RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kertjeink növényei.
Advertisements

Körös-Maros Nemzeti Park
A burgonya.
A zuzmók, a mohák és a harasztok törzse
Növénytársulásaink - Talajaink
A parton és partközelben
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
A mérsékelt övezet (folytatás).
A mérsékelt övezet 1..
Barna varangy Szárazföldön él peterakás vizhez kötött rovarevő
Babay-Bognár Krisztina
Ökoszisztéma =bitóp+biocönózis
A hazai gyeptársulások veszélyeztetettsége és védelme
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
ZONÁLIS SIVATAGOK = száraz éghajlatú terület, ahol a lehulló csapadék mennyisége (ált. 250 mm/év) nem elegendő a párolgás pótlására.
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
Átmeneti öv.
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Készítette: Nagy Zsanett
Készítette: Rácz Imre Vince
Növénytakarója nagyjából megegyezik a Magyar Középhegységével
A fejes káposzta és egyéb káposztafélék
Az erdő.
Hegyvidéki (függőleges) övezetesség
A növények generatív szervei
Hazai erdő.
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Tajga.
A nyílméregbéka.
A harasztok törzse.
A zárvatermők.
Állatok a természetben
A Föld zöldellő csodái.
Mirtusz.
Természeti viszonyok és gazdasági élet
A megporzástól a termésig
A csírázástól az egyed haláláig
NYÁRI TŐZIKE (Leucojum aestivum). Nyirkos vagy nedves rétek, ártéri erdő, nedves, időszakosan elárasztott, tápanyagban dús, humuszos agyag, illetve vályogtalajokon.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI
Trópusi sivatagok.
Szavannák.
Trópusi esőerdők Éghajlat elemei, éghajlati övezetek, biomok kialakulása, forró égöv biomjainak területi elhelyezkedése, növények, állatok, kcsh, alkalmazkodás,
Szubtrópusok: kemény- és babérlombú erdők
Hazai fátlan társulások II.
Füves puszták.
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
PAPRIKA.
Kirándulások Keszthelyi-hegységi erdő A Keszthelyi-hegység rengeteg erdeje igazán gazdag élővilágnak ad otthont. Megtalálható itt pl. a nagy.
Románia mezőgazdasága
Haszonnövények.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Mező élővilága.
Hortobágyi Nemzeti Park
Virágos, magvas növények
A füves puszták élővilága
A növények generatív szervei. I. Virág szaporodásra módosult levél 1.Teljes virág A, Kettős virágtakaró csészelevelek (csésze) sziromlevelek (párta) (Kétszikűek)
Növények tanításának módszertana. A növények tanításának algoritmusa 1. 1.Név – Magyar tudományos – Magyar szinonim nevek – Latin név (ha érdekes) Pl.
A virágok titkai Készítette: LAUKÓ EMESE 3.c..
Szavanna.
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
A VÍZ, MINT ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐ
A parton és a partközelben. Partközeli tengerek Parttól a nyílt tenger felé haladva kevesebb a vízmélység 200 m-nél. Gazdag élővilág Tápanyagban gazdag.
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Káposztafélék és a burgonya. A fejes káposzta Őse a vadkáposzta. Vitaminokban ( B- és C-vitamin)és rostokban gazdag növény. Jó a hidegtűrő képessége.
Előadás másolata:

RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK

Rétek Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken. A rétek élővilága több fényhez jut, mint az erdőké, de a szél erősebben fúj, a növények nem nőnek olyan magasra, mint az erdők fái. A rét is életközösség, akárcsak az erdő, csupán más növények lakják.

Növények és típusok A réteknek szintjeinél a fűféléké a főszerep nem a fáké. A szálfüvek: egészen magasra nőnek, néha embermagasságúra. Az aljfüvek: inkább a talaj közelében élnek. Emellett még a talajszint is megtalálható, ahonnan ezek a növények táplálkoznak. Kétféle rétet különböztetünk, attól függően, hogy milyen környezetben találhatók: a nedves rétek a vízpartok közelében vannak, a száraz rétek a szárazabb területeken. Minkét réttípusnak megvannak a maguk növényei.

Száraz rét Ott, ahol az évi csapadékmennyiség nem éri el az 500 mm-t, vagy magasabban fekszik a terület, esetleg a víz gyorsan elszivárog, száraz rétek alakulnak ki. A nedves rétek is azzá alakulnak, ha az ember lecsapolja, elvezeti a vizet róluk. A kevés csapadékú, szárazabb területeken kialakult rét.

A száraz rét lakója a mezei zsálya A mezei zsálya a száraz rétek tipikus növénye. Főgyökérzete egészen mélyre nyúlik, onnan szívja fel a tápanyagot és a vizet. Leveleit, szárát apró szőrök borítják, levelei csipkés szélűek. Alsó levelei szétterülnek a talaj felett, így lassabban párolog el a nedvesség a földből. Virágzata csészelevelekre és sziromlevelekre tagolódik. Virága lila színű. Rovarok porozzák be a termőt. Kétszikű, vagyis a termése két sziklevélre osztható.

Nedves rét Nedves rétek jöttek létre: a folyók árterületein, holtágak környékén, a kiszáradó tavak, lápok helyén ahol magas a talajvíz, vagy sok eső esik.

Nedves rétek lakója a réti boglárka Leveleiben méreg van. Virága sárga. Sziromlevélre és csészelevélre osztható a virágzata. Ha megszárítják, elveszíti méregtartalmát, jó minőségű széna lesz belőle. Kétszikű növény.

A rétek jelentősége a természetben A rétek nagyon sok élőlénynek adnak otthont, a fűfélék mellett rengeteg rovar, hüllő, béka, madár és emlős él itt. A nyári rétek el sem képzelhetők a tücskök ciripelése, a pillangók röpködése nélkül.

LEGELŐK A legelő olyan terület, amelyről az állatok a táplálásukra szükséges növényeket, saját maguk legeltetés útján szerzik meg.

MEZŐK Az ember a mezőket, azért hozta létre, hogy gazdasági növényeket termeljen. A mezőkön csak olyan növényeket termesztenek amik az ember táplálékául szolgálnak, állati takarmányként esetleg ipari nyersanyagként. Egyetlen termesztett növény faj a mezőkön monokultúrát alkot (pl. búza, kukorica, burgonya).

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!