A közoktatási kémia és fizika tananyagok közötti kapcsolatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Advertisements

BEVEZETÉS A SZERVES KÉMIÁBA. Mivel foglalkozik a szerves kémiai? (A szerves kémia tárgya) Főbb történeti korszakok A szénvegyületek csoportosítása, felosztás.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
SPORTISKOLÁK ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A SPORTSPECIFIKUS TANTÁRGYAK TÜKRÉBEN CSANÁDI ÁRPÁD ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPORTISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA RABI FERENCNÉ intézményvezető.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
Bolyai Farkas Szakképző Iskola „ Régi hagyományok… … új tudományok”
Környezetvédelmi analitika Előadó: Dr. Fekete Jenő.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
A Levegő összetétele.
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
ÉRDI VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM
Dr. Kovács László Főtitkár
Áramlástani alapok évfolyam
Maróti Péter egyetemi tanár, SZTE
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Zsiros Péter A Bolyai János megyei matematikaverseny feladatsorairól és a javítás egységesítéséről Zsiros Péter
Általános kerettantervű képzés emelt szintű biológia oktatással
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
Paradigmaváltás a köznevelésben
A matematikatanítás aktuális kérdései február
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Downstream Power Back Off (DPBO)
Fémes kötés, fémrács.
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Bevezetés a kémiába.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
1993-as közoktatási törvény
és ami ebből következik moduláris szakképzési szerkezet
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Szerkezet-tulajdonság összefüggések Vázlat
Piaci kockázat tőkekövetelménye
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Downstream Power Back Off (DPBO)
HHR.
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Elválasztástechnikák
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Összeállította: J. Balázs Katalin
REND ÉS RENDEZETLEN a molekuláktól a társadalmakig
Bevezetés a szerves kémiába
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Összeállította: J. Balázs Katalin
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
A szakképzés aktualitásai
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
Az atom tömege Az anyagmennyiség és a kémiai jelek
Az elektromágneses indukció
Röntgen.
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Az atomok felépítése.
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
Atomok kvantumelmélete
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

A közoktatási kémia és fizika tananyagok közötti kapcsolatok Szalay Luca ELTE Kémiai Intézet luca@chem.elte.hu

Tartalom A kerettantervi óraszámok Az általános tagozat „B” változatának tananyaga kémiából A reáltagozat emelt óraszámú tananyaga kémiából Kapcsolatok a fizika és a kémia tananyag között Hasznos linkek

1. A kerettantervi óraszámok a) alap óraszámok FIZIKA KÉMIA Évfolyam Heti óraszám 7. 1,5 (1) 8. 1,5 (2) 9. 2 10. 11. 12.

1. A kerettantervi óraszámaok b) emelt óraszámok FIZIKA KÉMIA Évfolyam Heti óraszám 7. 1,5 (1) 8. 1,5 (2) 9. 3 2 10. 11. 12.

2. a) Általános tagozat – Alapelvek NAT kompatibilitás (kevés óra ↔ NAT tartalom sok!) A fogalmak és összefüggések logikus rendszere Cél: kémiai alapműveltség Eszközök: A természettudományos gondolkodás elemei (pl. megfigyelés, rendszerezés, modell- és hipotézisalkotás, kontrollvizsgálat, következtetések közzététele és megvitatása) Sok kísérlet (tanári, tanulói, ill. részben a tanulók által tervezett) Tudománytörténet Módszertani ajánlások (változatosság!) Szabadság a tankönyvírónak

2. b) Általános tagozat – A tananyag elrendezése Moduláris felépítés: 6 évf. gim. = ált. isk. + 4 évf. gim. 7-8. évfolyam azonos a reál tagozatéval (mivel sajnos az óraszám is azonos) 9-10. évfolyam: A szervetlen kémia NEM maradhat ki: Általános – szervetlen – szerves kémia Az atomszerkezetben kevesebb absztrakt fogalom Csökkentett tananyag (cél a hétköznapokban, ill. a felnőtt életben való használhatóság, az informácókeresés- és feldolgozás tanítása)

2. c) Általános tagozat: 7-8. évfolyam Részecskeszemlélet (golyómodell), Periódusos rendszer (Bohr-modell alapján) Oktett-szabály (kémiai kötések: ionos, kovalens, fémes) Anyagmennyiség van, de oldatösszetétel csak %! Kémiai reakciók Sav-bázis (csak a disszociáció elmélete alapján) Redoxi (csak oxigénátmenet alapján) Anyagismeret az előfordulás helye szerint: Élelmiszerek (egészséges életmód) Kémia a természetben (fenntarthatóság) Kémia az iparban (a vegyipar haszna) Kémia a háztartásban (balesetvédelem)

2. d) Általános tagozat: Általános kémia Kvantummechanika csak érintőlegesen, ill. a módszertani ajánlások között Periódusos rendszer (Bohr-modell alapján) Elektronegativitás (kötések fajtái – kötéspolaritás – molekulapolaritás – makroszkopikus tulajdonságok halmazokban, pl. oldhatóság) Anyagi rendszerek (fázisok és komponensek) Kémiai reakciók Sav-bázis (protonátmenet alapján, gyenge sav/bázis) Redoxi (elektronátmenet alapján, oxidációs szám van) Elektrokémia

2. e) Általános tagozat: Szervetlen kémia A periódusos rendszer csoportjai szerint haladva (hidrogén – nemesgázok – nemfémek – fémek) Szerkezet – tulajdonságok összefüggései Szempontok: Atom-, molekula- és halmazszerkezet Fizikai és kémiai tulajdonságok Előfordulás Előállítás Felhasználás Sok érdekesség a módszertani ajánlások között

