“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kolozsvár, december 15. – Marosvásárhely, január 27
Advertisements

Juhász Gyula Trianon 1.
2005. október 7..
Segner János András ( Johann Andreass von Segner) ig élt.
MAGYAR PÉNZEK.
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
ZICHY MIHÁLY.
Kínai terméstörténet.
Aranymetszés képviselői
A németgyulai és magyargyulai elemi iskolákban kezdte tanulmányait. A zene természetes részét képezte életének, hiszen apja.
SZTE TTIK Kari Nyílt Nap december 17. SZTE Bolyai Intézet = Matematika Tanszékcsoport = { Matematika BSc (3 év), Matematikus, Alkalmazott matematikus.
Pitagorasz -élete -munkássága -tétele és bizonyítása
Baja-Marosvásárhely A város, ahogy én látom.
Pitagorasz tétel és életútja.
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Hunyadi János Született
„A magyar nép géniusza a tudomány területén legmagasabb fokon Bolyai Jánosban öltött testet.” (Szentágothai Já nos) Bolyai János ( ) M INDMÁIG.
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
DR. Lovász László Matematikus. Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő.
Matematika X.B “ahogyan mi látjuk”. Haraklányi Erzsébet
Rajna Zoltán: Mátyás ifjúkora
Rajczy Mária Mechtilda
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Készítette :Varga Sára
Bolyai János.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
jozefusz Andre Rieu A krónikás feljegyzései a nagy forradalmár életéből.
Christiaan Huygens élete
Árpád-házi Szent Erzsébet
Ember-Feltaláló-Géniusz
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Jurij Bartolomej Vega Készítette: Tóth Bence 9/c.
A matematika drámája – A két Bolyai
Vincent van Gogh ( ).
JÓ REGGELT !.
Készítette: Malinovszki Dárius
Zentai Bólyai Farkas Tehetséggondozó Gimnázium. Bólyai Farkas.
Zsoltárok 104:24 „ Mily számtalanok a te m ű veid, Uram! Mindazokat bölcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal.”
Hogyan gondolkodott a zseni Bolyai János, és hogy tudjuk mi az ezt leképező tanítási-tanulási modellt használni a gyakorlatban? Berecz Antónia, Seebauer.
JÓ REGGELT !. Ki teremtette ezt a világot, az egész világot, az egész világot? Ki teremtette ezt a világot, Atyánk Istenünk! Ki teremtette a sok csillagot,
Arany János Élete és munkássága.
Esély, Lehetőség,Tehetség –ELTE
AZ UNIVERZUM GEOMETRIÁJA
Pitagorasz (Püthagorasz) (Kr. e. 570-kr.e 495 körül.)
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Jézus életének főbb eseményei és tanításának legfontosabb elemei
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
és a Semmelweis-reflex
és a Semmelweis-reflex
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Bolyai János Bolyai János (Kolozsvár, december 15
Kölcsey Ferenc
Ki teremtette ezt a világot, Az egész világot, az egész világot, Ki teremtette ezt a világot? Atyánk, Istenünk.
Érdekességek a matematikáról, matematikusokról
Juhász Gyula Trianon 1.
Juhász Gyula Trianon 1.
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII” NUME ELEV: HALMÁGYI ESZTER ŞI TÖRÖK-MIHOC HENRIETTA ŞCOALA: ŞCOALA GIMNAZIALĂ CĂPUŞU-MARE PROF. ÎNDRUMĂTOR: ANTAL EMESE

Bolyai János

Életrajzi adatok Bolyai János magyar matematikus és hadmérnök volt. Bolyai Farkas fia és egyben tanítványa is. Anyja Benkő Zsuzsanna, testvére Bolyai Anna volt. 1802. dec. 15-én született Kolozsváron. Szülőháza ma is látható közel a város főteréhez. A magyar tudomány egyik legnagyobb alakja, az egyik leghíresebb magyar matematikus, a “geometria Kopernikusza”, ”az erdélyi tudományosság legkiemelkedőbb képviselője”.

1820 és 1823 között dolgozta ki és írta meg korszakalkotó felfedezését, a nemeuklideszi geometriát, amelyet abszolút, illetve hiperbolikus geometriának neveztek kortársai. Bolyai a következőképpen fogalmazott, melyet apjának írt egy levelében: „a semmiből egy új, más világot teremtettem”. Kutatásának eredménye 1832-ben jelent meg Appendix néven.

1850 –ben elkezdte Tértan alkotását, amit nem sikerült befejeznie * 1850 –ben elkezdte Tértan alkotását, amit nem sikerült befejeznie. Ebben ismertette a topológia alapjait. * Foglakozott továbbá pontokkal, egyenessel, szögekkel, sokszögekkel, síkokkal. * A komplex számok és az algebrai egyenletek is az érdeklődési területeihez tartoztak. * A számelméletben legfontosabb eredményét a kis-Fermat tétel kapcsán érte el, rátalálva az első alprímszámra.

Bolyai János - szobrok

Érdekességek A Holdon krátert neveztek el róla. 1902-ben a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai – díjat alapított. Születésének évfordulóját konferenciákkal ünneplik. Számos oktatási intézményt, alapítványt neveztek el róla. Jegyzeteiben saját írásmódot dolgozott ki, melyek tele vannak jelölésekkel és kevésbé érthető szavakkal. Ezeket háron nyelven, megyarul, latinul és németül írta.

Bolyai János az irodalomban Emőd Tamás: Bolyai A könyvesház kék ablakából látni, hogy jön az est az országúton át, ködöt füstölnek, párát eregetnek künn a kémények és benn a pipák. A polcokon ó-könyvek díszelegnek, sok titkos írás, ábra, jel, betű. S a csillagok szigorú mesterének arcára hull az alkonyi derű. A Hold kisüt. Kopernik barna képe mosolyog most a homályos falon. Sárga pergamen, lúdtoll, lila ténta: pár tompa folt az íróasztalon. A Hold ragyog. Bólongat már a bölcs agg, a kemencében is szunnyad a szén, a a vén magyar szent lelke áthajózik a csillagok és számok tengerén.

1860 január 27- én, 57 évesen halt meg Marosvásárhelyen 1860 január 27- én, 57 évesen halt meg Marosvásárhelyen. Temetésén csupán három polgár volt jelen a katonai kiküldötteken kívül.

Köszönjük a figyelmet! Szerzők: Halmágyi Eszter és Török-Mihoc Henrietta Magyarkapusi Általános Iskola (Irodalomjegyzék: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bolyai_J%C3%A1nos)