Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KÖZMUNKA PROGRAM TAPASZTALATAI AZ ÁLLAMIGAZGATÁS OLDALÁRÓL ÁPOLÁSI IGAZGATÓK FÓRUMA Budapest, 2009. JÚNIUS 24. Dr. Csák Réka Egészségügyi Minisztérium.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KÖZMUNKA PROGRAM TAPASZTALATAI AZ ÁLLAMIGAZGATÁS OLDALÁRÓL ÁPOLÁSI IGAZGATÓK FÓRUMA Budapest, 2009. JÚNIUS 24. Dr. Csák Réka Egészségügyi Minisztérium."— Előadás másolata:

1 A KÖZMUNKA PROGRAM TAPASZTALATAI AZ ÁLLAMIGAZGATÁS OLDALÁRÓL ÁPOLÁSI IGAZGATÓK FÓRUMA Budapest, JÚNIUS 24. Dr. Csák Réka Egészségügyi Minisztérium Egészségpolitikai Főosztály Ágazati Humánerőforrás Stratégiai Osztály

2 „Közmunkapályázat kórházaknak”
Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium és a szakmai érdekképviseletek közreműködésével meghirdetett pályázat közmunkások képzésére és foglalkoztatására 2008. december Pályázat célja: Munkanélküliek foglalkoztatása és képzése a fekvőbeteg ellátást elősegítő feladatkörbe tartozó tevékenységekkel.

3 „Közmunkapályázat kórházaknak”
Pályázók köre: Önkormányzati, állami vagy egyházi tulajdonban és működtetésben lévő, fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmények, melyek közfinanszírozott ellátást nyújtanak. A pályázat a betanítási időszakot magába foglaló határozott idejű munkalehetőséget, illetve a megfelelő előképzettséggel és alkalmassággal rendelkezők számára szakképzési lehetőséget is kínál.

4 Pályázó intézmények száma az üres szakdolgozói állásokhoz viszonyítottan
20 58

5 „Közmunkapályázat kórházaknak”
A programban foglalkoztatásra és képzésre választható tevékenységek köre: - Ápoló - Ápolási asszisztens - Kórházi segítő - Adminisztratív dolgozó Maximált támogatási összeg nem haladhatja meg a Ft/fő/hó keretet.

6 Pályázat jellemzői: A képzési program felnőttképzés keretében, akkreditált képző intézmények közreműködésével valósul meg. Valamennyi közmunkásnak részt kell vennie a foglalkoztatáshoz szükséges „érzékenyítő” programon, betanító jellegű alapképzésen (EZ A 80 ÓRA!), ami után kórházi kisegítőként dolgozhat. A program során az OKJ-ben szereplő ápolási asszisztens képesítés szerezhető meg, valamint megkezdhető az „gyakorló ápoló” részképesítés megszerzése.

7 „Közmunkapályázat kórházaknak”
A képzés felépítése: Gyakorló ápoló (155 fő) Kb óra ig Forrás: OFA 395 MFt Ápolási asszisztens (61 fő) /kb.1000 óra ig Forrás: SzMM 382,7 MFt Kórházi segítő (66) Adminisztratív dolgozó (28 fő) Szakképzett ápoló (24 fő) Általános alapismeretek az egészségügyben 80 óra

8 „Közmunkapályázat kórházaknak”
A támogatás a pályázott létszám következő költségeire terjed ki: -munkabér és annak járulékai -munkába-járással kapcsolatos utazási költség-térítés (a jogszabály szerint a munkaadót terhelő utazási költségek) -munka-alkalmassági vizsgálat költsége -munkaruha és egyéni védőeszköz költsége - betanítás, képzés költsége (a kiírásban szereplő mértékig)

9 „Közmunkapályázat kórházaknak”
Pályázat ütemezése: I. Szándéknyilatkozat benyújtása Határidő: január 31. II.Előkészületi, konzultációs, pályázat benyújtási szakasz Határidő: március Összesen 334 fő felvétele, 334 millió forint forrás biztosításával III.Megvalósítási, végrehajtási szakasz Határidő: december 31.

10 KÖZMUNKA PROGRAMBAN RÉSZTVEVŐK ÉRTÉKELÉSE 2009. május 25.
A megkérdezett 20 intézmény közül 18 élt a válaszadás lehetőségével

11 A Kórházaknak feltett kérdések:
A közmunka keretében foglalkoztatottak induló létszáma A programban résztvevők átlagéletkora, nemek megoszlása A foglalkoztatottak jelenlegi létszáma Amennyiben volt lemorzsolódás a résztvevők között, akkor ·        tudták-e pótolni a kiesett munkavállalót ·        melyik munkaköri csoportból léptek ki ·        ismert-e a kilépés oka Várhatóan hány főt tud beiskolázni az OFA által támogatott képzésbe Személyes tapasztalatai a közmunkában résztvevők érdeklődéséről, aktivitásáról

12 A közmunka keretében foglalkoztatottak induló létszáma /
A foglalkoztatottak jelenlegi létszáma 296 / 295

13 A programban résztvevők átlagéletkora:
nemek megoszlása: 243 nő / 52 férfi

14 Lemorzsolódás a résztvevők között: 11 fő Pótolt kiesett munkavállaló:
Kilépés oka minden esetben ismert volt

15 Várhatóan hány fő lesz beiskolázva az OFA által támogatott képzésbe:

16 Személyes tapasztalatok a közmunkában résztvevők érdeklődéséről, aktivitásáról:
„A programot jónak ítéljük meg. A megfelelő toborzási munka meghozta eredményét, jó csapattal kezdtük meg munkánkat” „A Kórházi Közmunka Program sikeresnek mondható, valamennyien elhivatottságot éreznek az egészségügyi pálya iránt, várjuk az újabb Kórházi Közmunka Program pályázatot.” „A közmunkások aktívak, lelkesek szeretnének tanulni és az egészségügyben maradni. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a közmunkások hosszú távon az egészségügyben maradjanak.” „Az eddig eltelt idő alatt nagyon jó vélemény alakult ki a belépő kórházi segítő dolgozókról. Az osztályok is szívesen foglalkoztatják. Ha a későbbiekben lehetőség lesz rá, akkor újra fogunk élni a pályázati lehetőséggel.”

17 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET


Letölteni ppt "A KÖZMUNKA PROGRAM TAPASZTALATAI AZ ÁLLAMIGAZGATÁS OLDALÁRÓL ÁPOLÁSI IGAZGATÓK FÓRUMA Budapest, 2009. JÚNIUS 24. Dr. Csák Réka Egészségügyi Minisztérium."

Hasonló előadás


Google Hirdetések