A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Civil programok kommunikációja, a CSR-hez való kapcsolódás lehetséges módjai Dr. Győri Zsuzsanna KÖVET Egyesület október 24.
A kolozsvári Báthory Líceum
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Az intézményes nevelés stratégiái
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
NEVELÉSELMÉLET.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógiai személyiségértelmezések
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
A kriminálpszichológia
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
A beiskolázás előkészítése
Az Élet Igéje szeptember.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14)
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Kereszténység - nevelés
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
„Helló barátom!" - közösségi szolgálatra felkészítő tréning sorozat „Tanévzáró Suli – Buli” „Helló nyár, helló barátom!” - komplex nyári vakáció „Viszlát.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
A dajka a nevelés folyamatában
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Jézuskától - Jézus Krisztusig
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)  - Hol vannak a gyermekek? „terek fölötti uralom helyett folyamatok elindítása” - A gyermekek etikai nevelése „a jó készségek és a jó iránti érzelmi vonzódás kialakítása” - A büntetés ösztönző ereje „a személyes szabadság érlelődéséhez tartozik” - Türelmes realizmus türelmes = nem azonnal akarok mindent megoldani realizmus = nem vele akarjuk megváltatni a világot - A hit továbbadása

ki az, akit nevelni akarunk kik akarnak nevelni mire akarnak nevelni a folyamat pasztoráció és katolikus iskola

„Add nekem a gyermek első hat évét és azt teszek vele, amit akarok „Add nekem a gyermek első hat évét és azt teszek vele, amit akarok!” (Piaget) a bevésődési folyamatok erősek (K.Lorenz) genetika és a külső befolyás viszonya: 60-40% „hozott anyagból dolgozunk.” nem veszi el a felelősségünket, inkább megnöveli (a megértés feladat)

kik akarnak nevelni

A hiteles felnőttség vö. a válások nagy száma (érvénytelenítések legmagasabb százaléka: éretlenség) - felelősséget vállalunk a tettekért

hitelesség: „Amikor apám visszatér szentáldozás után a padba, mellém térdel és ránézek – nincs szükségem semmi magyarázatra az Oltáriszentségről.”  

Nagyapa te csalsz. – mondja a kis unoka Nagyapa te csalsz. – mondja a kis unoka. Kevéssel korábban ültek le kártyázni, amikor elhangzott ez a mondat. – De honnan veszed ezt kislányom? – kérdez rá a nagypapa. – Onnan, hogy nem nézel a szemembe.

mire akarnak nevelni

a jóra (a felszínes jó) - szlogenek – ovis hittan – a jóság - megfelelési kényszerek - neki jobb legyen, mint nekem volt

pozitív példák: - a jót a rossz ellenében - a rosszal is szembe kell nézni - a jóban való megerősítés - a szokások kiérlelése - nem mondunk senkiről sem

pasztoráció és katolikus iskola

érvek a katolikus iskolával szemben: - csak ártanak, mert elvonják a plébániai életből a fiatalokat - oktatási-nevelési célzattal jöttek létre, így nincs a hitre, a vallásos életre szóló komolyabb küldetésük

pozitív megközelítés: - a vallási szocializáció egyik helyszíne - a keresztény értelmiség reprodukálása

a katolikus iskolák szerepe megkérdőjelezhetetlen: - CIC. 803.-806.k. - II. vatikáni zsinat „Gravissimum Educationis Momentum” - A katolikus iskola (Róma, 1977)

A 2016/17-ös tanév - köznevelés - a pedagógusok 6,32%-a (11.894) összes gyermek, tanuló 6,8%-a (122.796 fő) (636 tagintézmény, 289 központ)

Váci egyházmegye lakos: kb. 1,1 millió katolikus: kb. 640 ezer 14-29 éves kb. 2600 aktív fiatal vasárnapi misére jár 14-29 éves kb. 1300 egyházi közösségi összejövetelre. Akikre számítani lehet kb. 1000 plébániák által közösségi tevékenységbe bekapcsolt fiatal van egyházmegyében

A katolikus iskolai pasztoráció főbb elemei: - a katolikus tanítás hiteles átadása az oktatásban, nevelésben, az intézményi élet mindennapos gyakorlatában, a tárgyak és jelképek szintjén - szintézis a hit és a műveltség, az hit és az élet között - keresztény antropológiára épülő értékrend, erkölcsi, közösségi és társadalmi normák - keresztény életszemléletre épülő színes, eleven közösségi élet és ennek későbbi igénye

- nem tabusítja a „külvilág” jelenségeit, megtanítja a hatások, lehetőségek, értékek mentén történő szelektálást, és valódi, a változó körülmények között is működő önálló orientálódást, felelősség-teljes cselekvést és érett gondolkodást, - hangsúly a nevelés, a gyermeki személyiség harmonikus fejlesztése érdekében a szülők és a pedagógusok együttműködésében, - a szülők, szülői közösségek partnerek, - az öregdiákok közösségei – hosszú távú elköteleződések

az együttműködés szükségessége: - liturgikus élet, - szentségek kiszolgáltatása, - hosszabb távú közösség-építés, - a rendelkezésre álló közös terek használata, - kapcsolati háló építése

„Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban „Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban.” (Gandhi)

Köszönöm a figyelmet!