Aktualitások a rezidens képzésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Advertisements

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Szakképzés aktualitásai, szakképzési lehetőségek 2012-ben
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
A évi változások a kötelező folyamatos továbbképzésben
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
Grémiumvezetői feladatok a legújabb szabályozások alapján Dr. Ertl Tibor általános, szak-és továbbképzési dékánhelyettes.
Kötelező folyamatos továbbképzés várható változásai Forrai Márta.
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Egészségügyért Felelős Államtitkárság Az alapellátás megerősítésének helyzetértékelése Dr. Beneda Attila január 17.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum évi gazdálkodása.
A KÖZMUNKA PROGRAM TAPASZTALATAI AZ ÁLLAMIGAZGATÁS OLDALÁRÓL ÁPOLÁSI IGAZGATÓK FÓRUMA Budapest, JÚNIUS 24. Dr. Csák Réka Egészségügyi Minisztérium.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Statisztikák. TáTK-n végzettek munkaadó cégformája szerint (ELTE Diplomás pályakövetés adatai 2010)
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Dr. Fülöp Norbert Kaposvár
egyetemi tanár, főigazgató
ZALA MEGYEI KÓRHÁZ A PTE Általános Orvosi Karának Oktatókórháza.
Áttekintő: Feladatok, megoldások, kihívások a hazai egészségügyi humánerőforrás biztosítása területén Rauh Edit
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Klebelsberg Ösztöndíj Program A pályázat célja a tanári pályát választó hallgatók motiválása pedagógusi hivatásuk gyakorlására, a tanári pályát.
MRSZ Budapest Egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzés célcsoportjai Orvosok, Fogorvosok, Gyógyszerészek, Klinikai szakpszichológusok.
A gyógyszertárak és az ÁNTSZ feladatai a megváltozott jogszabályi környezetben Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
A SZAKMAI GRÉMIUMOK ÁTALAKULÁSA A SZAKMAI EGYEZTETÉSEK ÉS A JOGI KÖRNYEZET ALAKULÁSÁVAL Hajnal Ferenc Boros Mihály.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2007 Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Oktatási és Kulturális Minisztérium július 26.
„Hova tovább?! „ – tájékoztató nap Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Prof. Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Sürgősségi szakápoló képzés munkahelyi.
Régi és új feladatok új megközelítésben, márciustól működik az OGYÉI Dr Pozsgay Csilla Főigazgató Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
Felvételi 2004 Felsőoktatási felvételi A felsőoktatásba jelentkezők számának alakulása
TÁMOP pályázati lehetőségek a szak-és a felnőttképzés területén - 2
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
HOSPITIUM MARKUSOVSZKY SAVARIENSE
A felsőoktatási felvételi eljárás
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszer 2017.
Győztesek és vesztesek
ünnepélyes bizonyítvány átadása
Szakképzési pályaorientációs fórum
Csecsemő- és gyermekápoló képzés munkahelyi gyakorlat
3. célterület keretében részt vevő 3 fő szakorvos jelölt
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
2018/2019 tanév.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Ünnepélyes bizonyítvány átadás.
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház
Előadás másolata:

Aktualitások a rezidens képzésben Dr. Páva Hanna főigazgató-helyettes 2017. április 27.

Szakorvosi szakképzésbe lépés 2016. évi adatai Összesen 913 szakorvos jelölt lépett be a képzésbe (ténylegesen vagy szándéknyilatkozattal) a szakképzésbe államilag támogatott képzés keretében, emellett fogorvosok (26 fő), gyógyszerészek (7 fő) és szakpszichológusok (11 fő) léptek be egyetemi utánpótlás keretében 2016-ban került először meghirdetésre támogatott szakgyógyszerészi keretszám (18 fő) a kórházak gyógyszerészi utánpótlása érdekében Továbbra is Budapest a legnépszerűbb, a szakképzésbe 2016-ban belépők 41,9%-a kezdte meg a fővárosban a képzését, a 19 megyében oszlott meg a szakképzésbe lépők 58,1%-a. Heves, Nógrád, Tolna és Zala megyében különösen alacsony (3-6 fő) a felvett rezidensek száma. A Budapestre felvett rezidensek száma több, mint háromszorosa a vidéki három egyetemi megyében felvettek számának

