LOVAGI ÉLET HIT-ÉLETELVEK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
Advertisements

A szeretet himnusz értelmezése
A kora keresztény zene (I-IV. század) antik gyökerei
Készítette: Vári Lászlóné Szolnok,
Építsünk családi fészket!
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
Pedagógiai eszközök és módszerek a században
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
Bevezető Zarándokúton vagyunk, és az Egyház felidézi előttünk Krisztus Urunk életét és egész megváltói művét, amely elvezet bennünket a Vele való személyes.
Ahogy lehet Túrmezei Erzsébet verse.
Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
Készítette: Pállai Viktória
A lovagi torna.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Világomban minden rendben van
"Én, fogadom, hogy egyetemi éveim alatt Magyarország törvényeit ¶ és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szabályait mindenkor megtartom. ¶ Elfogadom.
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
A humanizmus és a reneszánsz
Pozitív gondolatok Ajándékok melyet ingyen adhatsz Automatikus.
Napra Valentin.
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
Szülőhazám! Zenével:.
Harc és költészet: a lovagok
Szívünkből szeretünk: Nincs kőszikla senki más,
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
Ballagók búcsúztató áhítata.
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Atya teremtő szeretet Lelke, áradj szét
A görög és római kultúra
TATIOSZ: A SZÍV BÖLCSESSÉGE. ELŐDEINK HITTEK A SZÍV BÖLCSESSÉGÉBEN, AZT MONDTÁK RÓLA: ÉGI ADOMÁNY.
Atya teremtő szeretet lelke, áradj szét
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Egyetemek és vágánsok 14/A.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
KERESZTSÉG.
Bouguereau - Művészet és irodalom, 1867
Más szögből így néz ki Rajzolta: Julian Beever Kereskedelemtan 5 Reklám, befolyásolás Tóth Gergely.
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK
Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát!
Készítette: Szatmári Zsófia
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
18. óra Világvallások.
Az amőba játék algoritmusa. A játék  Az amőba játék, vagy ahogy Magyarországon sokan ismerik, az ötödölő, az egyik legnépszerűbb logikai játék. Sikerét.
Erkölcsteológia - II. Jegyzet: Dr. Veres András: Erkölcsteológia megtalálható.
A család minősége Általános bevezető Erkölcs: mi a jó és mi a rossz? - a Lelkiség szintjén (szív) - a Testiség és az anyag szintjén (gyomor, alsótest.
A középkori lovagok harci viselete
DIGITÁLIS TÉMAHÉT ,,HŐS KERESTETIK” 5. d.
„Játékos matek” – Logikai játékok
A láthatatlant megadni
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ A SZERZETESRENDEK.
Lovagi életmód, lovagi erények
A „Varázsfuvola” és „Csongor és Tünde” hasonló motívumai
A nyelvtan szerepe és célja
A romanika művészete Nyugat- Európában
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
Minden Karácsonykor van egy álmom,
A RENESZÁNSZ KÉPEKBEN század
Az Advent misztériuma - Spirituális felkészülés a Karácsonyra
6. ÉVFOLYAM – ÁBRÁK-KÉPEK
A humanizmus és a reneszánsz
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
Előadás másolata:

LOVAGI ÉLET HIT-ÉLETELVEK

LOVAGI KÉSZSÉGEK 7 lovagi készség: lovaglás úszás vívás nyilazás Sólyommal való vadászat sakk verselés

LOVAGI ERÉNYEK Légy bátor! Légy hű! Légy nagylelkű! Segítsd a gyengét! Mértékletesség Állhatatosság Hűség Erkölcsösség Bőkezűség Becsületesség Bátorság Légy bátor! Légy hű! Légy nagylelkű! Segítsd a gyengét! Légy illedelmes! Légy higgadt! Légy kitartó!

AKERESZTÉNYEK 7 FŐ ERÉNYE 3 isteni Hit Remény Szeretet 4 sarkalatos Igazságosság Lelki okosság Mértékletesség Lelki erő

A LOVAGI TORNA

A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI 1. Először is kijelentjük, hogy a lovagok, akik a lándzsatörésben vesznek részt, csupán négy alkalommal csaphatnak össze. Amennyiben e négy menet alatt az egyik lovag eltalálja a másikat, miközben szilánkosra hasad a kopjája, azonban a másik lovagnak épen marad a lándzsája, úgy azt kell legyőzöttnek tekinteni, akinek nem tört szét a fegyvere. 2. Továbbá, ha az egyik fél két lándzsáját is eltörte a viadal során, míg ellenfele csupán egyet, a győztesnek az előbbit kell tekinteni. Azonban ha a lovag, aki csupán egy lándzsát tört szét, ellenfele sisakját találta el, döntetlent kell kihirdetni közte és a két kopját széttörő lovag közt.

