A természetvédelem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kunhalmok védelméről
Advertisements

Natura 2000 érintettség megítélése, Natura 2000 hatásbecslés
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Dr. Nagy János : A helyi jelentőségű védett természeti területekről június 26.
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI.
Természetvédelem.
A helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatos jogszabályi háttér Sándor Edina Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi,Természetvédelmi és.
A környezetvédelem intézményrendszere
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Natura 2000 területek Magyarországon
Munkavédelmi előírások rendszere
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
KÖRNYEZETVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme
A Tvt. és a Ktv. V. ea.. A) Kvt évi LIII. tv. A környezet védelméről, hatályba lépés: dec. 19. Célja: - ember és környezet harmonikus kapcsolatának.
Természet- és környezetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Környezetjogi alapelvek
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Natura 2000 területek fenntartási tervei
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
A Natura 2000 területekhez kapcsolódó eljárások kritikus mérlegelési kérdései január 11. Ambrusné dr. Tóth Éva JNOB, Nemzetközi Főosztály.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Nemzeti Parkok.
Ember és környezetének viszonya
A kémiai biztonságról közérthetően
Védett természeti területek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
Természetvédelem – a 24. órában
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
Geográfusok a tájvédelmi-, természetvédelmi államigazgatásban Faggyas Szabolcs tájvédelmi referens Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság MTA X. Osztály Természetföldrajzi.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Talajok konkrét természetvédelme
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
A természetvédelem jelentési és monitorozási kötelezettsége
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Hagyományos ökológiai tudás és
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

A természetvédelem

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv. hatálya A tv. hatálya kiterjed valamennyi természeti értékre és területre, tájra, továbbá a velük kapcsolatos minden tevékenységre, valamint a nemzetközi egyezményekből és együttműködésből fakadó természetvédelmi feladatokra, kivéve, ha nemzetközi egyezmény másként rendelkezik.

Természetvédelem A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv. A természeti területek, értékek általános védelme Védett természeti területek típusai Tájvédelem, A vadon élő élővilág általános védelme, Az élőhelyek általános védelme, A földtani természeti értékek általános védelme A tv. 6. §, 8. §, 16. §, 19. § Nemzeti park, Tájvédelmi körzet, Természetvédelmi terület, Természeti emlék A tv. 28. § (1) bekezdés

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv. 4. § j) pont Biológiai sokféleség : Az élővilág változatossága - az élő szervezetek genetikai (fajon belüli), valamint fajok és életközösségeik közötti sokféleség és A természeti rendszerek sokfélesége.

A természeti (ökológiai) rendszer Az élő szervezetek, élő közösségeik , valamint ezek élettelen környezetének dinamikus és természetes egysége.

A természetvédelem A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv. A természeti érték és terület kiemelt oltalma a védetté nyilvánítással jön létre. DE A törvény erejénél fogva védelem alatt áll (Ex lege védelem – a tv. 23. § (2) bekezdés) : valamennyi forrás, láp, barlang, víznyelő, szikes tó, kunhalom, földhát. Ezek országos jelentőségű védett természeti területeknek minősülnek.

Védetté nyilvánítás Természeti területet és más védelemre érdemes földterületet a) országos jelentőségű terület esetén a miniszter, b) helyi jelentőségű terület esetén rendeletben a települési – Budapesten a fővárosi – önkormányzat nyilvánít védetté.

Védetté nyilvánítás A miniszter nyilvánítja védetté, illetve fokozottan védetté a természeti értéket, továbbá fokozottan védetté a területet. A miniszter határozza meg az uniós jogi aktusokban meghatározott védettségi kategóriába, illetve nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó növény- és állatfajok közül azokat, amelyek kiemelt oltalma szükséges, és az e fajokra vonatkozó részletes szabályokat. A miniszter a védett élő szervezet meghatározott fejlődési szakaszának, alakjának, állapotának vagy származékának kiemelt természeti oltalmát feloldhatja, ha annak fenntartását természetvédelmi szempontok nem indokolják.

Natura 2000 Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhely típusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.

Natura 2000 A Natura 2000 hálózat az Európai Unió két természetvédelmi irányelve alapján kijelölendő területeket - az 1979-ben megalkotott madárvédelmi irányelv (79/409/EGK) végrehajtásaként kijelölendő különleges madárvédelmi területeket és az 1992-ben elfogadott élőhely védelmi irányelv (43/92/EGK) alapján kijelölendő különleges természet megőrzési területeket - foglalja magába.

