Projektfinanszírozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Advertisements

Céltartalékok.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Építési beruházás.
Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
Építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatban néhány gondolat… 191/2009.(IX.15.) Kormányrendeletből.
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
Beruházási projektek dokumentációja
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
A projektek megvalósítása I.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
EREDMÉNYKIMUTATÁS.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
KÖZBESZERZÉSEK ÁTLÁTHATÓSÁGA Transparency International Magyarország Eger, szeptember 29. the coalition against corruption.
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
A projektmenedzsment fogalma
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Erőforrások és tevékenységek tervezése, infrastrukturális projektek Erőforrások és tevékenységek tervezése Infrastrukturális projektek 2/C modul Ponácz.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Adatvédelmi fogalmak.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Projektfinanszírozás
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Projektzárással kapcsolatos teendők
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Logisztikai Központok Finanszírozása szeptember 24.
Dr. Báger Gusztáv A PPP: az állami és magánszektor együttműködésének tapasztalatai és ellenőrzése.
61. számú főút Somogy megyei III. szakaszának 11,5 tonnás burkolatmegerősítése ( km szelvények között) Lakossági fórum március 10.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Projekt tervezés és megvalósítás. Az üzleti projektek és a támogatási rendszer április 20.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Építési projectek monitoringja a szakmai szakértő szemével
Etikai kódex, ajánlott szerződésminták az építőiparban
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Projektirányítás elmélet - teszt
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
Projektfinanszírozás Projektszponzorok Tanácsadók Közös vállalatokkal kapcsolatos kérdések Projekttársaság jellemzői.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Projektfinanszírozás
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Röviden a közbeszerzésről
Projektirányítás elmélet - teszt
SZÁMVITEL.
A MINISZTERELNÖKSÉG ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI MÁTÉ GERGŐ (KFF)
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Közbeszerzési Hatóság
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Építés- szerelési biztosítások
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
A FŐVÁROSI KÖZSZOLGÁLTATÓ CÉGEK PÉNZÜGYI, GAZDASÁGI ÖRÖKSÉGEI
Előadás másolata:

Projektfinanszírozás

Koncessziós szerződés

Koncessziós szerződés Koncessziós szerződések tehát két típusba sorolhatók: Szolgáltatási szerződések: A társaság megépít egy meghatározott szolgáltatás nyújtására alkalmas projektet, s ezért a közszférabeli partner egy meghatározott összeget fizet. A kockázat a közszférabeli partneré. Díjszerződések: A társaság megépít egy meghatározott szolgáltatás nyújtására alkalmas projektet, ahol a felhasználó fizet a szolgáltatásért. A bevétel teljes egészében a forgalomtól függ.

Szolgáltatási szerződések Az a koncessziós szerződés, amelyben a közszférabeli partnerek nyújtanak szolgáltatást, és amelyben a kockázatot a közszférabeli partner viseli. Projekt rendelkezésre állásáért vagyis a nyújtott szolgáltatásokért fizetnek díjat = egyedi szolgáltatási díj A szerződő feleknek meg kell állapodniuk abban, hogy milyen tényezőket súlyoznak

Szolgáltatási szerződések A rendelkezésre állás alapvető követelményein kívül figyelembe kell venni a szolgáltatások minőségét is A projekttársaságoknak kötbért kell fizetnie ha nem megfelelő szolgáltatást nyújt vagy csökkentett összegű egyedi szolgáltatási díjat kap szolgáltatási szerződés struktúrája is jelent némi kockázatot a projekttársaságnak (a projektköltségek túllépése , rendelkezésre állás , működési költségek)

Szolgáltatási szerződések Vannak azonban ún. „puha” szolgáltatások pl. létesítmény menedzsment, amikor a előzőekkel ellentétesen járnak el Felülvizsgálat Korrekció

Valósi díjas szerződés Díj szerződések Valósi díjas szerződés Ez a koncessziós szerződés, ami valójában hosszú távú PPP-szerződésnek tekinthető, felhatalmazza a magánszektorbeli szerződő felet, hogy a közhasznú létesítményt használóitól autópályadíjat, híddíjat, vagy alagútdíjat vagy más díjakat szedjen

Díj szerződések Valósi díjas szerződés Jellemzők: Kötelezettség határidőben történő teljesítésre A partner átadja a területet A létesítmények állami tulajdonban maradnak Meghatározott időszakra szól A díjat maximalizálják Meghatározzák a szolgáltatások minimális szintjét Kötbér

