Fenntartható fejlődés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
A fenntartható fejlődés fogalma, filozófiája, alapelemei, célkitűzései Készítette: Szakál Zsófia Környezettudomány MSc november 10.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Készítette: Gondos Borbála
Dr. Jakab Julianna Budapest, október 29.. A projekt célja, hogy támogassa a nők által tulajdonolt és irányított vállalkozások életlehetőségeinek,
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
A nemzetközi üzleti élet etikája
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Kassa A KRÜH kassai irodájának székhelye a város belvárosában a Csáky-Dessewffy Palotában található, valamint az irodamegnyitó december 12-én.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
ESETTANULMÁNY Készítette: Fenyvesi Petra
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.

Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Az ifjúsági közösségek szerepe a helyi kulturális életben
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Európai Uniós ismeretek
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Társulások jellemzői.
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
AGRION Vállalkozásfejlesztő Iroda
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
39. AZ EGYESÜLT NEMZETEK SZERVEZETE.
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
A gyermeki jogok érvényesítése
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Megújuló energiaforrások
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Gazdaságpolitika 6.ea.
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Értékeink mentén TOP Pályázat benyújtása.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Válság után, válság előtt
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Fenntartható fejlődés Stefánka Zalán

A fenntartható fejlődés meghatározása Olyan fejlődési folyamat, ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”, ahogy az az ENSZ 1987-es Brundtland-jelentésében szerepelt.

Konrad Lorenz a fenntartható fejlődésről Szerinte a nukleáris fegyvereket az emberiség maga ellen fogja fordítani, és ez nagy pusztítást végez majd De ha ez nem történik meg, akkor valószínű, hogy az ember megsemmisíti a környezetet, amelyben, és amelyből él Sokan megírták már, hogy a környezetszennyezés és a kultúra hanyatlása együtt jár

Globális problémák Ma már nem szükséges cáfolhatatlan tényekkel, tudományosan megalapozott mérésekkel bizonyítani környezetünk elszennyeződését elég ha körülnézünk, és megerősödik bennünk, hogy a baj világméretű. A környezet romlását csak tetézi az emberi kapcsolatok megromlása Észre sem vesszük, számunkra a legfontosabb értékké a pénz vált  a gazdaság és az üzleti élet nem képes azokat a hatalmas, az egész Földet érintő problémákat megoldani

A legutóbbi 2000 év hőmérséklet-változása

Az Emberi Környezet ENSZ Konferenciája U Thant, az ENSZ főtitkára 1969-ben fordult felhívással a világ közvéleményéhez Ezt követően határozat született arról, hogy 1972-ben világkonferenciát rendeznek "Az Emberi Környezet ENSZ Konferenciája" címmel A svédországi konferencián 113 állam delegációja vett részt A megfogalmazott javaslatok a következő témákra hívták fel a figyelmet: -A települések környezetvédelme -A természeti erőforrásokkal való gazdálkodás környezetvédelmi szempontjai -A tengerek szennyeződése -A környezetvédelem pedagógiai, tájékoztatási, szociális és kulturális kérdése

A konferencia eredménye Megjelent a jövő iránti felelősség Kiemelték a nemzetközi együttműködések fontosságát A fenntartható fejlődésről még nem esett szó Elfogadták a következő dokumentumokat: -Nyilatkozat az emberi környezetről  -Nyilatkozat az irányelvekről -Akcióprogram-javaslatok  -Szervezeti kérdések A 80-as évek elejére a globális környezeti problémák kiszélesedtek, ezért elkezdték egy újabb ENSZ-konferencia előkészítését

Környezet és Fejlődés Világbizottság (1983-1987) Az újabb ENSZ világkonferencia előkészítésében jelentős szerepet játszott a Környezet és Fejlődés Világbizottság (Brundtland Bizottság), amelyet "egy átfogó változás" megalapozására kérték fel Feladata volt: -egy hosszú távú stratégia kidolgozása, amely lehetővé teszi a környezetkímélő fejlődést; -olyan módszereket és eszközöket találni, amelyek a nemzetközi együttműködést hatékonyabbá teszik; -hosszú távú cselekvési programot kidolgozni a következő évtizedekre, valamint célokat kitűzni a világ népei számára.

Közös jövőnk A Környezet és Fejlődés Világbizottság 1987-ben adta közre jelentését "Közös jövőnk” címmel  Egyenesen a kormányokhoz és rajtuk keresztül a minisztériumokhoz szólt Mindezek előtt természetesen az emberekhez szólt, akiknek jóléte minden környezet- és fejlődéspolitika végső célja

Környezet és fejlődés ENSZ konferencia Az ENSZ Közgyűlése 1992-re kitűzött egy új konferenciát, amelynek már központi gondolata lett a fenntartható fejlődés. A helyszín Rio de Janeiro lett a 178 ENSZ-tagállam közül 172 vett részt a konferencián Megszervezték a Föld Csúcstalálkozót, ahol Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke is beszédet tartott. Elfogadták a Riói Nyilatkozatot, amelyben általános elveket fogalmaztak meg az erőforrások hasznosításáról, a környezet védelméről, a fenntartható fejlődésről és az országok együttműködésének alapelveiről.

Az Aalborg Charter A "Feladatok a XXI. Századra” megfogalmazása jelentős eredménye volt a Riói Konferenciának. A Konferencia eredményeit összefoglaló dokumentum felhívja a világ politikai vezetőinek figyelmét arra, hogy kezdjenek párbeszédet országaik polgáraival. Az európai városok reagálva erre a felhívásra, létrehozták az "Európai kampány a fenntartható városokért és közösségekért" programot. Ennek alapjait az 1994-ben Aalborgban megrendezett konferencián fektették le, megalkotva az "Európai Városok Chartája a Fenntartható Fejlődésért" című dokumentumot, amely "Aalborg Charter" néven vált közismertté.

Köszönöm a figyelmet! 