Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.
Advertisements

•Adathozzáférési csatornák Adatvédelem Vereczkei Zoltán Módszertani főosztály Adatfelhasználói fórum
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A 43/2013. (XII. 29.) MNB rendelet, a pénz- és hitelpiaci szervezetek által a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő.
Marketing Mészáros Judit Renczes Ágoston Adatbázis
"Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok a KSH honlapján "Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
…a változások csak akkor következnek be, amikor valami olyat teszünk, ami abszolút nem illik bele az általunk megszokott világba.” (Coelho)
Népmozgalmi adatbázisok
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Tájékoztatás az EKOP-1.A.2 projektnek az OSAP összeállítására gyakorolt hatásáról Mag Kornélia OST február 24.
V. A készletezés logisztikája
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
e-jövedék konferencia
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
A NEMZETI TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSI STRATÉGIA INDIKÁTOR RENDSZERÉRŐL Roma Koordinációs Tanács, november 23.
Turizmusstatisztika a KSH-ban Központi Statisztikai Hivatal
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
1 OST 2. munkabizottság ülése KSH november 18. Dr. Laczka Éva.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
1 Tájékoztató rojektről április 23. Tájékoztató az EKOP1.A „Adatállományok központosított átvételét, átadását kezelő, valamint.
1 Tájékoztatás az OSAP 2013 előkészítéséről OST ülés május 14. Dr. Laczka Éva.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
Adatvédelmi alapelvek
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Az országos közdadatkereső rendszer működése és jövője Dr. Csiszér Gábor GKM, Infokommunukációs és e-Gazdaság Főosztály Galambosi András Neumann Kht
Web-alapú humán lekérdező rendszer
2014. november Rendek Tímea
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
Megújuló működési nyilvántartás
Az Erasmus program szervezése Székely Ágnes Erasmus programvezető.
TÁMOP KÖZNEVELÉSI REFORMOK OPERATÍV MEGVALÓSÍTÁSA
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
Web alapú humán lekérdező rendszer
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Országos Statisztikai Tanács
MODELLKÍSÉRLETI PROGRAM AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FUNKCIONÁLIS ÖSSZEKAPCSOLÁSÁRA TÁMOP /1 Készítette: Horváth Éva.
Önértékelési projektterv
Országos Statisztikai Tanács
Nyilvánosság biztosítása a TIE projektben
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács Statisztikai koordinációs főosztály
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
Tájékoztatás a 2018 évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programról
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Web alapú humán lekérdező rendszer
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Előadás másolata:

Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről Almádi Ágnes KSH Módszertani főosztály, Metainformációk osztálya Telefon: 061 345 6471 E-mail: agnes.almadi@ksh.hu OST - 2016. November 22. 1

Definíciók Elsődleges adatforrás = adatgyűjtés adatforrás: A statisztikai adatfelvétel megvalósításának, a megfigyelendő adatok begyűjtésének forrása. A statisztikai megfigyeléshez szükséges adatok összegyűjtése több adatforrásból történhet. elsődleges adatforrás: Olyan adatforrás, amelyből a statisztikai adatfelvétel által leírt sokaság adott időszakra vagy időpontra vonatkozó ismérvei teljes mértékben vagy részben statisztikai adatgyűjtéssel meghatározhatók. másodlagos adatforrás: Olyan adatforrás, amelyből a statisztikai adatfelvétel által leírt sokaság adott időszakra vagy időpontra vonatkozó ismérvei teljes mértékben vagy részben statisztikai adatátvétellel meghatározhatók. A másodlagos adatforrások begyűjtésének két típusát különböztetjük meg: az adminisztratív forrásból történő adatátvételeket (adminisztratív adatátvétel) és az egyéb másodlagos adatforrásból történő adatátvételeket. Elsődleges adatforrás = adatgyűjtés Másodlagos adatforrás = adatátvétel

Az adatforrások nyilvántartása Nyilvántartólap: 170/1993. (XII. 3.) Korm. Rendelet melléklete 6. számú melléklet a 170/1993. (XII. 3.) Korm. rendelethez Problémák: Részletesebbek a rendszerigények Növekvő számú adatforrások Adatátvételek Papír alapú rögzítés 2014-től új nyilvántartólap

2017-re tervezett adatforrások* * 2016. november 16-ai állapot szerint 2017-re tervezett adatforrások*   Össz (db) Ebből Adatforrások száma (db) Elsődleges adatforrások (adatgyűjtések) 297 OSAP-ban szereplő 270 KSH az elrendelő 131 más az elrendelő 139 Önkéntes 11 St. törvény által elrendelt OSAP-ban nem szereplő 5 Másodlagos adatforrások (adatátvételek) 198 94 75 19 104 Összesen 495

Az adatforrások felhasználása [1] Tervezéshez: Adatforrás-frissítési feladat minden évben keletkezik. Első körben a következő évi adatforrások tervezése történik Második körben (döntéshozás után) a jóváhagyott adatforrások közül választhatnak a HSSz tagok, hogy mit kívánnak egymástól átvenni. Döntéshozáshoz: A megadott információk (egy része) hagyományosan az OSAP tervezésében hasznosul, a döntés előkészítést és a következő évi rendelet megalkotását szolgálja.

Az adatforrások felhasználása [2] Átvételek és gyűjtések megvalósításához: Rendszereket vezérlő információk! (Pl: Adatátvételek esetében a kapcsolttartó elérhetősége, a beérkezési határidő, és a jogi alap jelentik a KARÁT-on történő adatátvétel megvalósulásának kulcsát.) Tájékoztatáshoz: A honlapon is elérhetőek a szakstatisztikák dokumentációiban az adott szakstatisztikához felhasznált adatforrások. Külön menüpontban találhatóak az adatforrások minimális metaadatai.

Jővőkép [1] Módszertani főosztály célja: nagyobb hangsúly legyen a honlapon történő tájékoztatáson részletesebb adatforrás-leírások legyenek a honlap akár a HSSz közös tájékoztatási csatornája is lehet vezérlő információk még gyakoribb használata → Fontos, hogy a nyilvántartó lapokon megadott információk hiánytalanok és pontosak legyenek! Ehhez kitöltő felületet és ellenőrző funkciókat, valamint felhasználói útmutatókat, támogató tréningeket kívánunk biztosítani az adatforrások adatainak aktualizálásában részt vevő KSH kollégák és hosszabb távon a HSSz kollégák számára is.

Jővőkép [2] 1. Adatátvételek esetén együttműködési megállapodás sablon megalkotása: → Ha minden szerv ugyanazt a sablont használja, minden résztvevő számára ismertté válnak ezek az információk. 2. Koordináció erősítése: → Lehetővé teszi, hogy az érintett felek értesüljenek és felvegyék egymással a kapcsolatot az átvételek részleteinek megbeszéléséhez, előkészítéséhez.

Adatforrások metaadatainak linkje: Köszönöm a figyelmet! Adatforrások metaadatainak linkje: http://www.ksh.hu/apps/meta.main