A nephrologiai ápoló és orvos együttműködésének szerepe az

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Perioperatív vérveszteség
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Oxyologia és sürgősségi orvostan II.
A depresszió korszerű kezelése
 1. Szociális:  - a lakás 1 órán belüli elérhetősége  - telefon 24 órán át  - gépkocsit nem vezethet a beteg: hazaszállítását meg kell oldani.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
Munkaterv Miért szükséges, mik az előnyei?
A jó anamnézis fél diagnózis
Diaverum Dialízis Központ, Szeged
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Az Onkológia Osztály TEAM munkájának bemutatása
Krónikus C vírus hepatitis kezelési irányelvei 2013.
D-vitamin kezelés a predialízisben és a dialízis időszakában Zakar Gábor dr.
Antibiotikum- rezisztencia
Vérzések, vér alakos eleminek problémái újszülött korban
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Krónikus veseelégtelenség és kardiovaszkuláris kockázat
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
A családorvos és a nephrologus együttműködése a vesebetegek
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
Schwartz-Bartter szindróma ismétlődő fellépése desmopressin
15. számú B.Braun Avitum Dialízisközpont Gyula
A renális Ca-P anyagcserezavar kezelésének aktualitásai-
Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll
A renális anémia kezelésének új célértékeiről és lehetőségeiről
A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
A dializáló nővér szerepe a transzplantációs várólistára
Az anaemia szerepe és jelentősége a betegségek progressziójában
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
Dr. Harsányi J.1, Dr. Várkonyi M.1, Dr. Milák P.1, Dr. Domán J.1,
Pákozdy Ildikó dr, Marjanek Zsuzsa dr, Kelenffy Gábor dr.
CAPD helye és helyzete a dialízis ellátásban
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Dr. Várdai Erika, Dr.Horváth Sándor
Dokumentációs kötelezettség
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Onkoterápia kardio-vaszkuláris szövődményei Pest Megyei Orvos Napok
A D-vitamin receptor (VDR) aktiváció fontossága 4-es típusú
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Mit tehet a beteg a jó orvos- beteg viszonyért?. A sikeres együttműködés alapköve a kölcsönös bizalom és tisztelet.
Nephrológiai ápolói kompetenciák a renális anémia új kezelési
Esetbemutatások tanulságokkal ÜLÉSELNÖKÖK: Dr. Tóth Judit1
Krónikus osztályon és idősotthonban ápolt vesebetegek ellátásának
Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása
Hatásos kommunikációs technikák – a predializált betegek edukálása
VITAMINOK.
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Dr. Ladányi Erzsébet FMC hálózati orvos-szakmai igazgató
Vizit.
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
E-egészségügyi keretrendszer a lakosság szolgálatában
A B.Braun Avitum Hungary Zrt. Dialízis Hálózatának tevékenysége Magyarországon Dr. Kiss István med. habil., az orvostudomány kandidátusa Hálózati Orvosszakmai.
Magyar Hypertonia Regiszter nephrologiai vonatkozások tanszéki csoportvezető egyetemi tanár, részlegvezető, orvos igazgató Prof. Dr. Kiss István.
KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLETÉNEK BEMUTATÁSA
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ
A hemodialízis alvadásgátlás hazai gyakorlata, lehetőségei
Therápia segítő program
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Dr. habil. Belicza Éva - alprojekt vezető
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

A nephrologiai ápoló és orvos együttműködésének szerepe az anaemia kontrollban Nemes Eszter dializáló ápoló B. Braun Avitum 9. sz. Dialízisközpont, Székesfehérvár

A nefrológiai ápoló és az orvos együttműködése az anaemia kontrollban Nemes Eszter, Glacz Dorina, Pekács Piroska, Zakar Gábor dr. B.Braun Avitum Hungary 9. sz. Dialízisközpont Székesfehérvár 2 2

Bevezető A krónikusan dializált betegek anaemiájának kontrollja a szív-érrendszeri szövődmények csökkentésének lehetséges eszköze. A vérképzést stimuláló szerek (röviden ESA) és kiegészítő gyógyszerek (vaskészítmények) hatásos alkalmazása mellett a krónikus vesebetegek anémiáját okozó-súlyosbító tényezők felderítése a nefrológiai ápolók egyik kiemelt szakmai kompetenciája. Az előadás erről a munkáról, az orvos-szakápoló együttműködésről szól.

