Pécs, DECEMBER 15. Szellő János DDRMK FRO osztályvezető

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT
A komplex minősítés tapasztalatai az ORSZI Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságánál előadó Dr. Benkovics László.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
általános főig. helyettes
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Az országos monitoring rendszer fejlesztése. Egy adott tevékenység pénzügyi és fizikai nyomon követése. Előrehaladással kapcsolatos adat és információgyűjtés.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Munkaesély Munkaerő-piaci Szolgáltatók Szövetsége november.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
2008. december 10. Látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációja programzáró konferencia december 10.
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium stratégiája a látássérült személyek rehabilitációs központjainak további támogatására és fejlesztésére Kemény Péter.
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Munkaesély Szövetség. Székhely: Budapest Alapítás éve: 2008 Tagok: foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci szolgáltatók Fő tevékenység: tagok.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A regionális munkaügyi központ lehetőségei a foglalkozási rehabilitációban Tengelic, november 27. Szellő János.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A foglalkozási rehabilitáció és a munkáltatói befogadás alakulása
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
A rendezvény a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum égisze alatt, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával valósul meg. Társadalmi.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
„Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai TÁMOP C-09/ „Trambulin”
RÉV Projektiroda Átvezetés Munkacsoport. Egységes Szolgáltatás Módszertan Átvezetésszolgáltatás-módszertan A munkacsoport tevékenységének célja.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése”
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
„A TÁMOP /1 program Békés megyében elért eredményei” Solti Lajos TÁMOP projektmenedzser 2013.február.14 TÁMOP
Foglalkozási rehabilitáció a társadalmi integráció szolgálatában „Új utak és kihívások a foglalkozási rehabilitációban” Székesfehérvár január 29.
"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Pécs, 2009. DECEMBER 15. Szellő János DDRMK FRO osztályvezető A MUNKAÜGYI KÖZPONT REHABILITÁCIÓS FELADATAI ÉS A MEGVALÓSÍTÁSÁT ELŐSEGÍTŐ TÁMOP 1.1.1 PROGRAM Pécs, 2009. DECEMBER 15. Szellő János DDRMK FRO osztályvezető

Előzmények Vitairat a foglalkozási rehabilitációról (2005), amelynek főbb megállapítá-sai ma is érvényesek és vállalhatók Változások: - a támogatási rendszer - új ellátási forma bevezetése - a minősítési rendszer - a szervezeti keretek

A komplex rehabilitáció A komplex rehabilitáció célja a meg-változott munkaképességű szemé-lyek képességeinek fejlesztése, szin-ten tartása, a társadalmi életben való részvételnek, az önálló életvitel- nek az elősegítése. Folyamatában: orvosi, szociális, mentálhigiénés, foglalkozási

A foglalkozási rehabilitáció alapelvei Személyre szóló problémamegoldás (holisztikus szemlélet) Szükségletek és igények kielégítése, főáramba helyezés (mainstreaming) Felhatalmazás és felelősségvállalás (empowerment)

A megvalósulás eddigi erősségei A foglalkoztatáspolitikai és az alapvető rehabilitációs irányok megfelelnek az európai normáknak Rendelkezésre állnak a törvényi alapok Kialakult egy intézményi struktúra, amely rendelkezik egy szakember-gárdával és az alapvető tárgyi, technikai, informatikai eszközökkel A rendszerszerű működés alapjai adottak (intézmény, ellátás, minősítés, szolgáltatás, támogatás)

Rendelkezésre áll egy tudásbázis, amely magában foglalja a módszertani sokszínűséget, a kipróbált modelleket Rendelkezésre állnak a fogyatékosokat támogató és érdekeiket képviselő szervezetek (FSZK, MEOSZ stb.) Működnek munkáltatói tömörülések, elsősorban az akkreditált munkáltatók körében

A foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások az ÁFSZ intézményrendszerében részben hozzáférhetők Léteznek és jól működnek alternatív szolgáltató szervezetek (pl.: Kék Madár Alapítvány, 4M, Támogatott foglalkoztatás Országosan is működik egy jelentős nemzetközi kapcsolat a foglalkozási rehabilitáció területén

A megvalósulás eddigi gyengeségei A stratégia hiányában akadozik az általános célokhoz való igazodás, irányítás, de az egy minisztériumhoz való tartozás (ÁFSZ /FSZH, RMK/, illetve ORSZI) sem mindig jelent azonos gondolkodást, cselekvést. Akadozik az intézményi partnerség. A foglalkozási rehabilitációs struktúra nem rendszerszerűen működik. A szervezetek kompetenciái részben tisztázódtak, egyes elemei önállóan, saját módszertan alapján, egymást átfedve, nem egy esetben duplikálódva jelennek meg.

FNO alapú minősítéssel csak ritkán lehet találkozni, mivel ehhez jelenleg nem állnak rendelkezésre elégséges személyi, módszertani feltételek A komplex minősítés gyakorlati megvalósításában komoly eltérések, anomáliák és hiányok mutatkoznak. Régiónként, esetenként régiókon belüli is jelentős az eltérés Az egyéni szükségletek meghatározása esetlegesen és hiányosan valósul meg

A szakmai munkaképesség megítéléséhez nem állnak rendelkezésre a szükséges eszközök A szakpolitikai irányítás módszertani hiányosságai és a különböző szolgáltatók működésének minőségi kontrollja és akkreditációja nem teljes Nincs egységes szolgáltatási protokoll, amely garantálná a minőséget Nem épültek ki szolgáltatási hálózatok A komplex munkaerő-piaci programok sematikusak túlzottan beszabályozottak

A foglalkozási rehabilitáció a dél-dél-dunántúli régióban Néhány statisztikai adat: Fogyatékosok száma:60 885 fő - Baranya: 24 889 fő - Somogy: 18 576 fő - Tolna: 17 450 fő Legnagyobb arányt 37%-ot a mozgáskorlátozottak képviselik A regisztrált álláskeresők érintett létszáma 6400 fő

ORSZI által rehabilitációs járadékra javasoltak száma: 3100 fő* ONYF által hozott megállapító határozatok száma: 2300 fő* A kirendeltségen megjelent rehabilitációs járadékosok száma: 1873 fő * Becsült adat

TÁMOP 1.1.1 Célérték: 1099 fő Bevontak száma: 1189 fő Támogatásban részesülők száma: 715 fő Ez évi támogatási összeg: 120 millió Ft, elkötelezettség 268 millió Ft Munkahelyen tölti a foglalkozási rehabilitációt: 340 fő

Szolgáltatások: A kirendeltségek által nyújtott szolgáltatások száma: 3200 eset Mentori szolgáltatások száma: 450 fő Külső szolgáltatók igénybevétele: a pszichológiai tanácsadás közbeszer-zése sikeres volt mind a három megyében

Szakmai kapcsoltok: Országos szakmai munkacsoportok Háromoldalú kapcsolatrendszer Civil kapcsolatrendszer Műhelymunkák, modellek, integráció PTE Munkatudományi kutatócsoport Nemzetközi kapcsolatok (konferenciák, Grundtvig, IPA)

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!