Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÖRTÉNET Magyarországon az 1980-as évek végén kezdődtek az első kísérletek közös katalogizálási rendszerek létrehozására Dr. Mader Béla, a József Attila.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÖRTÉNET Magyarországon az 1980-as évek végén kezdődtek az első kísérletek közös katalogizálási rendszerek létrehozására Dr. Mader Béla, a József Attila."— Előadás másolata:

1 TÖRTÉNET Magyarországon az 1980-as évek végén kezdődtek az első kísérletek közös katalogizálási rendszerek létrehozására Dr. Mader Béla, a József Attila Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának igazgatója kezdeményezte országos közös katalogizálási rendszer létrehozását. 15 könyvtár tett szándéknyilatkozatot a rendszer megvalósítására, köztük a nemzeti könyvtár, nagy egyetemi könyvtárak, tudományos és szakkönyvtárak és az ország legnagyobb közkönyvtára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

2 TÖRTÉNET E könyvtárak a magyar könyvtári állományokban található külföldi dokumentumok (címek) mintegy 70 %-át és a magyar dokumentumok 100 %-át birtokolják. 2002. elejével a MOKKA további fejlesztését és üzemeltetését a Kulturális Örökség Minisztériuma felügyelete alá tartozó Országos Széchényi Könyvtár vette át.

3 A RENDSZER CÉLJAI A könyvtárak használói az ország bármely, hálózati kapcsolattal rendelkező könyvtárából meg tudják állapítani azt, hogy a keresett dokumentum mely könyvtárban található és hozzáférhető Azonos dokumentumot az országban csak egyszer katalogizáljanak A katalógusok legyenek egységesebbek, az olvasók és könyvtárosok által könnyebben használhatóak A MOKKA adatbázis nyújtson segítséget a magyar könyvtárak retrospektív katalógus-konverziójához.

4 A rendszer felépítése és működése 1.ábra
Az olvasó és a MOKKA kapcsolata 2.ábra

5 A MOKKA használata Az olvasó a MOKKA adatbázisában keres.
Ha megtalálja a dokumentumot dönt az igénybe venni kívánt könyvtárról a dokumentum igénybevételének módjáról A központi adatbázisból a kereső átléphet a hálózat útján a megfelelő könyvtárak adatbázisaiba, hogy megállapítsa, a dokumentum rendelkezésre áll-e. A MOKKA adatbázisban bárki kereshet, nem MOKKA-tagkönyvtárak is letölthetnek rekordokat.

6 AZ ADATBÁZIS A MOKKA tagkönyvtárainak
(jelenleg 17) könyvtár katalógus-adatbázisait feltöltik a központi adatbázisban. Minden dokumentum bibliográfiai rekordja csak egyszer kerül be az adatbázisba, a többi könyvtár lelőhelykódja, rekordazonosítója és egyes adatai (például tárgyszavak) "hozzáíródnak" a bibliográfiai rekordhoz.

7 MOKKA HONLAP Elérhetőség: www.mokka.hu
MOKKA= Magyar Országos Közös Katalógus Nyitólapon: MOKKA adatai (általános, és névjegyzékek), Szabályzatok, a MOKKA bemutatása, Adatbázis, Hírek

8 AZ ADATBÁZIS Egyszerű keresés Összetett keresés Új CCL keresés
Új tezaurusz keresés Súgó

9 KERESÉS A kulcsszavas keresés a MOKKA által meghatározott keresőfájlokban lévő szavak alapján történik. A keresőkérdést az üres mezőbe beírt keresőszóból (kulcsszóból) és a mellette lévő legördülő mezőben megjelölt kulcsszó-index kiválasztásával állítható össze. Meghatározható az egy oldalon megjelenő rekordok száma is "A találatok száma" mezőben kiválasztott értékkel. Az ENTER billentyűt Ne használjuk a keresés elindításához.

10 EGYSZERŰ KERESÉS Az egyszerű keresőkérdés egy keresőszóból és egy keresőszempontból áll. Egy keresőszemponthoz egy mezőben tartozhat egy vagy több keresőszó, utóbbi esetében ezek logikai "és" kapcsolatban állnak egymással. A keresőkérdés összeállításakor lehetőség van a szavak csonkolására. A csonkolás jele a kérdőjel vagy százalékjel. A helyettesítés (maszkolás), amelynek jele a kérdőjel vagy százalékjel, arra szolgál, hogy a keresőszó egy vagy több karakterét bármely értékre kiterjeszthessük

11 EGYSZERŰ KERESÉSNÉL BEÁLLÍTHATJUK
Szerző, név, Cím, Tárgyszó, ISBN, ISSN, Más azonosító (számítógépes adatfájlok eredeti azonosító száma), ETO, Más osztályozás (ETO-n kívüli osztályozási rendszerek jelzetei kereshetőek), Kiadó, Megjelenés helye, Speciális dokumentum adat (pl. kotta, elektronikus dokumentumom, nem publikált disszertáció, kutatási jelentés speciális jellemzőinek megnevezései és ezek egyes adatai), MOKKA azonosító, Összes fontos mező

12 ÖSSZETETT KERESÉSNÉL BEÁLLÍTHATJUK
Az egyszerű keresésnél látottakat ( 3 különböző mezőben) ÉS, VAGY, DE NEM logikai operátorokkal összekapcsolhatjuk + Megjelenés éve, nyelv, dokumentum fajta (könyv, térkép, hangzó dokumentum, elektronikus, kotta), rekordtípus, rendezés (lehet: szerző, cím ill. megjelenés éve szerint)

13 BÖNGÉSZÉS Nevek Személynév Testületi nevek Rendezvénynév Cím Tárgyszó
Kiadó Sorozat ETO Más osztályozás

14 CCL KERESÉS, ÚJ TEZAURUSZ
CCL: MOKKA gyakorlott keresés Új tezaurusz: Magyar Átfogó Tárgyi Információkereső-nyelvi szótár (Teljes mutatót vagy ETO jelzetet keres) Böngészés vagy kulcsszavas keresést lehet megoldani vele.


Letölteni ppt "TÖRTÉNET Magyarországon az 1980-as évek végén kezdődtek az első kísérletek közös katalogizálási rendszerek létrehozására Dr. Mader Béla, a József Attila."

Hasonló előadás


Google Hirdetések