Üzleti projektek a CAPM tükrében (I.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bizonytalanság és a kockázat
Advertisements

Állóeszköz-gazdálkodás
Rózsa Andrea – Csorba László
Ingatlanbefektetések elemzése
beruházásfinanszírozás
Befektetési döntések 6. Szeminárium
Vállalati pénzügyek alapjai
A TŐKEKÖLTSÉG.
Vállalatfinanszírozás
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Piaci portfólió tartása (I.)
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat jészítette: Matthew Will
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam II
Hitelfelvételi problémák
A Szénhidrogén Kutatás Menedzsmentje
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
KOCKÁZAT – HOZAM.
Beruházás-finanszírozás
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
9.Szeminárium – Tőkeköltség Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Befektetési döntések Bevezetés
Vállalati pénzügyek I. Miért vezet a nettó jelenérték jobb befektetési döntésekhez, mint más kritériumok? Felhasznált irodalom: Brealy- Myers:
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
III. Előadás Válságmenedzsment II.
Szűrés A rosszul informált fél lehetőségei a jobban informált fél ösztönzésére.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
Vállalati pénzügyek alapjai
A TŐKEKÖLTSÉG. Tőkeköltség a tőkepiacról  Tőkepiac: pénzt cserélünk pénzre  Pl. pénzt adok egy vállalatnak valamilyen jövőbeli (várható) kifizetésekért.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›6 Tőkejavak árazódása –6.1 Várható hasznosság modellje –6.2 Kockázatkerülési együttható –6.3 Relatív.
2008. tavasz1Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan MENEDZSMENT ÉS VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›6 Tőkejavak árazódása –6.1 Várható hasznosság modellje –6.2 Kockázatkerülési együttható –6.3 Relatív.
A béta kockázati paraméter (I.)  Piaci portfólió tartása → van egy egységes, „általános” viszonyítási alap?  Egy adott befektetési lehetőség értékelése:
BME ŐSZÜZLETI GAZDASÁGTAN1 ›Részvényesi érték maximalizálása ›Piaci portfóliót tartó részvényesek –CAPM szerinti tőkeköltség elvárás –Vagyonuknak.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›6 Tőkejavak árazódása 2013ANDOR GYÖRGY: ÜZLETI GAZDASÁGTAN2.
A beruházások kockázata Beruházási döntések folyamata ♦ Tőkeköltségvetés- a pénzáramok meghatározása ♦ Megfelelő módszer kiválasztása a pénzáramok értékeléséhez.
2015. őszBefektetések I.1 V. Optimális portfóliók.
BME Üzleti gazdaságtan konzultáció - szigorlat Andor György.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Vállalati pénzügyek II.
Hatékony portfóliók tartása (I.)
Pénzügy szigorlat Üzleti gazdaságtan
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Származtatott termékek és reálopciók
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek.
4 Profit és a nettó jelenérték
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
V. Optimális portfóliók
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
3 Pénzáramlások és tőkeköltségek
Tőzsdei spekuláció tavasz Tőzsdei spekuláció.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Andor György ~ Pénzügyek
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Származtatott termékek és reálopciók
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Dinamikus beruh.gazd.-i szám.-ok (I.)
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
Előadás másolata:

Üzleti projektek a CAPM tükrében (I.) A CAPM értékpapírokra vonatkozik – miért használhatjuk projektekre? Egy értékpapír mögött egy vállalat van a maga projektjeivel → A részvényesi portfólió alapvetően projektekből áll A vállalat a projekteknek egy részhalmaza, nagyobb egysége Vö. portfólióelmélet: csak várható hozam – szórás Mindegy, hogy a projekteket hogyan csoportosítom, a piaci portfólió tulajdonságai nem változnak

Üzleti projektek a CAPM tükrében (II.) Következésképp a vállalati szintű diverzifikáció a befektető számára érdektelen Egy diverzifikált (sok projektből álló) vállalat nem értékesebb számára Ha nem lehetne sok értékpapírt tartani, akkor kívánatos lenne a vállalati diverzifikáció De lehet, és sokkal könnyebb értékpapírok szintjén diverzifikálni, mint vállalati szinten Eladni/venni egy részvényt vs. felépíteni/lebontani egy gyárat

Üzleti projektek a CAPM tükrében (III.) Tudjuk: az érték két tényezőből fakad (lásd NPV képlete) Várható pénzáramlások (E(Fn)) A pénzáramlások kockázatossága (ralt) Korábbról: pénzáramok függetlensége CAPM: tőkeköltségek függetlensége → Értékek függetlensége Az üzleti projektek „mini-vállalatok” Függetlenek a vállalati környezettől NPV(A) + NPV(B) = NPV(A+B)

Üzleti projektek a CAPM tükrében (IV.) Mi a helyzet, ha nem tart a befektető (közel) hatékony portfóliót? Nem „esnek ki” teljesen az egyedi részek → A CAPM nem alkalmazható → A tőkeköltségek függetlensége nem érvényes → A „mini-vállalat” megközelítés sem érvényes Számolni kell a projektek közötti korrelációkkal → bonyolulttá teszi az elemzést

Választás a beruházási lehetőségek között (I.) Legyen egy részvényes pénzre vonatkozó (Neumann – Morgenstern-féle) hasznosságfüggvénye két időpontra: F0: ma F1: egy év múlva

Választás a beruházási lehetőségek között (II.) Vezessük le a részvényes erre a két időpontra vonatkozó egyik közömbösségi görbéjét! – azaz: U(F0) + U(F1) = áll.