A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI 2. Továbbá, ha az egyik fél két lándzsáját is eltörte a viadal során, míg ellenfele csupán egyet, a győztesnek az előbbit kell tekinteni. Azonban ha a lovag, aki csupán egy lándzsát tört szét, ellenfele sisakját találta el, döntetlent kell kihirdetni közte és a két kopját széttörő lovag közt.

A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI 3. Továbbá ha a lovag két kopját is szétroncsolt ellenfele páncélján, azonban ellenfele lelökte őt a lováról, bár a lándzsája nem tört szét, döntetlent kell kihirdetni közte és az egyetlen kopját sem széttörő lovag közt.

A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI 4. Továbbá, ha az egyik lovag ledönti ellenfelét és ellenfelének lovát is a földre, a következő összecsapásban pedig ő érkezik a földre, ám a ló nem, akkor azt a lovagot kell kihirdetni győztesnek, aki a lóval együtt esett a földre, ugyanis ebben az esetben a hiba a lóban volt, nem pedig a lovas hibázott. Abban esetben pedig, amikor a ló állva maradt, ám a lovasa a földre került, a hiba a lovagot terheli, nem pedig az állatot.

A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI 5. Továbbá kijelentjük, a lándzsát nem ítélhetjük töröttnek, amennyiben haránt (keresztben) törik meg a törzsénél, csupán akkor, ha a csúcsánál lesz hasadás. 6. Továbbá, ha a négy menetig tartó párviadalon mindkét lovag két-két, avagy egy-egy kopját hasít szét, döntetlent kell kihirdetni a két fél között. Amennyiben a négy összecsapás során egyikőjüknek sem sikerült egyszer sem eltalálni a másikat, az eredmény mindkettő lovagi hiányosságait minősítse.

A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI 7. Továbbá, ha bármelyik lovagnak idő előtt kiesne a kezéből a lándzsa, ellenfelének felfelé kell állítania az övét és nem megütnie védtelen ellenfelét, hiszen lovagiatlan cselekedet lenne eltalálni azon ellenfelet, akinek nincs kopjája. 8. És annak érdekében, hogy megfelelő módon ítélhessük meg a különböző eseteket, a helyszínen négy bírónak kell jelen lennie: két kijelölt az egyik, szintén két kijelölt ítész a másik csapathoz lesz kirendelve annak érdekében, hogy a lovagok közül a legjobb lehessen a nyertes.

7 SZABAD MŰVÉSZET 7 szabad művészet: grammatika retorika dialektika aritmetika geometria asztrológia zene

7 SZABAD MŰVÉSZET Trivium – a szóval, szöveggel foglalkozó tudományok („Hármas út”) 1. Grammatica – Nyelvtan 2. Retorica – Retorika, a gondolatok szabatos szóbeli kifejezése 3. Dialectica – Dialektika, a gondolatok logikus kifejtésének tárgya

7 SZABAD MŰVÉSZET Quadrivium – a többi négy tudományág közös összefoglaló neve („Négyes út”) 1. Astronomia – Csillagászat 2. Aritmetica – Számtan 3. Geometria – Mértan 4. Musica – Zene

A KATOLIKUS EGYHÁZ 7 SZENTSÉGE KERESZTSÉG BÉRMÁLÁS EUKARISZTIA (OLTÁRI SZENTSÉG, ÚRVACSORA) HÁZASSÁG GYÓNÁS EGYHÁZI REND BETEGEK KENETE

A 7 FŐBŰN-ERÉNY SORSZÁM FŐBŰN ERÉNY 1. KEVÉLYSÉG ALÁZAT 2. IRIGYSÉG  1. KEVÉLYSÉG ALÁZAT  2. IRIGYSÉG JÓAKARAT  3. HARAG SZELÍDSÉG  4. A JÓRA VALÓ RESTSÉG A JÓRA VALÓ BUZGÓSÁG  5. FÖSVÉNYSÉG ADAKOZÁS  6. TORKOSSÁG MÉRTÉKLETESSÉG  7. BUJASÁG TISZTASÁG

A LOVAGI CÍMER SZÍNEI Arany = tekintély Ezüst = tisztaság és bölcsesség Vörös = bátorság Kék = hűség Fekete = eszesség Zöld = lovagiasság

MIT ADOTT AZ EMBERISÉGNEK AZ EGYHÁZ HIT, REMÉNY, SZERETET ÜNNEPEKET TÖRVÉNYEKET, SZABÁLYOKAT ÉLETRENDET (HETES BEOSZTÁS) IRÁS-OLVASÁS LATIN-GÖRÖG KULTÚRA TERMELÉSI ISMERETEK TALÁLMÁNYOK ZENE MINTAGAZDASÁGOK (SAJT, PÁRLATOK, BORÁSZAT)