmérése Somlyódy Balázs főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Készítette: Ócsai Olivér 9/C. 1. A súlyos és a tehetetlen tömeg közti különbségeknek a felfedezése 2. A két tömegfajta közti különbség 3. Eötvös Loránd.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Összefoglalás. 1.) Csoportosítsd a felsorolt dolgokat aszerint, melyik anyag, melyik nem! labda, felhő, ünnep, gravitációs mező, nap, Nap, hétfő, szám.
Röntgen. Röntgen sugárzás keltése: Wilhelm Konrad Rontgen ( ) A röntgensugárzás diszkrét atomi elektronállapotok közötti átmenetekbôl vagy nagy.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
ELEKTROSZTATIKA ELEKTROMOS ALAPJELENSÉGEK. AZ AZONOS TÖLTÉSŰ TESTEK TASZÍTJÁK EGYMÁST  A posztóval megdörzsölt ebonit- rudak taszítják egymást  Az ebonit.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
1. témazáró előkészítése
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Áramlástani alapok évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
Egészségügyi közbeszerzések
Az elektromágneses hullámok modulációja és detektálása.
Az elektromos áram, vezetési jelenségek
Néhány kaotikus rendszer mozgásegyenlete
A mozgási elektromágneses indukció
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Idojaras szamitas.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Gravitációs kölcsönhatás
Szimmetrikus molekula
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Gázok és folyadékok áramlása
Legfontosabb erő-fajták
Az anyagi pont dinamikája
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Az energia.
Szerkezetek Dinamikája
A szilárd állapot.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Automatikai építőelemek 8.
Elektromos kölcsönhatás
Fizika 2017.
Az elektromos áramnak is van mágneses hatása.
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
A könyvtár mint rendszer
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
Nap és/vagy szél energia
Elektromos alapjelenségek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Elektro-analitikai mérések műszeres analitikusok számára
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Új pályainformációs eszközök - filmek
Halmazállapot-változások
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
AZ ANYAGI RENDSZER FOGALMA, CSOPORTOSÍTÁSA

Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
Az atom tömege Az anyagmennyiség és a kémiai jelek
Az elektromágneses indukció
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Röntgen.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Az atomok felépítése.
Atomok kvantumelmélete
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
Elektromos alapfogalmak
Egyenletesen változó mozgás
Előadás másolata:

I. Az anyag részecskéi Emlékeztető

Elektromos jelenségek Elektromos állapotok: pozitív(+), negatív(-), semleges (0) Az elektromos mező definíciója: Az elektromos állapotban lévő testek sajátos környezete. (Az el. Mezőnek van energiája, tehát képes munkát végezni.) Elektromos kölcsönhatás: Létrejöhet bármilyen anyagú test és az elektromos mező között.

Mágneses jelenségek Mágneses mező: Az állandó mágneseknek kölcsönhatásra képes sajátos környezetük van. Mágneses pólusok: É ; D Mágneses kölcsönhatás: Vonzás:É – D;D - É (ellentétes pólusok) Taszítás:É - É;D - D (azonos pólusok)

Mágneses erővonalak: É D

Az anyag részecskéi: Elektron (e-) Proton (p+) Neutron (n0) Minden test részecskékből áll: atomokból, vagy több atomból álló molekulákból. Atomok összetétele: Elektron (e-) Proton (p+) Neutron (n0)

Az atom: (Bohr-atommodell) Atommag

II. A testek elektromos állapota Emlékeztető

Elektromos állapot Ha egy elektromosan semleges testben megváltozik az elektronok száma, akkor a test elektromos állapotba kerül. Negatív = elektron többlet Pozitív = elektron hiány Elektroszkóp: elektromos állapot kimutatására szolgáló eszköz.

Kísérlete: Kicsi papírdarabokat szaggatunk, egy műanyag vonalzót a hajunkhoz dörzsölünk, felemeljük a vonalzóval a papírdarabokat. Üvegrúd + bőr  Üvegrúdon elektronhiány jön létre. Műanyagrúd + szőrme  Műanyagrúdon elektrontöbblet jön létre.

Az elektromos töltés Jele: Q Mértékegysége: C (Coulomb) 1 C= 6,24 trillió elektron együttes töltése 2 db, 1 C töltésű, egymástól 1 méter távolságra lévő töltés között: 9 milliárd N erő jön létre.

𝐹=𝑘∙ 𝑄 1 ∙ 𝑄 2 𝑟 2

Elektromosságtan ágai: Elektrosztatika Elektromos áram a nyugalomban lévő töltésekkel és az általuk keltett elektromos mező leírásával foglalkozik. Eltárolható, a részecskék között kölcsönhatás lép fel. az elektromos töltéssel rendelkező részecskék egyirányú rendezett áramlása. Az áramlás irányának váltakozása alapján: Váltakozó-áram (pl.: konnektor) Egyenáram (pl.: elem)