Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
Advertisements

SNI-s ALKALMAZÓI VERSENY. SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FŐVÁROSI INFORMATIKA TANULMÁNYI VERSENYE Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
INFORMATIKA. Óraelosztás évfolyamonként Alapiskola:  1 óra hetente (8. évfolyamban nincs informatika) Gimnázium: ▫1. évfolyam:  heti 1 óra ▫2. évfolyam:
Fazola Henrik Élete és Munkássága. Élete Német származású vasm ű ves, aki a szakma mesterfogásait testvérével, Fazola Lénárddal együtt Würzburgban, Georg.
SZABÓ LŐRINC Született1900. március 31. Miskolc Elhunyt1957. október 3. (57 évesen) Budapest Nemzetiségmagyar SzüleiSzabó Lőrinc Panyiczky Ilona.
A dualizmus gazdasága Készítette: Grisnik Sára 7./a.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
K ÖZNEVELÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTŐ MŰHELYMUNKÁJA T ÁMOP március 17 Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Gödöllői Tankerülete és Aszódi.
Informatikai tanulmányi verseny.  A Debreceni Suliszervíz Oktatási és Szakértői Iroda hirdeti meg.  Iskolai, regionális, országos fordulók  évfolyamos.
Budapest-Fasori Református Kollégium Julianna Általános Iskola.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
Péli Kati gyógypedagógus (Éltes Mátyás EGYMI, Általános Iskola és Speciális Szakiskola)
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A nemzetiségi nevelés-oktatás eredményei és hatékonyság mutatói a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Óvodában Készítette: Laukó.
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
Magyarország a két világháború között
Víz-foszfát-klíma kapcsolat oxigénizotópok alapján Emlősök
Import és Export a résztvevő 10 országban
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Kállai Ferenc (eredetileg Krampner Ferenc; Gyoma, október 4
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny
Pályaválasztási tanácsadás
APÁCZAI CSERE JÁNOS ELMÉLETI LÍCEUM
Csongor és Tünde- Paulay Ede rendezése
A matematikatanítás aktuális kérdései február
A három központ 1945–1954 Kégli Ferenc 2016.
Kispálné Horváth Mária
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
OLVASÓ KÖZÖSSÉG OLVASÓTÁBOR, IFJÚSÁGI OLVASÓKÖRÖK DUNAÚJVÁROSBAN
Novemberi versenyeredmények
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede.
szakmai referens, országos versenyszervező
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
Magyarország a dunai monarchiában
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
A korai Egyház Az első közösségek.
Hajós voltam az Égei-terngeren
Halloween Kovács Lilla
Madách Imre Madách Imre Ifjúság, tanulás 1823-ban született a Hont vármegyei Alsósztregován. Pesten jogot tanul, bekapcsolódik.
A hajszobrász: Baranyai Vivien 12.Asz
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
DARUS.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Programjaink matematikából a es tanévben
Programjaink fizikából a es tanévben
Paulay Ede Az ember tragédiája.
Kvíz Mikulás – Szent Miklós.
Iglódi István rendezése
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Országos középiskolai vízügyi roadshow
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Részletek gyerekdolgozatokból eredeti helyesírással és fogalmazással
Intézményi szülői munkaközösségi értekezlet
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A tehetséggondozás kihívásai
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza Școala Gimnazială “Borbély József” Săvădisla Profesor: Pataki Timea

Zrínyi Ilona

IV. Zrínyi Péter bán és Frangepán Katalin leányaként a horvátországi Ozaljvárban  született.  1666. március 1-jén férjhez ment I. Rákóczi Ferenchez. I. Rákóczi Ferencnek és Zrínyi Ilonának három gyermeke született. 1667-ben született György nevű fiuk, aki azonban még csecsemőkorában meghalt, majd 1672-ben született Julianna nevű leányuk és 1676-ban másodszülött fiuk, Ferenc.

Nem sokkal Ferenc születése után, 1676. július 8-án meghalt I Nem sokkal Ferenc születése után, 1676. július 8-án meghalt I. Rákóczi Ferenc. Az özvegyen maradt Zrínyi Ilonának sikerült elérnie a császári udvarnál, hogy ő maradhasson a gyermekei gyámja, jóllehet I. Rákóczi Ferenc halála előtt I. Lipót császár pártfogásába ajánlotta őket. Ez azt jelentette, hogy az ő kezelésében maradt a hatalmas Rákóczi vagyon és a várak, többek között Regéc, Sárospatak, Makovica és Munkács parancsnoksága. 

1682-ben feleségül ment a nála 14 évvel fiatalabb Thököly Imréhez 1682-ben feleségül ment a nála 14 évvel fiatalabb Thököly Imréhez. Cselekvő részese volt második férje oldalán a Habsburgok elleni kuruc felkelésnek. 1699-ben elkísérte férjét a török száműzetésbe. Nikomédiában halt meg, 1703-ban. Koponyáját fia maradványaival együtt,  Erzsébet-székesegyházban helyezték végső nyugalomra.

Versenyt is szerveztek a tiszteletére A Zrínyi Ilona Országos Matematikai Verseny a Matematikai Tehetséges Gyermekekért alapítvány (MATEGYE) által 1990 óta megrendezett országos matematikai verseny. Indulói a magyarországi és a határon túli magyarul beszélő 2.-12. osztályos tanulók lehetnek.

Az első versenyen csak a kecskeméti iskolákból vettek részt, majd Bács-Kiskun megyére is kibővítették. 1992-től már egész Magyarország, 1995-től a környező országok diákjai is részt vehettek. A szervezők célja saját elmondásuk szerint a matematika népszerűsítése volt. Továbbá ezen kívül még azt is fontosnak tartják, hogy a verseny - ha csak egy kicsit is -, de a matematika ünnepe lenne, a versenyzők örömmel oldják meg a feladatokat. A Matekergő a verseny döntőjének újsága.

Köszönjük a figyelmüket !!!  