2016-ban szakképzésbe bejelentkezők megyénkénti megosztása

Szakorvosi szakképzésbe lépés 2016. évi adatai Intézménytípusonkénti bontásban jól látható, hogy a legtöbben valamely egyetemen kezdik meg a szakképzést, arányaiban még sokan fővárosi kórházakban, megyei intézményekben, a kisebb, városi kórházakban azonban elenyésző számban. Összesen 81 egészségügyi szolgáltatónál helyezkedtek el a rezidensek. A legnépszerűbb szakmák továbbra is a belgyógyászat, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, a háziorvostan, az aneszteziológia és intenzív terápia, valamint a szülészet és nőgyógyászat voltak. Ezen 5 szakmában összesen a szakképzésbe lépők 47,2%-a kezdte meg a szakképzését, míg a fennmaradó 40 alap szakképesítés között oszlott meg a képzésbe lépők 52,3%-a.

Intézménytípusonkénti megoszlás

2016-ban szakképzésbe bejelentkezők szakmánkénti megosztása

A 2010. óta orvosi diplomát szerzett magyar állampolgársággal rendelkező személyek közül a támogatott szakképzésbe lépett személyek száma évfolyamonként Orvosi diplomát szerzők száma/év Támogatott szakképzést kezdők száma Támogatott szakképzésbe lépők / graduális képzésben végzettek aránya Végzés dátuma (év) Létszám 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016* 2016 866 618 71,36% 860 598 55 75,93% 864 442 183 32 76,04% 876 429 193 39 41 80,14% 905 443 172 28 51 13 78,12% 750 377 93 45 37 21 11 77,87% 705 331 132 24 38 16 5 80,43% * nem végleges adat

Szolgáltatói igények A szolgáltatói igényekről a legfrissebb adatok a 2017. évi keretszám igénylésekből származtathatók: 83 egészségügyi szolgáltató nyújtott be pályázatot a 2017. évi keretszámokra. A korábbi évben belépettek számához képest több, mint kétszer annyi keretszámot igényeltek az intézmények, különösen a vidéki intézményeknél volt a belépők számához képest aránytalan a keretszám-igénylés. Néhány szakmában 5, vagy akár 10-szeres (sugárterápia, orvosi mikrobiológia) rezidensi igényt jeleztek a szolgáltatók, a legnagyobb számban belgyógyászat és aneszteziológia és intenzív terápia iránt mutatkozik igény. A legmagasabb számú túljelentkezés továbbra is a budapesti intézmények részéről volt tapasztalható. A szakgyógyszerészi keretszámra a szolgáltatók részéről szintén minden alkalommal jelentős többletigény mutatkozott.

Szolgáltatói igények (2017-re) és rezidensi jelentkezések

Jogszabály változások a rezidens képzésben 2017-től lehetőség van szakfogorvosi keretszám meghirdetésére 36 fős keretszám, kórházak pályázhatnak – pályázat kiírása várhatóan 2017. május eleje, ÁEEK-EFF honlapján Cél: alapellátási körzetek, kórházi közfinanszírozott szakfogorvosi ellátás humánerőforrásának biztosítása 2017. január 1-jétől a központilag foglalkoztatott rezidensek munkáltatója az ÁEEK – az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ az ÁEEK-ba önálló főigazgatóságként beolvadt (ÁEEK EFF) – a rezidensek jogállását a névváltozás nem érintette

