Parazitizmus Def.: Olyan szervezetek, amelyek a gazdaállatot nem ölik meg (vagy nem azonnal), de súlyos fitnisz csökkenést okoz(hat)nak. (Az „ideális”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kompetitív kizárás vagy együttélés?
Advertisements

A betegségek globális súlya
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Korfa, egészségi mutatók,…
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
II. sz. Belgyógyászati Klinika
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
Fonálférgek törzse.
Madarak, mint élőhelyek /felkészítő segédanyag/
VÉRBETEGSÉGEK.
A hőterjedés alapesetei
Kötelező alapkérdések
Kalman-féle rendszer definíció
Villamosság élettani hatásai Epidemiológia alapjai
Térbeli niche szegregáció kétfoltos környezetben
Táplálkozási kapcsolatok („predáció)”
Az Ökológia biotikus és abiotikus tényezői
Epi démosz: a nép körében.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
A mágneses indukcióvonalak és a fluxus
Transzdukció Készítette: Őri Zsuzsanna Emese 2007.március 30.
Vegyes kultúrák, mikrobiális kölcsönhatások
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Fazakas Gergely Részvények árazása
Biotikus környezeti tényezők
A vírusok törzse.
A műveleti erősítők alkalmazásai Az Elektronika 1-ben már szerepelt:
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
Szünbiológiai alapfogalmak
Idegsejtek élettana I.
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
Az AIDS modellezése Müller Viktor ELTE Növényrendszertani és Ökológiai Tanszék.
A HIV-fertőzés alapmodellje Vírusdinamika = a szervezeten belüli folyamatok modellezése.
Kompartmentmodellek. Vér és nyirok NYIROKRENDSZER VÉR T VPVP I T I VLVL V P : vírus a vérben V L : vírus a nyirokrendszerben i e.
Alapmodell + HIV-ellenes effektorsejtek Alapmodell: Folyamatfüggvények.
Az alacsony egyensúlyi szint problémája Callaway és Perelson Bull Math Biol 64: (2002) nyomán Hogyan magyarázható az alacsony egyensúlyi (?) vírusszint.
A molekuláris evolúció neutrális elmélete
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Spirálok Fodor Ferenc 11.c.
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
Populáció genetika Farkas János
Populációk jellemzői  populáció: valós szaporodási közösség
Világjárványok az emberiség életében
Együttélés fluktuáló környezetben II. Elméleti ökológia szeminárium.
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
Számok világa.
7. lecke Az ember és az egysejtűek. Baktériumok  Kórokozó baktériumok -viszonylag kevés faj - paraziták - paraziták károsítják a gazdaszervezetet: károsítják.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
1 Predáció populációdinamikai hatása Def.: olyan szervezet, amely a zsákmányát, annak elfogása után, megöli és elfogyasztja. (Ellentétben: herbivor, parazitoid,
Az élőlények és környezetük tanításának módszertana.
1 Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük.
2. előadás Gyakorisági sorok
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Demográfia Def.: A születés, mortalitás, ki- és bevándorlás kvantifikálása Njelenleg = Nkorábban + Sz – M + Be – Ki A szervezetek típusai: UNITER MODULÁRIS.
Intraspecifikus verseny
SKALÁROK ÉS VEKTOROK.
ÖKOLÓGIA.
A HIV eredete(i) Több független átugrás 4 sikeres csoport:
Információk Szentesi Árpád, egyetemi docens
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
Migráció és diszperzió
Tanulási görbék.
2. előadás Gyakorisági sorok, Grafikus ábrázolás
Valószínűségi változók együttes eloszlása
2. A Student-eloszlás Kemometria 2016/ A Student-eloszlás
Előadás másolata:

Parazitizmus Def.: Olyan szervezetek, amelyek a gazdaállatot nem ölik meg (vagy nem azonnal), de súlyos fitnisz csökkenést okoz(hat)nak. (Az „ideális” parazitát a gazda nem veszi észre! = kommenzaliznus) Epidemiológia (= járványtan, a gazda-parazita viszony populáció dinamikája) Mikrop. esetében a fertőzött gazdák száma Makrop. esetében a paraziták száma per gazda A gazdák „szigetek” – átviteli görbe passzív terjedés esetén Endo-, ekto-, mikro-, makro-, holo-, hemiparaziták stb. A paraziták - hasonlóan a ragadozókhoz - szabályozzák gazdáik, többek között az ember, populáció dinamikáját, lásd pl. járványok. Ez azonban nem folyamatos és szembetűnő. Szentesi-Állatökológia-Parazitizmus

A gazdaszervezetek és parazitáik eloszlásának viszonyai elsősorban aggregált eloszlás (lásd alább) Fontos mutatók: Prevalencia: fertőzési % (fertőzött gazdák száma %-ban) Fertőzési intenzitás: gazdánkénti paraziták száma Átlagos fertőzési intenzitás: gazdánkénti paraziták száma a nem fertőzött gazdákat is beleértve Sok gazda kisszámú, kevés pedig nagyszámú parazitával rendelkezik (Log-log tengelyek.) Szentesi-Állatökológia-Parazitizmus

1. Közvetlenül átvitt mikroparazita A gazda-parazita populáció dinamika a LV ragadozó-zsákmány egyenletekkel írhatjuk le 1. Közvetlenül átvitt mikroparazita Rp az új fertőzött esetek száma (azaz Ro, a parazita alap szaporodási rátája). Létezik egy átviteli küszöb, amelyet át kell lépni, hogy a betegség terjedjen. Ez Rp = 1. (Ha Rp < 1, akkor a betegség kihal, ha Rp > 1, akkor terjed.) Rp nagy, - ha az érzékeny egyedek száma (N) nagy a populációban, - ha az átviteli gyakoriság () és a fertőzőképesség nagy, - ha a gazda élettartama (L) elég hosszú, és közben fertőző: A kritikus (küszöb) populációméret, NT, amely mellett a betegség fennmarad, megállapítható, ha Rp = 1, ekkor (pl. a Plasmodiophora és a káposztafélék) 2. Vektor által átvitt mikroparazita (vektor = az az élőlény, amely „szállítja”; pl. álomkór vektora a csecselégy) Rp a már ismert R0-nak (alap szap. ráta) felel meg! A jegyzetben még egy további tényező is szerepel a képletben, de ez az érvényes! A vektor (v) és a gazda (g) arány kritikusan fontos. Szentesi-Állatökológia-Parazitizmus