Választás a beruházási lehetőségek között (III.) Az előbbiek alapján a teljes közömbösségi térkép:

Választás a beruházási lehetőségek között (IV.) Részvényesünk választhat: Fogyaszthat ma vagy a későbbi időpontban Befektethet: ma kevesebb, jövőben több fogyasztásért Felvehet hitelt: ma több, jövőben kevesebb fogyasztásért Legyen világunk „egykockázatú”: minden tőkepiaci lehetőség kockázata (bétája) azonos, várható hozama azonosan E(r) Tehát a befektetés és a hitelfelvétel hozama/kamata E(r) Nézzük meg, a részvényesünk ekkor hogyan optimalizálja fogyasztási szerkezetét!

Választás a beruházási lehetőségek között (V.) Az A a kiindulópont – innen a -(1+E(r)) meredekségű egyenes bármely pontja elérhető A B pont lesz a maximális hasznosságú – esetünkben ez hitelfelvétellel érhető el

Választás a beruházási lehetőségek között (VI.) Bővítsük részvényesünk lehetőségeit! Van egy vállalata, beruházhat különböző projektekbe Világunkban továbbra is csak egyféle kockázat létezik Így a különböző projektek kockázata is mind azonos A projektek várható hozama viszont különböző lehet Kérdés: melyik projektet érdemes megvalósítani?

Választás a beruházási lehetőségek között (VII.) Tekintsünk négy projektlehetőséget (R,S,T,Q) – legyenek ezek a vállalat összes lehetséges projektje: Valamekkora F0i összeg beruházásával a jövőben F1i-t hoznak „Bárhonnan indíthatók”

Választás a beruházási lehetőségek között (VIII.) A közömbösségi térkép a projektlehetőségekkel (a tőkepiaci alternatíva továbbra is elérhető): „Bárhonnan indíthatók” T és Q kedvező lehetőségek, R és S viszont kedvezőtlenek A nyíl meredekebb legyen a tőkepiaci lehetőségnél – akkor „jó”

Választás a beruházási lehetőségek között (IX.) Csak a „jó” lehetőségeket ábrázolva: Mindkét projektet (Q és T) érdemes megvalósítani, meg is fogja tehát – a sorrend nem számít

Választás a beruházási lehetőségek között (X.) Eddig csak egy részvényest néztünk A többi részvényes más helyzetből indulna, más közömbösségi görbékkel De ugyanarra a döntésre jutna! Feltéve, hogy a lehetőségek paraméterei objektívek → Egy beruházási lehetőség megítélése egységes A részvényesi érdek követése szempontjából alapvető ez a következtetés

Választás a beruházási lehetőségek között (XI.) Láttuk: „jó” vagy „rossz” projekt: a „nyíl” meredekségétől függ A „nyíl” meredeksége: a projekt várható hozama Ha ez nagyobb, mint az azonos kockázati szinten a tőkepiaci alternatíva várható hozama (tőkeköltség), akkor érdemesebb a projektbe fektetni Eddig csak egyetlen kockázati szint – oldjuk fel! Ha többféle kockázat, akkor: minden kockázati szinten az előbbiek szerint törekszünk a hasznosság maximalizálására → összhasznunk is maximális lesz Általános szabály: minden olyan – de csak olyan – projektet meg kell valósítani, aminek várható hozama nagyobb, mint az azonos kockázatú tőkepiaci lehetőség várható hozama Azaz: E(rprojekt) > ralt

Választás a beruházási lehetőségek között (XII.) Az értékteremtésre vonatkozóan felírva az előbbieket: Kicsit másként: Ahhoz, hogy E(F1)-hez jussunk, a tőkepiacon összeget kellene befektetnünk A projekttel viszont ezt csupán F0 összeg befektetésével elérhetjük Így az „érték”:

Választás a beruházási lehetőségek között (XIII.) Szabály: minden olyan projektet – és csak olyan projektet – meg kell valósítani, aminek NPV-je pozitív Mit csinálunk az NPV-számításkor? Szabad pénzáramokból levonjuk a tőke alternatíva költségét → a profitot kapjuk – az NPV a részvényesek várható profitja Egy projekt értéke tehát NPV-je, azaz várható profitja Egy tőkepiaci befektetés NPV-je pedig 0 Várható hozama megegyezik alternatíva költségével Emlékezzünk a profit forrásaira… Terjesszük ki megállapításainkat n-dimenzióra!

Választás a beruházási lehetőségek között (XIV.) n év pénzáramaira: NPV és PV: F0 a beruházás „ára”, PV a jövőbeni várható „bevételek”: IRR, belső megtérülési ráta, a projekt „átlagos” (éves) hozama:

Választás a beruházási lehetőségek között (XV.) Különböző NPV-jű projektek CAPM-alapú tőkeköltség esetén:

Választás a beruházási lehetőségek között (XVI.) Összefoglalás Egy vállalat részvényesei sok mindenben különbözhetnek (pl. időpreferenciák, kockázatkerülés, stb.) De a projektek megítélésében egységesek A részvényesi értéket maximalizáló vállalat az alábbi szabályok szerint dönt: NPV-szabály: NPV > 0 IRR-szabály: IRR > ralt