Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Az alvás tanulásban betöltött szerepe
Egy fényképész álma, zene és a tudás néhány gyöngyszeme.
Remélem, hogy vissza küldöd nekem!!!!
Izgalmas kérdések ✤ Honnan jöttünk? Merre tartunk? ✤ Elég jól csinálom…? ✤ Hogyan találhatom és tarthatom meg belső békémet, harmóniámat? ✤ Olyan kérdéseket.
Néhány ötlet, amivel az életedet könnyebbé teheted.
Szülői elégedettség mérés eredménye
„Az átlagember alvásigénye: még öt perc.”
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Zene: Cserháti Zsuzsa A diavetítést készítette: őszi szél
Feng Shui Életünkre kihat környezetünk, otthonunk, munkahelyünk, a hely, ahol élünk.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Dinamikus tényezők a viselkedésszabályozásban
Ez egyike a legszimpatikusabb és legszebb maileknek,
Én-védelem a szociális munkában
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Mozgás, pihenés, egészség
Napra Valentin.
Az alvó ember és az álmodó agy
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
FIAM – MY BOY.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Hálás vagyok, hogy hallhatok. Nagyon sok ember süket.
A jobb élet reményében 2011… Automatikus képváltás.
Mennyire tudsz relaxálni?. Az alábbi kérdések közül hányra tudsz igennel válaszolni? Előre szólok a tévézés és a semmittevés nem azonos a relaxációval.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Az álom Puskinnál és általában
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Készítette: Dömötöri Melinda
A szervezet energiaforgalma
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
Az egészséges életmód és a stressz
M A N D A L Á K A mandala szó az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. A mandala egy kör alakú.
zsu Tudom, hogy szükségem van rád! Te légy a párnám, ha fáradt vagyok !
Az alvó ember és az álmodó agy
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
A szervezet energiaforgalma
Gondolatok.
Agykontrollos továbbképző éveseknek
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
A mese.
Személyes életvitel. III. A helyes életvezetés elméleti alapjai. 7. Értelmesen ápold magad Az egészséges életvitelhez hozzátarozik önmagunknak, a testünknek,
Szöveg beírásához kattintson ide Kritikus vasúti esemény munkapszichológiai elemzése Zerkovitz Dávid munka szakpszichológus KBSZ.
Rozmisné Árpádföldi Zsuzsanna
Bev. Pszi 3 Illés Anikó.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
ISTEN HOZOTT! JÓ REGGELT!.
30 órás Akkreditált továbbképzés viselkedészavarokról pedagógusoknak, szülőknek Reményi Tamás A képzések időpontjai a következők: 1. Blokk -10.
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Az alvás.
Szépkorúak Akadémiája
Egészséges élet – egy életen át II.
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
A szervezet energiaforgalma
Ez egyike a legszimpatikusabb és legszebb maileknek,
A képzések helyszínei, időpontjai: a képzés előtt egy héttel
A képzés helyszíne, időpontjai: a képzés előtt egy héttel
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez Álom, álom, édes álom Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez

Miért alszunk? Az alvás során felfrissül az emberi szervezet, kipiheni a napi fáradalmakat. A minőségi és pihentető alvást számos tényező befolyásolja: Felnőtteknél a napi családi gondok, akár főiskolai tanulmányok párkapcsolati kérdések, a napi stresszes helyzetek akár a munkahelyen. Gyerekeknél nyugtalan alvásra adhat okot egy rémálom, egy dolgozat előtti éjszaka, felelés, rossz, piszkálódó társaság, szülők közti vita, veszekedés..

Mennyit kell aludnunk? Egy felnőtt általában napi 8 óra alvást igényel, persze ez személyenként el is térhet, van, aki ennél többet, van, aki ennél kevesebbet. A gyerekek szervezete több alvást igényel, a pici baba akár 10-14 órát is képes aludni naponta. Az idősek körében gyakran fellép alvászavar, nem tudnak aludni.

Miért hasznos a napi 8 óra alvás betartása? Erősíti az immunrendszert. Segíti az emlékezőképesség megtartását és fenntartását. Befolyásolja a koncentrációs képességet. Hatással van a napközbeni fizikai és agyi tevékenységünkre.

Miért aludj többet és időben, te mint gyerek? Kipihenten és jókedvűen indul egy unalmas hétköznap is. Észreveszed, hogy reggel milyen szépen süt a nap. Könnyebben megjegyzed a suliban elhangzottakat. A matek sem okoz olyan komoly gondot, ha frissebb vagy agyilag. Nem nyűgösködsz a felnőtteken. Az álmok mezején megvalósíthatod vágyaid, tettrekészebb leszel kipihenten, hogy a való életben is elérd a vágyaid. És végül, jobb hangulatot teremtesz a környezeted számára, lehet könnyebben jutalmaznak meg a szüleid.

Az alvás fázisai Az alvás fázisai meghatározott sorrendben követik egymást. A non-REM és a REM fázisok egymás után váltakoznak, főként a non-REM fázis tölti ki az alvás 80 %-át. A REM fázisban gyors szemmozgás figyelhető meg, az izomtónus megszűnik, ebben a szakaszban álmodunk. Ezt követően ismét eljutunk a mély alvásig.

Mi is az álom? Képek, gondolatok, érzelmek, hangok, amelyek az alvás bizonyos fázisában futnak át agyunkon. Vannak tudatos álmok, amire emlékszünk, sekkor az alvó személy tisztában van tudatállapotával, befolyásolhatja az álombeli történéseket. Vannak tudatalatti álmok, amelyekre sosem emlékszünk.

Alvási szokások kialakítása a nyugodt alvás reményében Mindig kelj és feküdj ugyanabban az időpontban! Nappal tölts minél több időt fényen, a szabadban! Éjszakára zárd ki a szobádból a környezeti zajokat, fényeket! Étkezz rendszeresen és egészségesen! Sportolj sokat! Kerüld az idegességet, stresszt! Hallgass minél több relaxációs zenét!

A múltban hogyan magyarázták az álmokat? Sok álmoskönyvet lejegyeztek, amelyben az egyes álmokat kulcsfogalmak alapján betűrendbe szedték, majd valós magyarázatot fűztek hozzá. Pl. ablak jelentése: kíváncsiság, ha nyitva van, nem félsz, hogy a titkod kiderül, csukott ablak: nem tudsz megfejteni egy rejtélyt, ablakot betörni: nem csak tisztességes eszközt használsz, hogy megtudd az igazságot. Bizonyos fogalmak az időjárást is megjósolták.

Érdekes volt a film!

Jobban értem a matekot?

A kihagyhatatlan esti mesék

Köszönöm a figyelmet!