Költséghatékonyság a vendéglátásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ne féljünk a változástól! Gál Csaba Debrecen,
Advertisements

A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
A nyomonkövetési dokumentáció javasolt adattartalma: I
Magyar Lízingszövetség - Eszközfinanszírozás Lízing Reggeli Targoncapiaci áttekintés Horváth Zoltán, március 30.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
 Foglalkoztatási programelem támogatása Ft  Szociális Szövetkezet létrehozása  Képzés, foglalkoztatás, gyümölcsültetvény kialakítása  2.
Esettanulmány: épületenergetikai korszerűsítés Fűtési rendszerekben jelentkező gravitációs hatások Épületüzemeltetés Épületenergetika B.Sc. 7. félév 2011.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
NIIF Behívás projekt aktualitások
DANAMID MŰANYAGFRÖCCSÖNTŐ ÉS FÉMTÖMEGCIKK GYÁRTÓ KFT
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Brikettálás – új innovatív technológia
WE PROVIDE SOLUTIONS.
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Hogyan tovább vendéglátás
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kockázat és megbízhatóság
Háttértárak karbantartása
A cégvezetők problémái az informatikával kapcsolatban
Gyártástámogatás integrált vállalatirányítási rendszerben
SZÁMVITEL.
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Használt étolaj gyûjtésére készült kampány
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Cipész, maradj a kaptafánál!
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
TÁMOGATÁS ÖSSZEGE (Ft)
Önköltségszámítás.
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Cégnév….. KAIZEN AKCIÓ A ….. TERÜLETEN
Környezeti Kontrolling
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Megújuló energiaforrások
A szállítási probléma.
PIACORIENTÁLT - INNOVÁCIÓ
A Delegáció 7 Szintje.
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Hogyan tovább vendéglátás
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
Tények és tévhitek meg ami még mellette van…
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Költséghatékonyság a vendéglátásban

Milyen költségekkel számolunk a vendéglátásban? FOODCOST (ÁR-ÉRTÉK ARÁNY…) RAKTÁROZÁS (KÉSZENTARTÁSI VESZTESÉG…) HULLADÉK ELSZÁLLÍTÁS (VESZÉLYES HULLADÉK…) ÉLŐMUNKA KÖLTSÉGEK (MUNKAERŐ HIÁNY…) ENERGIA KÖLTSÉGEK (MAGAS REZSI KÖLTSÉGEK) INFRASTUKTÚRA (ELAVULT GÉPEK)

Mi fér bele a food cost-ba? Érvek és ellenérvek Vegyünk egy példát: Knorr Barnamártás alap Ilyen drága?? … Nincs szükségem ilyen termékekre Túl drága, nem fér bele A felettesem nem engedi használni. Egyébként sincs időm ilyenekkel foglalkozni. Knorr Barnamártás alap Listaár 7530 Ft Kiszerelés 2 kg Szavatossági idő 18 hónap

Mi fér bele a food cost-ba? Érvek és ellenérvek Barna mártás alap hagyományosan Név Bruttó mennyiség(g) Alapanyag ár (bruttó) víz 1000 Zsír 100 60 Marhacsont v. borjú csont 304 Zöldségek (répa, gyökér, zeller) 300 81,9 Liszt 150 19,5 Fokhagyma 10 8 Gombaszár 35 Vörösbor 200 vöröshagyma 50 2,85 cukor 20 paradicsompüré 32,4 só 2 Bors, babérlevél, kakukkfű 0,6 10 adag (1 dl/adag) 2960,6 773,65 1 adag (1 dl/adag) 77,36 100% 77 Ft > 44 Ft 43% megtakarítás csak az alapanyagokon Knorr Barna mártás alappal Név Bruttó mennyiség(g) Alapanyag ár (bruttó) víz 1000 KNORR Barna mártás alap 100 444,15 10 adag (1 dl/adag) 1100 1 adag (1 dl/adag) 44,41 43% MILYEN EGYÉB KÖLTSÉGEKKEL NEM SZÁMOLTUNK MÉG? MUNKAIDŐ ( 8-16 ÓRA VS. 1 ÓRA /AKÁR 10 PERC/ ) REZSI KÖLTSÉGEK FRISS ALAPANYAGOK RAKTÁROZÁSI KÖLTSÉGE / HŰTŐ KAPACITÁS > AKÁR 1 ADAG IS ELKÉSZÍTHETŐ … ÉS A LEGFONTOSABB: MINDEN SZAKÁCSOM ELÉG KÉPZETT AHHOZ, HOGY MINDIG A TÖKÉLETES VÉGEREDMÉNYT BIZTOSÍTSA??

Desszertek hatékonysága Biztos, hogy jobban megéri külsős helyről beszerezni? Nézzük a számokat: Külsős helyről rendeljük a desszerteket… nincs időnk foglalkozni vele Nincs cukrászunk

Közel 200 nagykonyhán valósult már meg sikeres gépesítés Megfelelő infrastruktúra áll rendelkezésre? Az Unilever Food Solutions a partnerek konyhai eszközeinek fejlesztését aktívan támogatja gépekkel, berendezésekkel, konyhai eszközökkel, hozzájárulva ezzel sikeres működésükhöz. A beruházások többnyire jelentős költségmegtakarítást hoznak, melyek akár a működési költségének csökkenését is eredményezhetik.   Számos partnerünknél sikerült haszonkölcsön szerződést kötnünk. Ennek keretein belül különböző nagykonyhai gépesítés valósult meg olyan konyhákon ahol önerőből ezt nem tudták volna megvalósítani. Termelő eszközt előre megkapnak a cégek ahhoz, hogy profitot termeljenek. > előzetes beruházást nem igényel Közel 200 nagykonyhán valósult már meg sikeres gépesítés

Mi a leggyakoribb eszköz, amit a cégek választanak?

Rama Combi vs. Bő zsiradékban sütés - csirkemell esetén KÜLSŐS LABOR ÁLTAL MÉRT ADATOK Sülési veszteség Rama Combi -94% Felhasznált zsiradék Rama Combi -89% Sülés során felvett zsiradék mennyisége Rama Combi -46% Elkészült étel zsírtartalma Rama Combi -41%

Rama Combi Profi – Megéri? Kalkulátor

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!