Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei 2.
Egészségügyi törvény I. Fejezet Célja: elősegíteni a lakosság egészségi állapotának javítását, az egészséget befolyásoló feltétel- és eszközrendszer, valamint az annak kialakításában közreműködők feladatainak meghatározását. Alapelvek: egészségügyi szolgáltatások, intézkedések során a beteg jogainak védelme, szolgáltatások igénybevételénél esélyegyenlőség, egészség megőrzése, betegségek megelőzése, szolgáltatások feltételrendszere tulajdon- és működtetési formától független, csak a szakmai tartalmon alapul, emberközpontú intézményrendszer, tudományos tényekre alapozott, költséghatékony eljárás. Fogalommeghatározások: beteg, kezelőorvos, egészségügyi ellátás, - dolgozó, - szolgáltatás, - intézmény, szűrővizsgálat, beavatkozás, egészségügyi szakképesítés
A betegek jogai és kötelezettségei Egészségügyi törvény II. Fejezet A betegek jogai és kötelezettségei egyén szerepe, egészségügyi ellátáshoz való jog, emberi méltósághoz való jog, kapcsolattartás joga, gyógyintézet elhagyásának joga, tájékoztatáshoz-, önrendelkezéshez való jog, ellátás visszautasításának joga, egészségügyi dokumentáció megismerése, orvosi titoktartás III. Fejezet Népegészségügy Célja: lakosság egészségügyi állapotának javítása, egészség megőrzése, a betegségek megelőzése révén Feladata: rendszeres tájékoztatás: kockázati tényezők, környezet egészségkárosító tényezői
Egészségügyi törvény III. Fejezet Népegészségügy Egészségfejlesztés: egészségi állapot, életminőség javítása, az egészség védelme, oktatás, egészséget befolyásoló tevékenység bejelentése, szűrővizsgálati rendszer, felvilágosító rendszer, család- és nővédelmi gondozás, ifjúság-egészségügyi gondozás, sportegészségügyi gondozás, környezet- és település egészségügy, élelmezés- és táplálkozás-egészségügy, sugáregészségügy, munkaegészségügy, járványügy, védőoltások.
Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei Egészségügyi törvény VI. Fejezet Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei Ellátási kötelezettségek Vizsgálati módszerek megválasztása Ellátás megtagadásának joga Tájékoztatási és dokumentációs kötelezettség Egészségügyi dolgozók védelme Szakmai fejlődéshez való jog és kötelezettség VII. Fejezet Az állam felelőssége a lakosság egészségi állapotáért, az egészségügy szervezése és irányítása Feladatok meghatározása (országgyűlés, kormány, miniszter)
Egészségügyi törvény Az emberen végzett orvostudományi kutatások VIII. Fejezet Az emberen végzett orvostudományi kutatások IX. Fejezet Az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások X. Fejezet Pszichiátriai betegek gyógykezelése és gondozása XI. Fejezet Szerv- és szövetátültetés XII. Fejezet A halottakkal kapcsolatos rendelkezések
Egészségügyi törvény XIII. Fejezet Vérellátás XIV. Fejezet Katasztrófa-egészségügyi ellátás XV. Fejezet Egészségügyi szakértői tevékenység XVI. Fejezet Természetes gyógytényezők, fürdő- és klímagyógyintézetek, gyógyhelyek XVII. Fejezet Nemzetközi rendelkezések XVIII. Fejezet Záró rendelkezések
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei 3.
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról szóló törvény 1991. évi XI. törvény közegészségügyi, járványügyi, egészségvédelmi tevékenység ellátása és felügyelete állami feladata Feladata: összetevők, egészségkárosító anyagok kimutatása, közegészségügyi határértékek, közegészségügyi követelmények, egészségkárosodás okainak vizsgálata + megelőzés, lakosság táplálkozási helyzetének vizsgálata.
Állategészségügyi törvény 1995. évi XCI. törvény élelmiszer-higiénia állategészségügyi hangsúllyal Feladata: állatok vágóhídra szállítása, levágott állatok húsvizsgálata, állati eredetű élelmiszer importja, élelmiszer hatósági mintavételezés és vizsgálat, élelmiszerekben előforduló maradékanyag vizsgálat, engedélyezési eljárások, állatorvos feladatai, élelmiszervizsgálati feladatot ellátó intézet hatáskörét.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei 4.
Élelmiszer ellenőrző hatósági szervek közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi feladatokat ellátó szervezet (ÁNTSZ) fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó szervezet, megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ): élelmiszerek, italok feldolgozása és forgalmazása során a közegészségügyi követelmények érvényre juttatása, összetevők, károsító anyagok kimutatása + határértékei, egészségkárosodás okainak vizsgálata + megelőzés, táplálkozás – egészségi állapot kapcsolata, táplálkozási ajánlások
Élelmiszer ellenőrző hatósági szervek Fogyasztóvédelmi Felügyelőség és a területi felügyelőségek: széleskörű ellenőrző tevékenység, fogyasztók életének, biztonságának, egészségének védelme Megyei (Fővárosi) Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás: veszélyes kórokozók behurcolásának megakadályozása, ártalmas élelmiszerek forgalmának tiltása, vizsgálat ellátása, ellenőrzés, működési engedély megadása, új termék engedélyezése, export-import élelmiszerek vizsgálata és ellenőrzése.