Díj szerződések Árnyékdíjas szerződés A koncessziós szerződésnek ebben a fajtájában a tényleges felhasználók helyett közszférabeli partner fizeti a díjat (árnyékdíj), a projekt kihasználtságának a kockázata a projekttársaságé. Indok: díjbeszedés nagyon bonyolult, a járműforgalom torzulna, a projekt egy nagyobb közlekedési rendszer része A díjfizetés elszámolás általában degresszív

Projektszerződések

Fővállalkozói szerződés A projektfinanszírozásban készülő projektek esetében építési szerződés tartalmazza a műszaki tervezést, a szükséges gépek és berendezések beszerzését, a projekt megépítését = fővállalkozói szerződés Fix áras

Fővállalkozói szerződés A projektfinanszírozás szempontjából a fővállalkozási szerződés fontos aspektusai a következők: Szerződés tartalma A fővállalkozási szerződésben megadják a projekt műszaki tervét, s a műszaki követelményeket és a teljesítménykritériumokat A projekt megépítésének végső felelőssége a fővállalkozóé. A fővállalkozó felelős a projekt pontosan meghatározott követelmények szerinti működéséért akkor is ha a részletes leírásból valami kimarad . Munka megkezdése A fővállalkozási szerződés aláírása és a finanszírozás lezárása időben gyakran eltér. A projekttársaság kötelezettségei és kockázatai A fővállalkozási szerződés esedékes díjainak a kifizetésén túl a projekttársaság felelőssége korlátozott és a következőkre terjed ki

Fővállalkozói szerződés Fővállalkozási díj, a fizetési feltételek és ezek változatai Részletekben fizetik. Az első részletet előlegként kapja a fővállalkozó, a többit a szerződésben rögzített mérföldkövek eléréséhez kötik Kivitelezés ellenőrzése A projekttársaság rendszeresen végez ellenőrzéseket, nyomon követi, hogy valóban az előírt követelményeke szerint készül-e el A teljesítés definíciója A fővállalkozási szerződésben állapodnak meg arról, hogy a projekttársaság a projektet milyen feltételek esetén fogadja el késznek (műszaki teljesítés, előzetes elfogadás, végső elfogadás)

Fővállalkozói szerződés Vis major A vis major olyan esemény, amelyet még a legtapasztaltabb fővállalkozó sem tud előre megjósolni, és amelyet a legnagyobb körültekintéssel sem tud megelőzni Kárátalány A kárátalány a két fél által elfogadott fix összeg, amely a projekttársaság pénzügyi veszteségeit van hivatva kompenzálni, azt, amit a projekt késedelmes befejezése vagy az előírásnak nem megfelelő működése okoz. Késedelmi kárátalány Teljesítményhez kötött kárátalány A kárátalány maximalizálása Környezetvédelmi garanciák Prémium A szerződés felmondása a projekttársaság kezdeményezésére

Fővállalkozói szerződés A szerződések felfüggesztése és megszűnése Ha a projekttársaság mulasztást követ el, az esedékes fizetéseket nem teljesíti vagy más lényeges szerződéses kötelezettségének nem tesz eleget jogosult a szerződést felmondani és a kártérítésre tarthat igényt Szerződéses biztosítékok Vissztartott összeg Jóteljesítési garancia Előleg-visszafizetési garancia Jótállási garancia Vitás kérdések eldöntése

Üzemeltetési és karbantartási szerződés Egy szerződést is lehet kötni vagy meg is lehet bontani. A vállalkozói díjat fix összegben állapítják meg. Részt vesz a Tervezésben: input adatokat ad az üzemeltetéssel kapcsolatban, részt vesz a projektterv elkészítésében Átadás: részt vesz az átadásnál, a próbaüzemelés során Üzemeltetés: akkor lép hatályba ha a projekt működésre kész

Beszállítói szerződések A projektfinanszírozás egyik fontos elem, hogy a szükséges nyersanyagot hosszú távra kötött beszállítói szerződéssel biztosítják Ha van felhasználói szerződés akkor a beszállítói szerződés általános feltételeit közelíteni kell hozzá. Ha nincs akkor a beszállítói szerződést legalább a hitel futamidejére kell kötni

Engedélyek és jogosultságok Az engedélyek két csoportra osztható: kivitelezéshez és működéshez szükséges engedélyek valamint a projekttársaságba történő beruházásokhoz és a projekttársaság finanszírozásához szükséges engedélyek. Projektengedélyek: környezetvédelmi hatástanulmány, építési engedélyek, működési engedélyek Beruházási ás finanszírozási engedélyek: befektetési engedélyek, devizaforgalom szabályozása