Ismétlés:grafikus felületek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
Advertisements

A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Perifériák Készítette: Friss István Dávid. A perifériák csoportosítása Bemeneti (Input) eszközök Kimeneti (Output) eszközök Be-és kimeneti (I/O) eszközök.
Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” Bedő Tamás – D82H82 Mérnök informatikus szak Konzulens:Hadarics Kálmán A VoIP protokoll.
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
Ismétlés:grafikus felületek Felső panel Indítópanel Asztal Indikátorok Kuka.
Microsoft Windows XP Operációs rendszer. Egyéb operációs rendszerek MAC OS OS/2 UNIX LINUX.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
FELHŐ (CLOUD) Tokár Dániel NK.: C9F5B3. MIRŐL IS LESZ SZÓ?  Mi is az a felhő?  Előnyök / Hátrányok  Biztonság  Néhány nagyobb szolgáltató  Összegzés.
Programozás alapjai 1. gyakorlat Hirling Dominik.
Nem csak szövegszerkeszt ő virtuózoknak Az Open Office.org 2.0 béta verzió Bándliné Utasi Mária Writer.
Hogyan partícionáljuk meghajtónkat?
A TF Könyvtár katalógusának használata
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Fájlkezelés.
Munkalapok védelme az Excelben
11/2/2017 Horváth Botond, Dunaújvárosi Főiskola, Informatika Biztonság Labor Konzulens Dr. Leitold Ferenc, Hadarics Kálmán “Nemcsak azokkal a sebezhetőségekkel.
3. tétel.
Operációs rendszerek.
Térkép készítése adataiból
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Dr. Kovács László Főtitkár
A színkezelés alapjai a GIMP programban
Montázs készítése.
TESZTSOR.HU REGISZTRÁCIÓ, VÁSÁRLÁS ÉS TESZTKITÖLTÉS ELKEZDÉSE
AWK ismétlés AWK: adatvezérelt nyelv:
Integráció a felsőoktatási könyvtárak szolgáltatásfejlesztésében
Scilab programozás alapjai
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
LabVIEW bevezetéstől a feszültség-áram karakterisztikáig Vida Andrea
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
A mozgási elektromágneses indukció
M4 metróvonal beüzemelési folyamatai
TÖRTÉNET Magyarországon az 1980-as évek végén kezdődtek az első kísérletek közös katalogizálási rendszerek létrehozására Dr. Mader Béla, a József Attila.
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
Ez a címdia 1. szövegdoboza
A számítógép operációs rendszere
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Szociális juttatások Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban - családi ellátások Gellérné Lukács Éva.
Alapvető tudnivalók Írásjelek mindig előtte lévő szóhoz tapadjanak
A Hálózat és Az internet
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata november Skultéti Attila
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Számítógépes vírusok.
Számítógépes alapismeretek 2. gyakorlat
Felhasználóképzés a kórházban
Új pályainformációs eszközök - filmek
A minőségellenőrzést támogató program bemutatása, Kérdőívek értékelése
43.óra Amikre fontos odafigyelni!
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
A távoli asztal, valamint az Endnote használata a távoli asztalon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Cisco Router parancssoros konfigurálása
A számítógép operációs rendszere
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A Szociális Ágazati Regiszter használatával kapcsolatos tudnivalók
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
SQL jogosultság-kezelés
A MATARKA és az EPA közötti együttműködés
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Informatika Oktató: Katona Péter.
Vektorok © Vidra Gábor,
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Algoritmusok.
VÁLTOZÓ EURÓPA (Nemzet)Biztonsági szemmel
Az operációs rendszer definíciója
Előadás másolata:

Ismétlés:grafikus felületek Felső panel Indítópanel Asztal Indikátorok Kuka

Ismétlés:grafikus felületek Felső menü Parancsikonok Asztal Indikátorok Tálca

Ismétlés:grafikus felületek Ismétlés:grafikus felületek Felső menü Parancsikonok Asztal Indikátorok Tálca Asztal Kisalkalmazások Parancsikonok Tálca Indikátorok

A Linux-rendszer komponensei

A bejelentkezés folyamata 1. Bejelentkeztető szolgáltatás: getty Figyeli a különböző vonalakat (billentyűzet, soros vonalak, hálózati interfész), bekéri a felhasználó nevét, elindítja a login programot. 2. A login program a jelszót kéri, s ha sikeres volt az azonosítás, elindul a felhasználóhoz tartozó shell program. 3. A shellből kilépve a felhasználó kijelentkezik.

1. Indítsd el a K:\putty\putty.exe programot! A Biztonsági ellenőrzés ablakban engedélyezd a futtatást! 2. A Window/Appearance ablakban a Font melletti Change gombnál az írásrendszert állítsd közép- európaira! 3. A Window/Translation ablakban a Received data... alatt az UTF-8 értéket állítsd be! 4. A Session párbeszédablakban a Host-hoz írd be: 192.168.1.250 5. Az Open gomb megnyomása után megjelenő login as: szöveg után írd be a tanulo1 … tanulo12 felhasználónevet, a tanulo..@192.168.1.250's password: után ugyanazt jelszóként, majd nyomd meg az Entert (a gépelés alatt nem látsz semmit!)!

