Somoskői vár Felkészítő tanár: Varga Tamás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felvidéken jártunk Indulás • május 7.én 23 fővel indultunk szlovákiai célpontunk felé. A korai indulás nem törte jó kedvünket,
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
Kárpátalja 4.Nap Igaz magyarnak lenni akkora teher , hogy aki sokat viseli, megerősödik. /Wass Albert/
S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA.
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
Téma:Becse és környéke
Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Cseh nyelvről fordította K.P.
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
NYON 1.
Évente csak egyszer, májusban költ, de ha a fészekalj elpusztul, újból költ. Az építés általában 4-6 napot vesz igénybe. A fészekanyagot mindkét madár.
A mosómedve.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
„Hazáért és szabadságért”
Készítette: Nagy Zsanett
Kalotaszentkirály.
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
Védett növények a Bükkben
Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila.
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Készítette: Greges Dániel
Készítette: Kálmán Aliz.  Elhelyezkedése  Tudnivalók  Természeti képződményei  Kiránduló célpontok  Építészet  Híres szőlőfajtái  Üdülés.
Balaton.
Cseh nyelvről fordította K.P.
Tihany.
Némedi István: A nándorfehérvári csata előzményei
Bakonyerdő Zrt. A Bakonyerdő Zrt. a magyar állam, mint tulajdonos által megszabott feltételek szerint gazdálkodik a  Magas-Bakony,  Bakonyalja,  Északi.
Az év fája.
NYÁRI TŐZIKE (Leucojum aestivum). Nyirkos vagy nedves rétek, ártéri erdő, nedves, időszakosan elárasztott, tápanyagban dús, humuszos agyag, illetve vályogtalajokon.
Az utazás.
Aggteleki Nemzeti Park
Muhammad Ali mecset 1. rész
Aggteleki Cseppkőbarlang
Aggteleki cseppkőbarlang
csodás Palotaszállója Isaac Stern – Massenet: Meditation
EGRI VÁR.
Lednice - vár
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás Ferenc-hegy és Szemlőhegyi barlang felszíne Szombat Foto:Telek.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Zemplénagárd.
                                                Kisnána.
Hegységek születése Vulkánok.
FIBONACCI SOROZAT.
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Sárrétudvari.
Szepesvár Készítette: Ruszkai Zsanett, Cseh Fanni, Cseh Dorina.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Buzgó-barlang Várhosszúrét
Virágos növények a vízben
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Zsidai Bernadett Várak.
Szilvás-kő Előzetes feladat a Bolyai János Gimnázium alapításának 50. évfordulójára Készítette:S.Sz.C.Borbély Lajos Szakgimnáziumának Szakközépiskolájának.
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
Szakrális emlékek Tarjánban
HOLLÓKŐI VÁR.
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Bükkzsérc és környéke természeti értékei
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Erdei pele.
VÍZKERESZT Balatonakarattya körtúra Készítette: Szabó Lilla
Velünk élő középkor Forrás:
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Segesvár június 8..
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Somoskői vár Felkészítő tanár: Varga Tamás Készítők: Kovács Kristóf, Kiss Dominik, Blendovszki Fanni

Egy pár érdekesség Somoskő látványos, vulkáni csúcsra épült középkori vára pár méterre került a trianoni határ mögé. Évtizedekig csak a falu széléről lehetett csodálni. Szlovákiához tartozó geológiai érdekességet, a bazaltorgonákat és a kőtenger.

A vár története 13. század második felében épült. Károly Róbert serege 1320-ban foglalta vissza. Szécsényi Tamás leszármazottai a 15. század közepéig lakták a várat. A török háborúk idején a végvárrendszerhez kapcsolták.

A vár története A török 1554-ben sorra elfoglalta a környező várakat. (Füleket, Salgó várát) A somoskői várat viszont közel 20 évig nem sikerült elfoglalni a túlerő miatt. 1576 tavaszán végül Somoskő is elesett. 1593-ban került vissza a megrongálódott vár a kersztényekhez.

A vár és környéke A vár alatt lévő parkolóból egy meredek ösvény vezet fel a bejárathoz. A várban a kilátáson kívül túl sok látnivaló nincsen. Kedvünkre barangolhatunk a várban, keresve a legjobb kilátóhelyet.

Petőfi-kunyhó Vár alatt álló, kis házikó a Petőfi Emlékkunyhó. Annak az emlékére épült, hogy Petőfi Sándor 1845. június 12-én látogatást tett Somoskőn.

Bazaltorgonák Híres geológia képződmény, vár bejárata mellett található. A környékbeli bazalthegyek közül Somoskő oszlopos bazaltjai az egyik legismertebbek. A bazalttömlés 16 méter hosszú, sziklafalból kihajló, orgonasípokhoz hasonló.

Védett növények a vár környékén A méregölő sisakvirág erősen mérgező növény, erdőszéleken található meg. Legfeljebb 120cm magas. A turbánliliom egész Európában előfordul. Élőhelyei az elegyes erdők, ligetek. Speciális alakú virágait szenderek képesek beporozni. A tarka nőszirom Magyarországon védett évelő növényfaj. Illata az ibolyáéra emlékeztető, néhány helyen ibolyagyökérnek hívják.

Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Somoskői_vár http://kirandulastippek.hu/palocfold/somosko-vara http://elmenyekvolgye.hu/varak/35-somoskoi-var

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!