Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Advertisements

MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A munka világával kapcsolatos tudás
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Módszertani megújulás a nevelő munkában
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
MCE Konferencia MMM – Hatékony kommunikáció MCE Konferencia Pécs MMM – A controller hatékony kommunikációja Megérteni Meggyőzni.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A team-munka elméleti alapjai
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Gyermekvilág régen és ma
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Harmadik matematikakönyvem
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A BKF tudástranszfer modellje a
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Mi is az a biblioterápia?
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
„A betűk csendje” Könyvek, könyvtárak a hallássérültek világában dr. Tapolczai Gergely ügyvezető igazgató Budapest, november 26.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
„Referenciaintézmény kialakítása a II
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Tervezési folyamat.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Családbarát Turizmus Konferencia 2017
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
5. Tétel – A Life Long Learning
Közösen a bántalmazás ellen
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
„Színes Mesevilág” Prevenciós Mesecsoport az óvodákban és iskolákban
Előadás másolata:

Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért „Az én könyvtáram” Projektismertető konferencia FSZEK, 2017. június 7.

Mi a biblioterápia? 1. Elsősorban csoportos, befogadó, élményfeldolgozó művészetterápiás módszer, mely szövegek meghallgatása által generált érzelmek, gondolatok, emlékek asszociációs feldolgozása segítségével a foglalkozáson résztvevők személyiségfejlődését, öndefiníciós képességének megerősödését eredményezhetik.

Mi a biblioterápia? 2. A foglalkozás középpontjában az egyes ember áll, akit a csoportvezető abban segít, hogy az adott témát a lehető legszemélyesebb formában dolgozza fel. A cél az, hogy az egyén észrevegye, meglássa a szövegben a saját történetét. A tudatosság és a reális önismeret alapvetően befolyásolja a viselkedést, az (iskolai) eredményességet is.

Égigérő mesefa Mindenki kimeríthetetlen és határtalan lehetőségeket hordoz magában!

A foglalkozások 1. A könyvtár megszólítja az óvodát, iskolát, felveszi a kapcsolatot a pedagógussal; A pedagógus meghatározza az érintett korosztályt, kijelöli az érintett gyerekeket és megfogalmazza az elérendő nevelési célt; A könyvtáros-terapeuta a témának és az életkornak megfelelő (irodalmi) szöveget választ, majd korosztálytól függően 60-90 perces komplex foglalkozás-forgatókönyvet készít és valósít meg.

A foglalkozások 2. Az előkészítés és a megvalósítás a könyvtárostól sokoldalú, komplex ismereteket kíván! A maximum 10 résztvevős csoporton szerzett tapasztalatokat, meglátásokat a pedagógus és a könyvtáros később megbeszéli, ami a csoporttal való további közös munka alapját képezi. Egy-egy csoport legalább három alkalommal vesz részt biblioterápiás foglalkozáson.

A foglalkozások 3.

A foglalkozások 4. Fejlesztik a probléma-megoldási képességet; növelik a nyitottságot, a szociális érzékenységet, az empátiát, a toleranciát; erősítik a kommunikációs készséget, az asszertivitást; előtérbe helyezik a közösségben való együttműködést; segítenek a szorongás oldásában; kreativitást igényelnek; segítik az érzelmi nevelés folyamatát; hozzájárulnak az önismeret, az öndefiníciós képesség megszerzéséhez.

A foglalkozások 5. Hozzájárulnak az olvasás népszerűsítéséhez; a könyvtárhasználat megismertetéséhez és a gyakorlat elmélyítéséhez; az anyanyelvi műveltség fejlesztéséhez; a szövegértési kompetencia megerősítéséhez. Ismereteket közvetítenek és közösségépítés valósul meg általuk.

A foglalkozások eredménye A könyvtár, ha személyes fejlődésükben segíteni tudja a szűkebb-tágabb környezetében élőket, az elsősorban az érintetteknek jó. De visszahat a könyvtárra is; részese lehet az egyéni és közösségi szinten megvalósuló kulturált, minőségi életnek.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Bereiné Vasas Andrea vandrea@rfmlib.hu II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Miskolc