Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az amőba játék algoritmusa. A játék  Az amőba játék, vagy ahogy Magyarországon sokan ismerik, az ötödölő, az egyik legnépszerűbb logikai játék. Sikerét.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az amőba játék algoritmusa. A játék  Az amőba játék, vagy ahogy Magyarországon sokan ismerik, az ötödölő, az egyik legnépszerűbb logikai játék. Sikerét."— Előadás másolata:

1 Az amőba játék algoritmusa

2 A játék  Az amőba játék, vagy ahogy Magyarországon sokan ismerik, az ötödölő, az egyik legnépszerűbb logikai játék. Sikerét annak köszönheti, hogy a roppant egyszerű szabályok ellenére is nagyon nehéz tud lenni, a nyerő stratégia kialakítása egyáltalán nem nyilvánvaló.

3 Kezdőlépés  Eldöntheted, hogy ki kezdje a játékot: mindig Te, mindig a gép avagy véletlenszerűen, nagyjából felváltva kezdjetek.  Elméletileg – ld. még a stratégiánál – aki előbb kezd, annak nagyobb esélye van nyerni, de ez az előny általában elhanyagolható.

4 Stratégia  Az amőba játékban a legfontosabb stratégia, hogy a védekezés mindig fontosabb a támadásnál.  El kell kerülnöd, hogy az ellenfeled olyan szituációt alakítson ki, amikor már nem vagy képes megakadályozni az 5 bábú kirakását. Ilyen szituáció például, ha 4 bábúja van egymás mellett és mindkét oldalán üres mező van. Ekkor ugyanis csak az egyik oldalon tudod megakadályozni az ötödik bábú kirakását, a másik oldalon ott marad az üres rész, ahol be tudja fejezni a játékot.  Egy másik vesztes szituáció, ha három egymás melletti bábú van, és ebből kettő is van a pályán. Ilyenkor a két hármas közül az egyiknél megakadályozhatod, hogy kétoldalt nyitott négyes legyen, de a másiknál ki fogja alakítani ellenfeled az előző bekezdésben leírt szituációt, amiből aztán egy lépés múlva nyer.  Ha biztos vagy benne, hogy nem szükséges védekezned, akkor támadnod kell az ellenfeledet. Folyamatosan kell építgetned a pozíciókat, addig amíg sikerült egy olyan állapotot előállítani, mint a fent leírtak, ahonnan az ellenfeled már nem képes megakadályozni az 5 bábú kirakását.

5 Létezik-e nyerő stratégia?  Matematikusok bebizonyították egy adott pálya méretre, hogy létezik tökéletes amőba stratégia. A tökéletes stratégia ami ellen nincs esélye a másodjára lépő játékosnak. Másképp fogalmazva a kezdő játékos, tökéletes stratégiával, mindig tud nyerni, vagy legalább döntetlenre ki tudja hozni a menetet, akkor is, ha második játékos is a tökéletes stratégiát játsza. De ezt az algoritmus csak egy matematikai bizonyítás, a kivitelezéséhez szuperszámítógépre van szükség. Így továbbra is megmarad az Amőba egy izgalmas fejtörő játéknak, ahol a kitartás és a figyelem segíti győzelemre a játékost ellenfelével szemben.

6 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Az amőba játék algoritmusa. A játék  Az amőba játék, vagy ahogy Magyarországon sokan ismerik, az ötödölő, az egyik legnépszerűbb logikai játék. Sikerét."

Hasonló előadás


Google Hirdetések