Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
4. előadás Összehasonlítás standardizálással és indexszámítással.
Advertisements

A bizonytalanság és a kockázat
A diákat készítette: Matthew Will
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Vállalatfinanszírozás
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
A diákat jészítette: Matthew Will
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam II
Hitelfelvételi problémák
KOCKÁZAT – HOZAM.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A kötvény árfolyama és hozama
9.Szeminárium – Tőkeköltség Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Fazakas Gergely Részvények árazása
Befektetési döntések Bevezetés
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA
Alapsokaság (populáció)
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
A tőzsde és ami mögötte van
A Tőzsde és ami mögötte van Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt Április 24.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
BEFEKTETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK 3.előadás PhDr. Antalík Imre SJE-GTK október 8.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›6 Tőkejavak árazódása –6.1 Várható hasznosság modellje –6.2 Kockázatkerülési együttható –6.3 Relatív.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár Nyitott pozíció, kitettség.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések1.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések1.
2015. őszBefektetések I.1 V. Optimális portfóliók.
BME Üzleti gazdaságtan konzultáció - szigorlat Andor György.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
Vállalati pénzügyek II.
II. Határidős árfolyamok
Pénzügy szigorlat Üzleti gazdaságtan
Üzleti gazdaságtan Andor György.
V. Optimális portfóliók
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Üzleti projektek a CAPM tükrében (I.)
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Hedge fund-ok Urbán András
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Tőzsdei spekuláció tavasz Tőzsdei spekuláció.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Alacsony reálkamatláb Pillanatnyi árfolyam ($)
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Budapest Paradigma Alap
12 év szakmai tapasztalat
Készítette: Perecz Patrik
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I. Előadás: Bevezetés a hozam a kockázat, és a tőke alternatív költségének fogalmába

Tartalom I. A tőkepiac történeti adatsorai 2. A Portfólió 2. 1. A kockáza mérése 2. 2. A Portfólió kockázatának csökkentése 2. 2. A Portfólió kockázatának számítása 2. 3. Béta mint a piaci kockázat mértéke 3. Feladatok

1. A tőkepiac történeti adatsorai „A tőke költség függ a befektetés kockázatától.” Tudnunk kell definiálnunk a kockázatot, illetve, hogy milyen kapcsolatban áll a tőke költségével. Előtte azonban érdemes tisztázni a definíciókat. Kincstári váltó USA rövid lejáratú adósságlevelei. USA hosszú lejáratú államkötvények. Hosszú lejáratú vállalti kötvények portfóliója. S&P kompozit (300 vállalat) részvény indexe Kisvállalatok részvényeiből álló portfólió. Ezek a portfóliók különböző kockázati szinteket képviselnek és hozammal bírnak. Az első ábra azt mutatja, hogy mennyi pénzünk lenne, ha folyamatosan ebbe fektettük volna be a kezdeti egy dollárunkat. A másik ábrán már az inflációval korrigált reálhozamokat mutatja. De vajon miért kell ilyen hosszú időtávra visszatekinteni. Válasz: mert hosszabb távon tudunk csak (számtani) átlagos hozamokat megfelelően kiszámítani.

I. A tőkepiac történeti adatsorai

I. A tőkepiac történeti adatsorai A piaci portfólió (S&M) hozama: (rm) esetében ekkora hozamról mond le a befektető, ha elfogadja az adott befektetést. Nem valószínű azonban, hogy időben stabil marad ezért a kockázatmentes kamatlábbal ( rf: váltó) korrigált kockázati díjjal (rm-rf) számolnak általában (lásd a táblázatot).

2. A Portfólió Egyedi eszköz: pl. kincstárjegy, vállalati kötvény, részvény hozama, kockázata Portfólió: többféle (egyedi) pénzügyi eszköz együttese. Célja: a kockázat csökkentése „ A portfólió egy kockázatos elemmel való bővítése általában kockázatcsökkentő tényező a portfólióra nézve.” „ A portfólió egészének kockázata általában kisebb, mint az azt alkotó értékpapírok elkülönítve mért kockázatainak összege.”

