A Panel, Scroll Bar és a Combo box tulajdonságai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Advertisements

Szövegszerkesztés Összefoglalás.
A Windows grafikus felülete
Bertha Mária. Pro/ENGINEER Wildfire 3.0 alapelvek • Testmodellezés • Építőelem-alapúság • Parametrikusság • Szülő-gyermek kapcsolat • Asszociativitás.
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
Felhasználó barátság eszközei
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Windows operációs rendszer
Grafika a programban Készítette: Pető László. Bevezetés Valójában nem a célobjektumra rajzolunk, hanem annak festővászon területére (canvas). Csak olyan.
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
A Windows grafikus felülete
Bekezdésformázás.
A körlevél készítésének menete
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Készítette: Keszthelyi Zsolt
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
MICROSOFT OFFICE EXCEL. Indítása  Start - Minden program – Microsoft Office – Microsoft Office Excel  Asztalról az ikonjára dupla kattintással.
Adatbázis kezelés Delphiben
Salamon Róza felkészítő tanár
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
,,Én így tanítanám az informatikát”
Webszerkesztés Űrlapok a HTML-ben. Űrlap létrehozása Űrlapunk tartalma a … elemek között fog helyetfoglalni Egy lapon több űrlap is elhelyezhető Több.
Microsoft Excel Általános ismeretek.
Microsoft Access Vezérlőelemek.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
Microsoft Access Űrlapok.
Microsoft Access Menük és eszköztárak.
Új tétel beírásához szükséges általános tudnivalók Új tétel elkészítéséhez űrlapot a felbukkanó ikonra kattintva kérhetünk.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Az Excel táblázatkezelő
Vizuális alkalmazások a FoxProban Páll Éva Boglárka.
Űrlapok és keretek.
Delphi Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
ADATBÁZISKEZELÉS ŰRLAPOK.
Az NVU webszerkesztő program
Turócziné Kiscsatári Nóra
Webprogramozó tanfolyam Űrlapok (form-ok). Űrlapok a HTML-ben Biztosan mindenki találkozott már vele – Űrlap példapélda Felhasználási lehetőségei – Regisztráció,
Táblázatok.
Bekezdések formázása 1..
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
Az Office 2007 új grafikus felülete
A Visual Basic és a programozás oktatása
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
8. osztály Beszúrás. Töréspont  Kurzor elhelyezése.  Beszúrás menü, töréspont parancs.  Vagy CTRL + ENTER.  Oldaltörés.
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Bekezdések formázása 2..
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Windows Forms alkalmazás készítése Czigléczky Gábor 2009.
Alkalmazásfejlesztés gyakorlat
A C++ programozás Windows környezetben szöveges vezérlők a programban
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
3. Táblázatok és diagramok
Bemeneti perifériák.
Programozás III. Felhasználóifelület-elemek fontosabb tulajdonságai, eseményei, metódusai Preview események.
ListBox CheckedListBox TextBox
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
Windows és Linux Word 1 (1983) … Word for Windows (1989)
ComboBox A listák nagy helyet foglalnak a formokon, és az általuk felkínált elemek nem bővíthetőek a felhasználó által. Ezen problémák megoldására használhatjuk.
Neumann János Informatikai Kar
Neumann János Informatikai Kar
Adatkötés Sablonokkal
Menu(Strip) és a ContextMenu(Strip) a C#-ban
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
Előadás másolata:

A Panel, Scroll Bar és a Combo box tulajdonságai A winform komponensei A Panel, Scroll Bar és a Combo box tulajdonságai

A Panel komponens A Panel képes más komponensek tárolására. A Panel komponenshez az elemeket a tervezési idő alatt adjuk hozzá Amikor egy komponenst elhelyezünk a Panelen, akkor létrejön egy új szülő-gyermek kapcsolat a komponens és a Panel között. Ha a tervezési idő alatt valamilyen műveletet végzünk a Panellel (mozgatás, másolás, törlés stb.), akkor az érinti a tárolt komponenseket is.

