Alapvetés, az emberi jogok rendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Advertisements

EMBERI JOGOK.
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Alapjogvédelem az Európai Unióban
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A nemzeti vámjogszabályok
A környezethez való jog tartalma
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Ápolásetika.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Az államhatalom terjedelme és korlátai
Jogviszony és jogi felelősség
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
A kanti második definitív cikk a XX. században BOLOND SZABADSÁG.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
alkotmány – állam- és kormányformák
Ideológiák.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Az emberi jogok általános kérdései
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer AlkotmányAlkotmány – Rövid szövegRövid szöveg.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
Alapfogalmak, definíciók
AMIT SZENTKORONA A MÁNAK ÜZEN PROF. DR. DR. VASS CSABA.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Állampolgári jogok és kötelességek
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
A médiaszabadság, mint a kommunikációs jogok része Médiaszabályozás március 5. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
Fogyasztók diszkriminációja az EU-ban Bak Pál Európai Köz-és Magánjogi Tanszék
A LAPTÖRVÉNY, A MAGYAR KÖZJOGI ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
A szólás és a Háló szabadsága, etika. A SZÓLÁS, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA, LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
Vállalati Jog MsC 1. Bevezetés jogi alaptani visszatekintés Dr. Pétervári Kinga 2013.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
4. Az Alkotmány.
JOGTANI ALAPISMERETEK
A jogforrási rendszer II.
Alapjogkorlátozás; formai és tartalmi szempontok
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
Nemzetközi magánjog II.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Jog- és állambölcselet I.
Jog- és állambölcselet I.
Az EU jogrendszere őszi szemeszter Szegedi László NKE-ÁKK
Az Európai Unió alapjogvédelmi rendszere –
Előadás másolata:

Alapvetés, az emberi jogok rendszere 2017. szeptember 12.

Vannak-e emberi jogaink?? A német nép „elismeri, hogy a sérthetetlen és elidegeníthetetlen emberi jogok képezik az alapját a világon minden emberi közösségnek, békének és igazságosságnak Grundgesetz, 1. cikk Vannak-e emberi jogaink??

Vannak-e emberi jogaink? AZ EMBER sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége. Magyarország elismeri az ember alapvető egyéni és közösségi jogait. Magyarország Alaptörvénye, I. cikk (1)-(2) bekezdés Vannak-e emberi jogaink?

Vannak-e emberi jogaink? A Magyar Köztársaság elismeri az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait, ezek tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége Alkotmány, 8. § (1) bekezdés Vannak-e emberi jogaink?

Vannak-e emberi jogaink? Az Európa Tanács tagjai, […] újra megerősítve mélységes hitüket azokban az alapvető szabadságokban, amelyek az igazság és a béke alapjai a világon és amelyek fenntartásának legjobb eszköze egyrészt a hatékony politikai demokrácia, másrészt azoknak az emberi jogoknak a közös felfogása és tiszteletben tartása, melyeken ezek a szabadságok alapulnak Az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló Egyezmény, preambulum Vannak-e emberi jogaink?

Vannak-e emberi jogaink? Tekintettel arra, hogy az emberiség családja minden egyes tagja méltóságának, valamint egyenlő és elidegeníthetetlen jogainak elismerése alkotja a szabadság, az igazság és a béke alapját a világon Emberi jogok egyetemes nyilatkozata, ENSZ, 1948 Vannak-e emberi jogaink?

alapjogok/alapvető jogok Fogalmi megalapozás emberi jogok alapjogok/alapvető jogok alkotmányos jogok emberi minőséghez tapad jogi elismeréstől független filozófiai, erkölcsi kategória morális gyökerű, államilag elismert, embert emberi voltánál fogva, polgárt a politikai közösség tagjaként megilletőjogosultság szocialista jogtudományban meggyökeresedett terminológia jogpozitivista megközelítés

Morális igazolás Különböző megközelítések: természetjogi – léteznek az ember alkotta jognál magasabb rendű normák (Locke, Montesquieu) haszonelvű – Mill: társadalmi szabadság, mások károsodásának megakadályozása kantiánus – az ember racionális és akarattal bíró lény, a szabadság az ész posztulátuma Következmények: az állam „elismeri”, nem biztosítja vagy teremti érvényesülésüknek csak alkotmányos korlátai vannak, feltételhez nem köthetők

Az alapjogok tételes joggá válása Anglia: az angolok ősi jogait és szabadságait megerősítő jognyilatkozatok és törvények, az egyetemesség igénye nélkül, a bíróságok jelentősége meghatározó. Amerikai jognyilatkozatok: az angolok ősi jogaira való hivatkozás helyett természetjogi alapon a minden embert megillető jogok az amerikaiakat is megilletik, ezek alkotmányba foglalása (Bill of Rights) A francia deklaráció: az emberi jogok egyetemességének megjelenítése

Az alapjogi normák nemzetközivé válása a II. világháború után 1948. december 10. ENSZ - Emberi jogok egyetemes nyilatkozata 1966 ENSZ – Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya 1966 ENSZ – Gazdasági, szociális és kulturális jogok nemzetközi egyezségokmánya

Az alapjogi normák nemzetközivé válása 1950 ET – Emberi Jogok Európai Egyezménye (EJEE) 1961 ET- Európai Szociális Karta Uniós alapjogfejlődés: EUSZ 6. cikk és az Európai Unió Alapjogi Chartája (2000, általánosan kötelező: 2009)

Az alapjogok rendszere, az alapjogi katalógus Dinamikus történeti fejlődés Klasszikus szabadságjogok mellett új jogosultságok Alapjogok fogalmi kereteinek bővítése Nemzetközi meghatározottság Állami szuverenitás korlátozása

Az alapjogok generációi Első generációs szabadságjogok (XVII-XVIII. sz) klasszikus szabadságjogok Szerkezetük – alanya: egyén, kötelezettje: állam, Egyéni alapjogok tartalma: tartózkodás, be nem avatkozás

Az alapjogok generációi Második generációs jogok (XIX-XX. sz) gazdasági, szociális, kulturális jogok állami szerepvállalás, tevőleges kötelezettség terjedelmük mérlegeléstől függ nem egyéni alapjog

Az alapjogok generációi Harmadik generációs jogok (XX. sz. második felétől) globális és csoportjogok önmagában vett intézményvédelem új kihívásokra adott válasz

Alapjogi jogviszony; alapjogi jogalanyiság élve születés (ld. AB abortuszhatározatok) Kezdete halál Vége azon jogok tekintetében, amelyek természetüknél fogva megilletik őket, de a közhatalom: nem Jogi személy

Alapjogi jogviszony; alapjogi kötelezett a közhatalom szervei, közhatalom nevében eljáró személyek nem közhatalmi szervek is, ha állami funkciót, közfeladatot látnak el – e feladat erejéig tradicionálisan vertikális jogviszony – de magánjogba kisugárzó hatás kivételesen magánszemélyek között is közvetlen hatállyal érvényesül - egyes alapjogi törvények a tételes jogban is elismerik az adott alapjog érvényesülését magánviszonyokban, vö. Infotv., Ebktv.