2. 1. A kockázat mérése Várható hozam és kockázat számítás Variancia, avagy szórás, illetve a Kovariancia és korreláció fogalma és szerepe

Variancia és szórás A szóródás (kockázat) általános statisztikai mértékei a variancia, vagy szórásnégyzet és ennek négyzetgyöke a szórás. Ebben az esetben a hozam varianciája a várható piaci hozamtól való eltérés négyzetének várható értéke: rm: az aktuális piaci hozam. E(rm) a várható (átlagos) piaci hozam

Egy konkrét példa: fej vagy írás A kockázat számítása Egy konkrét példa: fej vagy írás Ezek után már meg lehet elméletileg becsülni bármely kötvény, vagy részvényportfólió hozamingadozásainak (kockázatainak) a mértékét. De honnan vegyük a valószínűségeket? Az újságból? Mérésekre van szükségünk, amelyet már megfelelően súlyozva már átlagolhatunk.

A hozamingadozás mérése 1. A megfigyelt négy portfólió 1926-1988 időszakra vonatkozó éves hozamaiból. 2. A S&P alakulása 1926-tól.

2. 2. A Portfólió kockázatának csökkentése Csak nagyon kevés olyan részvény van, amelynél a hozamok ingadozása kisebb, mint a piac átlagos változékonysága. Ha a piaci portfoló csak egyedi részvényekből áll miért nem tükrözi a változékonyságot? Az ún diverzifikáció csökkenti a kockázatot. A diverzifikáció azért ilyen hatású mert a különböző részvények árfolyamai nem mozognak teljesen együtt.

2. 2. A Portfólió kockázatának csökkentése A diverzifikációval csökkentett kockázatot egyedi kockázatnak nevezzük. Van azonban egy olyan kockázat amit diverzifikációval nem lehet csökkenteni. A piaci kockázat abból ered, hogy vannak az egész gazdaságra kiterjedő veszélyforrások, amelyek minden vállaltra egyaránt hatnak. Egy jól diverzifikált portfólió már csak piaci kockázatokat tartalmaz.

2. 2. A Portfólió kockázatának csökkentése

2. 2. A Portfólió kockázatának számítása

A portfólió hozama és kockázata Kovariancia: A hozamok együttmozgásának mértéke A hozam várható értékektől való eltérések szorzatainak valószínűséggel súlyozott átlaga.

A kovariancia és a korreláció összefüggése Szintén a hozamok együttmozgását méri Értéke: -1 és +1 között mozog -1: a hozamok teljesen ellentétesen mozognak +1: a hozamok teljesen együtt mozognak 0: a hozamok nem mozognak együtt, függetlenek a hozammozgások

A kovariancia és a korreláció összefüggése

A korreláció hatása a portfólió kockázatára

2. 3. Béta mint a piaci kockázat mértéke Jól diverzifikált portfólió esetében csak a piaci kockázattal kell foglalkoznunk. Azt, hogy milyen érzékenyen reagál a piaci mozgásokra az ún. Béta (ß) fogja megmutatni. A σim az i-edik részvény és a piaci hozam közötti kovariancia, σ2m pedig a piaci hozam varianciája. Egy jól diverzifikált portfólió kockázata arányos a portfólió bétéjával. Ha több az értékpapír, tehát nagyobb a diverzifikáció, akkor az összes egyedi kockázat megszűnik és a béta értéke egy lesz. (Kérdés)

2. 3. Béta mint a piaci kockázat mértéke Ha (ß) > 1 akkor a részvények hajlamosak felnagyítani a piaci kockázatokat. Ha 1 > (ß) > 0 azt jelenti, hogy az értékpapír ugyanabba az irányba mozog a piaccal, de a mozgás átlagosan kisebb. Ha az érték 1, akkor a portfólió az összes létező (piaci) értékpapír portfóliója.

2. 3. Béta mint a piaci kockázat mértéke

2. 3. Béta mint a piaci kockázat mértéke

2. 3. Béta mint a piaci kockázat mértéke

3. Feladatok I.

3. Feladatok II.

3. Feladatok III.

Köszönöm a figyelmet