A Panel komponens Enadbled: Ha a Panel Enabled property-je false-ra, inaktívra van állítva akkor a Panel komponensei is inaktívak lesznek. Ilyenkor a menüelem szürke színnel kerül kijelzésre és nem választható ki. Panel.Enabled=false;

A Panel komponens BorderStyle: A Panel BorderSytle property-nél három beállítás közül válaszhatunk: - None: a Panel nem különböztethető meg a Formtól, ez az alapbeálítás is. - FixedSingle: a Panel körül jól látható keretet kapunk panel1.BorderStyle = System.Windows.Forms.BoderStyle.FixedSingle; - Fixed3d: a Panel jól elkülöníthető a Formtól panel1.BorderStyle = System.Windows.Forms.BorderStyle.Fixed3D;

A ScrollBar komponens A ScrollBar komponensek segítenek sok elemen át vagy nagy mennyiségű információban keresni vízszintes vagy függőleges görgetéssel.

A ScrollBar komponens A ScrollBar komponensek nem ugyanazok, mint az egyéb komponensekben (textbox, stb.) lévő, beépített görgetők. A komponensek Value értéke tárolja, hogy hol helyezkedik el a görgetődoboz (pozíciójelző). A ScrollBar komponensek a Scroll eseményt használják a pozíciójelző mozgásának figyelésére. Ennek a segítségével folyamatosan kérhető le a komponens Value értéke, miközben a pozíciójelzőt mozgatjuk.

A ScrollBar komponens LargeChange: A gőrgető értékének változása, amikor a görgetőcsúszkán kattint a felhasználó, vagy megnyomja a PgUp/PgDn gombok valamelyikétAlap: 10 Maximum: A pozíciójelző maximális helye. Alap: 100 Minimum: A pozíciójelző minimális helye. Alap: 0 SmallChange: A pozíciójelző elmozdulása, amikor a felhasználó az alsó-felső vagy bal-jobb gombok valamelyikére kattint, vagy a nyílbillentyűket megnyomjaAlap: 1 Value: A pozíciójelző helye. Alap: 0

A ScrollBar komponens Eseménye a Scroll. Bekövetkezik, ha az állapotjelző elmozdul A Value értéke egész szám, mely kezdetben 0, és meghatározza a pozíciójelző elhelyezkedését a görgetőcsúszkán. Ha minimális az érték, akkor a pozíciójelző a csúszka bal szélén (vízszintes görgető) vagy tetején (függőleges görgető) van; ha maximális, akkor jobb szélen ill. alul van. Hasonlóan, ha a Value a minimális és maximális értékek számtani közepe, akkor a csúszka közepén van. A Value értéke csak a Minimum és Maximum által megadott intervallumban lehet.

A ScrollBar komponens LargeChange Ha a felhasználó lenyomja a PageUp vagy PageDown gombok valamelyikét, vagy a görgetősávon kattint a pozíciójelző valamelyik oldalán, úgy a Value érték a LargeChange érték szerint változik.

A ScrollBar komponens SmallChange: A nyílbillentyűk megnyomásakor, vagy a görgető iránygombjainak megnyomásakor a Value érték a SmallChange érték szerint változik.

A ScrollBar komponens Példa: vízszintes ScrollBar létrehozása és formhoz rendelése: private void InitializeMyScrollBar() { // HScrollBar létrehozása és alapállapotba állítása. HScrollBar hScrollBar1 = new HScrollBar(); // A görgetőt a form aljához igazítjuk. hScrollBar1.Dock = DockStyle.Bottom; // A görgető hozzáadása a form vezérlőihez. this.Controls.Add(hScrollBar1); }

A ComboBox komponens A listák nagy helyet foglalnak a formokon, és az általuk felkínált elemek nem bővíthetőek a felhasználó által. Ezen problémák megoldására használhatjuk a combobox osztályt. Ez egyesíti a szerkesztő mező (edit) és a lenyíló lista tulajdonságait. Első pillantásra egy TextBox-ot láthatunk a jobb oldalán egy nyilacskával.