Natura 2000 Natura 2000 terület (európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű terület): külön jogszabályban meghatározott különleges madárvédelmi terület, Természet megőrzési, valamint kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek kijelölt terület, illetve az Európai Unió által jóváhagyott különleges természetmegőrzési, valamint kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület;

Natura 2000 kijelölése A Natura 2000 hálózat területeit, vagyis a különleges madárvédelmi területeket és a különleges természetmegőrzési területeket a tagállamok jelölik ki. A területek kijelölésénél kizárólag szakmai szempontokat szabad figyelembe venni, gazdasági-társadalmi megfontolások nem játszhatnak szerepet. A szakmai javaslatok alapján a nemzeti park igazgatóságok dolgozták ki a konkrét területekre vonatkozó javaslatokat.

275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről Az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területek hálózatába tartozó, a rendelet hatálya alá eső Natura 2000 területeken előforduló, a mellékletekben meghatározott közösségi jelentőségű, valamint kiemelt közösségi jelentőségű élőhelytípusok, illetőleg fajok megőrzéséhez szükséges előírások megállapítása.

Natura 2000 terület a különleges madárvédelmi területek a jelölt Natura 2000 területek a jóváhagyott Natura 2000 területek, valamint a különleges természetmegőrzési, illetve kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területek

szóló Nagojai jegyzőkönyv 2010 októberében fogadták el A genetikai erőforrásokhoz való hozzáférésről és a hasznosításukból származó hasznok igazságos és méltányos megosztásáról szóló Nagojai jegyzőkönyv 2010 októberében fogadták el Az EU tagállamok 2011-ben írták alá. A biológiai sokféleségről szóló egyezményhez kapcsolódó jegyzőkönyvek rendszere Cartagena jegyzőkönyv a biológiai biztonságról 2000. május 24. Nairobiban írták alá a 2004. CIX. tv. hirdette ki Cél: megfelelő védelmet nyújtani a modern biotechnológiából származó olyan élő, módosított szervezetek biztonságos szállítása, kezelése és felhasználása során, amelyeknek káros hatásai lehetnek a biológiai sokféleség megőrzésére és fenntartható hasznosítására az emberi egészségre gyakorolt kockázat figyelembe vételével A Biológiai Biztonságról szóló Cartagena Jegyzőkönyv felelősségről és jogorvoslatról szóló Nagoya-Kuala Lumpur Kiegészítő Jegyzőkönyve

A Cartagena jegyzőkönyv hatálya Minden olyan élő és módosított szervezet határokon átnyúló mozgása, szállítása, kezelése és felhasználása, amelynek káros hatása lehet Előzetes tájékoztatási és engedélyezési eljárás

Kihirdette: 2014. évi VIII. tv. Vhr.: 3/2016. (I. 20.) Korm. rend A genetikai erőforrásokhoz való hozzáférésről és a hasznosításukból származó hasznok igazságos és méltányos megosztásáról szóló Nagojai jegyzőkönyv Genetikai erőforrásokhoz való hozzáférés, hagyományos tudás hasznosítása és a hasznok igazságos és méltányos megosztása Kihirdette: 2014. évi VIII. tv. Vhr.: 3/2016. (I. 20.) Korm. rend 511/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet

A Biológiai Biztonságról szóló Cartagena Jegyzőkönyv felelősségről és jogorvoslatról szóló Nagoya-Kuala Lumpur Kiegészítő Jegyzőkönyve A jegyzőkönyv szabályai lehetővé teszik a csatlakozott országok illetékes hatóságai számára, hogy a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) élővilágra gyakorolt káros hatása esetében az ilyen termékek forgalmazóit felelősségre vonják, és megköveteljék tőlük a károk helyreállítását. Kihirdette a 2013. évi CLXXI. törvény

Növényi Diverzitás Központ (Tápiószele) A 13. legnagyobb ex-situ gyűjtemény a világon  88 000 tétel 1885 Szelényi Lajos tápiószelei birtokát az Oszágos Magyar Gazdasági Egyesületre hagyta – Mintagazdasági Tanintézményi Alalpítvány 1959 Országos Agrobotanikai Intézet 2010 november 1. Növényi Diverzitás Központ (RCAT) alapítása 2010 Pannon Magbank Project 19