2. f) Általános tagozat: Szerves kémia Nevezéktan, képletek, izomériák Szerkezet – tulajdonságok összefüggései A legfontosabb képviselőkre koncentrál Felépítés Szénhidrogének és halogénezett származékaik Oxigéntartalmú szerves vegyületek Nitrogéntartalmú szerves vegyületek Az élet molekulái Sok érdekesség a módszertani ajánlások között

3. a) Reáltagozat - Alapelvek 7-8. évfolyam: azonos az általános tagozatéval 9-12. évfolyam: nagyobb óraszám → elmélyültebb tudás Összegezés a 12. évfolyamon Alapok az emelt szintű érettségire a szakirányú továbbtanuláshoz Sok kísérlet Sok érdekesség a módszertani ajánlások között

3. b) Reál tagozat – A tananyag elrendezése 7-8. évf.: azonos az általános tagozattal 9. évf. : Általános kémia: több absztrakt fogalom (pl. atom- és molekulapálya) nincs elektrokémia 10. évf. : Szerves kémia (bővebb, mint az általános) 11. évf.: Szervetlen kémia (elektrokémiával kezd!) 12. évf.: Összegzés, kitekintés Pályaorientáció (a kémikusok munkája) Felkészülés az érettségire: elvégzendő kísérletek számolási feladatok.

4. Kapcsolatok a fizika és a kémia tananyag között ? Kapcsolódási pontok Egymásra épülések Átfedések

4. a) A 7-8. évfolyamok témakörei („B” változatok) FIZIKA KÉMIA 1. Természettudományos vizsgálati módszerek (6 óra) 1. A kémia tárgya, kémiai kísérletek (4 óra) 2. Optika, csillagászat (14 óra) 2. Részecskék, halmazok, változások, keverékek (16 óra) 3. Hőtan (14 óra) 3. A részecskék szerkezete és tulajdonságai, vegyülettípusok (12 óra) 4. Mozgások (16 óra) 4. A kémiai reakciók típusai (14 óra) 5. Energia (9 óra) 5. Élelmiszerek és az egészséges életmód (13 óra) 6. Nyomás (14 óra) 6. Kémia a természetben (12 óra) 7. Elektromosság, mágnesség (12 óra) 7. Kémia az iparban (12 óra) 8. Kémia a háztartásban (14 óra)

4. b) A 9-10. évfolyamok témakörei („B”) FIZIKA KÉMIA 1. Minden mozog, a mozgás relatív – a mozgástan elemei (18 óra) A kémia és az atomok világa (5 óra) 2. Okok és okozatok (Arisztotelésztől Newtonig) ‑ A newtoni mechanika elemei (24 óra) Eddig össz.: 42 óra! 2. Kémiai kötések és kölcsönhatások halmazokban (8 óra) 3. Erőfeszítés és hasznosság Munka – Energia – Teljesítmény (7 óra) 3. Anyagi rendszerek (8 óra) 4. Folyadékok és gázok mechanikája (8 óra) 4. Kémiai reakciók és reakciótípusok (15 óra) 5. Közel- és távolhatás – Elektromos töltés és erőtér (7 óra) 5. Elektrokémia (6 óra) Általános kémia össz.: 42 óra! 6. A mozgó töltések – az egyenáram (14 óra) 6. A hidrogén, a nemesgázok, a halogének és vegyületeik (7 óra)

4. b) A 9-10. évfolyamok témakörei („B” folytatás) FIZIKA KÉMIA 7. Hőhatások és állapotváltozások – hőtani alapjelenségek, gáztörvények (8 óra) 7. Az oxigéncsoport és elemeinek vegyületei (10 óra) 8. Részecskék rendezett és rendezetlen mozgása – A molekuláris hőelmélet elemei (4 óra) 8. A nitrogéncsoport és elemei vegyületei (6 óra) 9. Energia, hő és munka – a hőtan főtételei (15 óra) 9. A széncsoport és elemei szervetlen vegyületei (6 óra) 10. Hőfelvétel hőmérsékletváltozás nélkül – halmazállapot-változások (5 óra) 10. A fémek és vegyületeik (10 óra) 11. Mindennapok hőtana (4 óra) 11. A szénhidrogének és halogénezett származékaik (19 óra) 12. Az oxigéntartalmú szerves vegyületek (20 óra) 13. A nitrogéntartalmú szerves vegyületek (10 óra)

4. c) A 11. évfolyam témakörei („B” változat) FIZIKA KÉMIA 1. Mechanikai rezgések, hullámok (11 óra) - 2. Mágnesség és elektromosság – Elektromágneses indukció, váltóáramú hálózatok (11 óra) 3. Rádió, televízió, mobiltelefon – Elektromágneses rezgések, hullámok (4 óra) 4. Hullám- és sugároptika (11 óra) 5. Az atomok szerkezete (6 óra) 6. Az atommag is részekre bontható – a magfizika elemei (6 óra) 7. Csillagászat és asztrofizika elemei (8 óra)

Kapcsolatok a fizika és a kémia tananyag között - konklúzió Keressük meg a kapcsolódási pontokat! Valósítsuk meg az egymásra épüléseket! Lehetőleg kerüljük a teljes átfedéseket! Érdemes elolvasni a kerettantervek „Kapcsolódási pontok” oszlopaiba írtakat!

5. Hasznos linkek http://kerettanterv.ofi.hu/ http://ttomc.elte.hu/szervezeti/termeszettudomanyos-oktatasmodszertani-centrum