A ComboBox komponens Megjelenés: BackColor:a ComboBox háttérszíne. Cursor: a kurzor típusa, ami megjelenik a vezérlő fölött, amikor az egérkurzort fölé mozgatjuk. DropDownStyle: a megjelenést és a működést vezérli. Font: szöveg megjelenítésére használt betűtípus. ForeColor: előtérszín (pl. betűszín). Text: a vezérlőben látható szöveg.

A ComboBox komponens Viselkedés: ItemHeight: a ComboBox egy elemének magassága pixelben MaxDropDownItems: a legördülő listában egyszerre látható bejegyzések maximális száma MaxLength: a ComboBox beviteli részébe írható karakterek maximális száma TabIndex az elem helyét adja meg a TAB sorrendben

A ComboBox komponens Adat: DataSource: a listát jelöli, ahonnan a vezérlő az elemeit veszi DisplayMember: az adatforrás egy tulajdonsága, mezője, amit a comboboxban meg kívánunk jeleníteni Items: Collection, a ComboBox elemeit tartalmazza Tag: Tetszőleges célokra használható egész értékű mező

A ComboBox komponens Tervezés: Name: A vezérlő neve. Locked: megmutatja, hogy a vezérlő átméretezhető, átmozgatható-e. Modifiers: A vezérlő láthatósági szintjét jelöli. Anchor: Horgony; a vezérlő mely szélei rögzítettek az őt tartalmazó konténer széleihez képest. Dock: megmutatja, hogy a vezérlő mely szélei vannak összekapcsolva az őt tartalmazó elem szélével. Location: beállítja vagy lekérdezi a vezérlő bal felső sarkának az őt tartalmazó elem bal felső sarkától mért relatív távolságát. SelectedValue: Kiválasztott elem értéke.

A ComboBox komponens Események Click: kattintáshoz kötődő esemény DoubleClick: Dupla kattintáshoz kapcsolódó esemény DrawItem: akkor következik be, amikor egy bizonyos elemet vagy területet meg kell rajzolni DropDown: azt jelzi, hogy a ComboBox menüje legördült DropDownStyleChanged: jelzi, hogy a DropDownStyle tulajdonság megváltozott HelpRequested: A felhasználó segítséget kér a vezérlőről MeasureItem: akkor következik be, amikor egy bizonyos elem magasságát ki kell számítani SelectedIndexChanged: akkor következik be, amikor a ComboBox ’SelectedIndex’ tulajdonsága megváltozik, azaz újabb elem kerül kijelölésre StyleChanged: jelzi, ha megváltozott a vezérlő stílusa SystemColorsChanged: bekövetkezik, amikor a rendszerszínek megváltoznak

A ComboBox komponens A kritikus tulajdonság a DropDownStyle lehetséges értékei: Simple: Szerkeszthető mező, a lista mindig látszik. DropDown: Szerkeszthető mező, a lista lenyitható. (alapértelmezett). DropDownList: Nem szerkeszthető a mező, a lista lenyitható.

A ComboBox komponens Count: Indexer, az elemek számát adja vissza. A listához hasonlóan a comboboxban is az Items tulajdonság tárolja a lista elemeit. Ez a tulajdonság egy ObjectCollection típus. Így kezelése a szokásos metódusok használatával lehetséges. Count: Indexer, az elemek számát adja vissza. Add: Új elem felvétele a listához Insert: Új elem beszúrása a listába Remove: Elem törlése

A ComboBox komponens A felhasználó által kiválasztott elemet a SelectedItem tulajdonságon keresztül érjük el, ami egy objektumot ad vissza. Ha az indexére van szükségünk, akkor a SelectedIndex tulajdonságot használjuk.

Thank you for your attention!