Földrajzi helyzete Kütahya város Nyugat-Anatóliában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Advertisements

Készítette: Albert Krisztina
Beregszász.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Nagykanizsa a régiók kapuja Nagykanizsa Délnyugat - Magyarországon, vadakban és hévizekben gazdag, gyönyörű erdős vidéken fekszik, az M7-es és a tervezett.
KAPOSVÁR A VIRÁGOK ÉS A FESTŐK VÁROSA....
Nagyszalonta.
NYON 1.
Cella Septichora.
Róma nevezetességei Te már jártál erre felé?.
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Schubert – Serenade / hegedű : Isaac Stern
Kémiai anyagok felhasználása az iparban Comenius-project.
Ókori görög régészeti leletek
Nyugat-magyarországi Egyetem
Szendrő nevezetességei
Az eldugott paradicsom
Ennek a városnak voltam az írója
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Készítette: Greges Dániel
Pécs turisztikai marketingje
Pécs turizmusa.
Készítette:Szőke Gréta
Budapest turisztikai marketingje
Hacer click para continuar P E T R A j o r d a n i a.
Esztergom.
Ókori görög régészeti leletek
Dél Ausztrália.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Olaszország.
Az utazás.
Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A. 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
DEBRECEN I. RÉSZ.
Pécs, mint kulturális főváros. Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
A Villányi borvidék régen és ma I.
Cegléd Prezentáció.
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
Luxemburgi Zsigmond uralkodása
Készítette: Szilandi Zene: Yanni: In the Mirror Madarász Tibor a Felvidéken, Kassán született 1937-ben. A kortárs magyar festőművészeket bemutató honlapon.
Szigetszentmiklós Készítette:Bakos Márk. helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A város címere szabályos tárcsapajzs. A címer.
Susann Nordströms Orkester - True Love
A világ 7. legszebb villamosvonalán
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
VAJDASÁGI VÁROSOK.
Szerbia – Szerb Köztársaság
T,B. AZ ELŐZŐ KÉT DIA FORDÍTÁSA MISIR CARSISI FŰSZER BAZÁR 1597 – 1664 A bazár építését 1597-ben kezdték el, Saftye szultána rendeletére, aki 3-ik.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
Sao Paulo.
Kinizsi pál 1431?-1494.
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Budapest Magyarország Hungary
Körzetei és az övezetes mezőgazdasága
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
A TRÓJAI HÁBORÚ.
PROKO karácsonyi KVÍZ NEVEZETESSÉGEK.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Kirándulás a Mura-vidéken és a Dráva vonzásában
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Székelykeresztúr június 8..
Előadás másolata:

Földrajzi helyzete Kütahya város Nyugat-Anatóliában a Porsuk folyó partján fekszik Kütahya tartomány székhelye, Kütahya körzet központja a görögök Kotiaionnak nevezték, a római korban Cotyaeum volt a neve

Látkép a várból

Kütahya múltja és jelene alapítása: 5000 éve Cotys istennő városaként volt a görögöké, a rómaiaké és a bizánciaké a szeldzsukok 1071-ben, az oszmán-törökök 1428-ban foglalták el legfőbb termesztett növényei a gabonafélék és a cukorrépa ipari termelésének legismertebb terméke a kerámia és a porcelán Kütahya rohamosan fejlődik: a közelmúltban nyílt a Dumlupınar Egyetem  (15 000 hallgató)

Kütahya nevezetességei a belvárosa fölött a régi fellegvár őrködik, korábban börtönként funkcionált a belvárosban található a Kerámia Múzeum a Nagy mecset (törökül: Ulu Camii) a Kossuth - ház a belvárostól kicsit távolabb a Kerámiás mecset látható

Nagy mecset

Kütahya magyar vonatkozásai Kütahya és Magyarország közötti legismertebb kapocs Kossuth Lajos 1850. július 4. és 1851. május 8. között élt a városban Kütahyában adta ki rendeletét Asbóth Sándor alezredeshez, hogy a magyar emigráció tagjait érintő török hatósági rendelkezésekről őt azonnal tájékoztassák s azok végrehajtásában kizárólag az ő utasításait kövessék. 

Kütahya magyar vonatkozásai a Kossuth Lajos Emlékházat 1982-ben adták át kétszintes, hét kiállítási szobából áll udvarán áll Kossuth szobra az utcai homlokzatán egy emléktáblát helyeztek el két nyelven a következő szöveggel: „Kossuth Lajos az 1848-1849-es szabadságharc és a független Magyarország lánglelkű vezére a török nemzet vendégszeretetéből 1850-től 1851-ig e házban lakott. Az emléktáblát 1952-ben, Kossuth Lajos születése 150. évfordulóján a Magyar Népköztársaság helyezte el.” Kütahya Pécs testvérvárosa

Köszönöm a figyelmet!