Jogszabály változások a rezidens képzésben Rezidensi ügyelet vállalása – főszabályként megmarad, hogy csak a sürgősségi félév teljesítése után ügyelhet a rezidens, de 3 hónap saját szakmában eltöltött gyakorlat után, a tutor javaslata alapján saját szakmában vállalhat ügyeletet, személyes felügyelet mellett Ösztöndíj rendszer – rezidensek elektronikus úton igazolhatják a teljesítéseiket Az ösztöndíjak kifizetése folyamatossá, tervezhetővé válik a rezidens számára A leigazolt teljesítéseket az egyetemek utólagosan jóváhagyják

Ösztöndíjak A 2016. évben belépők részére új ösztöndíj típus: Flór Ferenc Ösztöndíj Cél: hon- és rendvédelmi szervek szakorvosi ellátottságának növelése Kiemelt ösztöndíj 200.000 Ft/hó Összesen 6 féle ösztöndíj – 890 nyertes ösztöndíjas A szakorvos képzésbe újonnan belépők számához viszonyítottan 95% az ösztöndíjat elnyert szakorvosok száma

Ösztöndíjak - 2017

Hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma, valamint az orvosok bruttó és nettó keresete 2004 és 2016 között 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Hatósági bizonyítványt kérő orvosok összesen: 906 889 721 695 803 887 986 1090 1106 951 954 941 823 Frissen végzett külföldi állampolgárok nélkül n/a 845 930 940 705 701 717 615 Orvosok bruttó keresete 273 110 286 639 307 187 321 981 348 647 339 103 338 126 348 403 421 570 463 443 474 763 493 598 565 809 bruttó kereset %-os változása 2004-hez képest 100,00% 104,95% 112,48% 117,89% 127,66% 124,16% 123,81% 127,57% 154,36% 169,69% 173,84% 180,73% 207,17% bruttó kereset %-os változása előző évhez képest 107,17% 104,82% 108,28% 97,26% 99,71% 103,04% 121,00% 109,93% 102,44% 103,97% 114,63% Orvosok nettó keresete 155 853 168 593 182 589 187 006 190 559 188 969 197 344 218 861 268 601 305 298 310 770 321 450 376 984 Nettó kereset %-os változása 2004-hez képest 108,17% 117,15% 119,99% 122,27% 121,25% 126,62% 140,43% 172,34% 195,89% 199,40% 206,25% 241,88% Nettó kereset %-os változása előző évhez képest 108,30% 102,42% 101,90% 99,17% 104,43% 110,90% 122,73% 113,66% 101,79% 103,44% 117,28%

A külföldi munkavállalás céljából hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma Sorszám Megnevezés 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 I. Azon személyek száma, akik részére az ÁEEK EFF hatósági bizonyítványt állított ki 986 1090 1106 951 954 941 823 II.1. Azon külföldi állampolgárságú személyek száma, akik részére az ÁEEK EFF hatósági bizonyítványt állított ki, és szakképesítésüket a megelőző év június 1. után szerezték meg 141 160 166 246 253 224 208 II.2. Azon személyek száma, akik részére az ÁEEK EFF hatósági bizonyítványt állított ki, a II.1. pont szerinti, szakképesítésüket a megelőző év június 1. után megszerzett külföldi állampolgárokra vonatkozó adatok nélkül 845 930 940 705 701 717 615 III. Azon személyek száma, akik részére az ÁEEK EFF 2010. január 1-jét követően első alkalommal állított ki hatósági bizonyítványt a szakképesítésüket megelőző év június 1. után megszerzett külföldi állampolgárokra vonatkozó adatok nélkül 831 782 530 518 492 398 IV.1. A III. csoport szerinti orvosok közül azon személyek száma, akik 2016-ben vényt írtak fel (pro família vény nélküli adatok) 287 268 237 178 177 163 n/a IV.2. A III. csoport szerinti orvosok közül azon személyek száma, akik vényfelíróként 2016-ben nem jelentek meg a magyar egészségügyi ellátórendszerben 558 563 545 352 341 329

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!