A shell (burok) Parancsértelmező: Fogadja a felhasználó parancsait és végrehajtja azokat. Nemcsak parancsértelmező, hanem (shelltől függően) programozási nyelv is, amellyel bonyolult feladatok oldhatók meg. - adat be- és kivitel - vezérlő szerkezetek - fájl- és könyvtárkezelés - aritmetikai és karakter/szövegkezelő műveletek Stb. Kiegészítve rengeteg segédprogrammal (sed, grep, awk, wc, cat, …)

Fogalmak A DOS/Windows rendszerektől kissé eltérő, de hasonló jelentésű alapfogalmak: 1. Gyökérkönyvtár: a teljes fájlrendszer kezdőpontja (W: minden meghajtón külön van) 2. Home directory: a felhasználó saját könyvtára 3. Munkakönyvtár: aktuális könyvtár, ahol épp tartózkodunk a fájlrendszerben

Könyvtárakkal kapcsolatos parancsok Eltérések a Windowstól: 1. A parancsok kisbetűvel írandók, nem azonosak a kis- és nagybetűk! 2. A parancsszó után kötelező a szóköz! 3. Az elérési útvonalakban a \ jel helyett / jelet kell használni! 1. Aktuális könyvtár megállapítása: pwd print working directory 2. Munkakönyvtár váltása cd útvonal change directory Eltérés a Windowstól: Útvonal megadása nélkül a home directory lesz az aktuális könyvtár! Az aktuális könyvtár kijelzésére nem használható!

Könyvtárakkal kapcsolatos parancsok 4. Könyvtár létrehozása mkdir könyvtárnév make directory Eltérés a Windowstól: rövid, md alakja nincs! 5. Üres könyvtár törlése rmdir könyvtárnév remove directory Csak üres könyvtár törlésére használható. 6. Nem üres könyvtár törlése: a fájl törlésére használható parancs megfelelő paraméterezéssel: rm -r könyvtárnév 7. Könyvtárfa létrehozása mkdir -p egyik/masik/harmadik …/... A megadott ág(ak) hiányzó könyvtárait létrehozza, ha léteznek, nem ad hibaüzenetet.

Könyvtárakkal kapcsolatos jogok Olvasás joga: A felhasználó látja a könyvtárban levő fájlok nevét, de a fájlokat nem, akkor se, ha azokra van olvasási joguk! bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ ls -l összesen 4 dr-------- 2 bferi bferi 4096 dec 9 18.58 alfa bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ ls alfa ls: alfa/proba nem érhető el: Engedély megtagadva proba bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ ls -l alfa összesen 0 -????????? ? ? ? ? ? proba bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ cat proba/alfa cat: proba/alfa: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$

Könyvtárakkal kapcsolatos jogok Írás joga: a könyvtár írható, de a fájlok benne nem! bferi@sirius:~$ sudo chmod 600 alfa bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ ls -l alfa ls: alfa/proba nem érhető el: Engedély megtagadva összesen 0 -????????? ? ? ? ? ? proba bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ ls -ld alfa drw------- 2 bferi bferi 4096 dec 9 18.58 alfa bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ touch alfa/proba2 touch: ”alfa/proba2” elérése sikertelen: Engedély megtagadva bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ mv alfa beta bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ ls -l összesen 4 drw------- 2 bferi bferi 4096 dec 9 18.58 beta bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ mv beta alfa bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$

Könyvtárakkal kapcsolatos jogok Végrehajtás (belépés) joga: láthatók az állományok bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ chmod 700 alfa bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ ls -ld alfa drwx------ 2 bferi bferi 4096 dec 9 18.58 alfa bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ ls -l alfa összesen 4 -rw-r--r-- 1 bferi bferi 62 dec 9 18.58 proba bferi@sirius:~/Dokumentumok/proba$ A jogok második hármasa a felhasználó csoportjának, a harmadik a többi felhasználónak a jogait jelöli!

Gyakorlás (a $ a saját könyvtárunk jele a példában, egyben a prompt vége) Állapítsuk meg az aktuális könyvtárat! $ pwd Listázzuk a benne levő állományokat! $ ls Listázzuk a benne levő állományokat hosszú formában! $ ls -l Mi a különbség, ha a következőt csináljuk: $ ls -la

A DOS/Windowstól eltérően ez a fájlnév része! Gyakorlás Magyarázat: a fájlnév első „.” karaktere megfelel a DOS/Windows „rejtett” attribútumának, alapértelmezetten nem jelenik meg a könyvtárlistában! A DOS/Windowstól eltérően ez a fájlnév része!

Gyakorlás Hozzuk létre a saját könyvtárunkban a következő fát egyetlen paranccsal: $ - /bin | +-usr-+-bin | +-share \-var-+-log +-man \-cache

Gyakorlás Hozzuk létre a saját könyvtárunkban a következő fát egyetlen paranccsal: $ - /bin | +-usr-+-bin | +-share \-var-+-log +-man \-cache Megoldás: $ mkdir -p bin usr/bin usr/share var/log var/man var/cache

Feladat: nevezd meg az ábrákat és részeiket! 1. 2. 3.