Az anaemia felelős ápolók feladatai Központunkban Minden hónapban részt vesznek az anémia kontroll megbeszélésen (nefrol. amb., PD., HD), az ESA dózis és vasterápia tervezésében Végzik az ESA készítmény házon belüli anyagkezelését (átvétel, raktározás) Felügyelik és fenntartják a szabályos tárolás-hűtés láncot A készítmények műszakonkénti és betegenkénti kiosztása Ellenőrzik a tényleges ESA beadást és dokumentálást Nyomon követik a soron kívüli vérkép- és anémia vizsgálatokat (széklet HHB, endoszkópia, CRP stb.) Számon tartják és jelzik (referálják) a rendkívüli eseményeket (interkurrens betegségek, vérvesztések, kórházi kezelések)

Hogyan működik ez a gyakorlatban minden hónap első hetében megtörténik a „nagylabor” (vérkép, vasanyagcsere stb.) az elkészült eredményeket az anémia felelős nővér beírja az erre a Központunkban bevezetett Excel táblázatba ebben a se-hgb és ESA adag mellett a kiosztás (Aranesp ug/hó) és a megjegyzés, teendők is szerepelnek, egész évre visszakövethetően

Anémia kontrollunk gyakorlata a nagyrutint követő hét első napján reggel az anémia team (orvos, nővérek együtt) összeül és egyesével minden beteg eredményeit átnézzük, meghatározzuk a szükséges teendőket (ESA módosítás, vasterápia, kivizsgálások stb.) ha bárkinél nagyobb eltérést tapasztalunk, megbeszéljük, hogy mi történhetett az adott beteggel, (mi az oka, miért emelkedett, vagy esett hirtelen a hemoglobin szintje, mi a teendő) a nővérek a döntési folyamatban a betegekről gyűjtött naprakész információkkal aktív szerepet játszanak, az orvosi döntésben részt vesznek

Excel munkatáblázatunk ESA kiosztás tervezése Korábbi ESA adag A beadás kontrollja Aktuális teendők

Mit beszélünk meg… átnézzük az EPO adagját, a vasháztartást, (Ferrlecit adagját) volt e bármiféle műtét vagy beavatkozás, ami vérvesztést okozhat megbeszéljük a kezelések alatt esetleg felmerülő problémákat (alvadások, pumpa-stop-ok, kanülelégtelenségek, vérvesztések) ezek alapján az orvos módosítja ha kell az EPO adagját, Ferrlecit adagját, ha szükséges vizsgálatra küldi a beteget, vagy éppen itt döntünk a kanülcseréről, heparin adag módosításáról.

Esetismertetés I. B.Gy. 25 éves fiatal gondozás alatt lévő nőbeteg, három hónapon belül fokozatosan anemizálódott. Korábban is előforduló menstruációs zavaraira gyanakodtunk először, majd a beteget kikérdezve elmondása szerint nem volt ilyen problémája.Gastrointestinális vérzésre utaló jel nem volt.(Hhgb negativ) Kanülje megfelelő vérhozammal, pumpastopok nélkül működött, ekkor észleltük, hogy kapillárja és vénás csapdája több kezelés óta alvadékos. Heparinmódosítás történt, majd később vérképe rendeződött.

Esetismertetés II. R. Fné 79 éves PD-s nőbeteg, anemizálódása két hónap alatt lett olyan mértékű, hogy kivizsgálásra szorult. A beteg elmondása alapján étvágya jó, hányinger, hányás nem volt, testsúlya nem változott. Laboreredményeiben CRP-je normális, ellenben széklet Hhgb 3x pozitív. Ekkor kórházi felvételre került sor, Gastroenterológiai osztályon kivizsgálása megkezdődött. Kiderült, hogy gyomrában kisebb eróziók vannak, ami indokolhatta az ilyen mértékű anemizálódását. Megfelelő terápiában részesült, Hgb-je azóta rendben.

Végrehajtás, az információk megosztása hogy a változtatások, intézkedések, utasítások mindenki számára a központban érthetők legyenek, a módosításokat az anémia felelős nővér a betegek dossziéjában átjavítja, és az adminisztrátorok (recepciósok) így rögzítik szükség szerint a dializáló nővér-munkatársakkal személyesen is megbeszéljük a változtatásokat s ez minden hónapban így történik nálunk

Összegzés Az orvos és az ápoló kapcsolata az anémia kontrollban, több okból is nagyon fontos - amit esetleg az orvos tud a betegről, azt a nővér nem biztos, hogy tudja, illetve ez fordítva is igaz! Személyes véleményem az viszont, hogy ez minden felelősi kompetenciára igaz! Az orvosok és a nővérek kiegészítik egymást, egymás munkáját segítik a betegek érdekében!

Köszönöm a figyelmet !