A KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
Durumbúza termesztési támogatás A területalapú támogatás felett: 344,5 euró hektáronként Nem hagyományos területeken: 138,9 euró.
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Szabálysértési méltányossági kérelem
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Az agrártámogatások változó intézményrendszere
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
Derzsényi Attila mk. alezredes. Feladat végrehajtáshoz szükséges eszközök, anyagok (elhelyezési szakellátás), készletek, szolgáltatások nyilvántartás,
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Kártérítési felelősség
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
A munkavállalói FB tagság
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
Mediátor képzés Kártérítés.
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Az intervenciós rendszer Piacszabályozási mechanizmus.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
Az államháztartásról szóló törvény
Vázlat; nem elégséges tananyag!1 A helyi önkormányzatok 1990-ben kialakult, második legnagyobb alrendszer Az államháztartás helyi szintje, szerepe: közfeladatok.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A szaktanácsadás támogatása között
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
HEFOP Tananyag-fejlesztési projekt Főpályázók tájékoztatása november 8.
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az agrárpiaci rendtartásról szóló évi VI. törvény.
Agrárpiaci rendtartás
Gabonafélék, olaj-, fehérje és rost növények piacszabályozása (GOFR)
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Cukor, napraforgó és burgonya
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Munkajogi ismeretek.
Dr. Bói Loránd Üzletágvezető KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedéstudományi Üzletág Közszolgáltatások pályáztatási rendszere a közúti.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Angyal László főosztályvezető november 16..
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A közbeszerzési eljárás.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás másolata:

A KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK

1.1A közjogi szerződések alanyai államkincstár tevékenységéhez, és az állam közigazgatási feladataihoz egyszerre kapcsolódó közigazgatási szerv vagy közjogi jogi személy úgy kell ellátnia egy közfeladatot, hogy a közfeladat ellátásához szükséges eszközök, és infrastruktúra nem áll rendelkezésre.

1.2A közjogi szerződések tárgya a gazdasági igazgatás körébe tartozó állami feladat ellátása. stratégiai célokat szolgál, olyan területek fenntartatására alapul, amely nélkül az emberi élet elképzelhetetlen.

1.3 KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK TARTALMA,LÉTSZAKAI az állam feladat végrehajtását célozza, be kell vonni a gazdálkodó szervezetek, mint magánjogi személyeket. tartalmi elemeit, a gazdálkodó szervezetek feladatait, a közigazgatási szerv ellenőrzési jogosítványait, és a kifizetések ütemezését általában közigazgatási jellegű, általános eljárási szabályok határozzák meg. a szerződés a feleket, a feladatok pontos meghatározását, és a szerződésszegés következményeit konkretizálja.

1.4 A közjogi szerződések típusai: Közbeszerzési szerződés Privatizációs szerződés Közigazgatási együttműködési szerződés Közfeladat ellátásáról szóló szerződés Támogatási szerződés Vitatott, de közjogi jellegű szerződésnek minősülhet, erős magánjogi elemekkel Koncessziós szerződés Közszolgáltatási szerződés

1.5KÖZJOGI SZERZŐDÉS SPECIALITÁSAI A SZERZŐDŐ FÉLRE VONATKOZÓAN: maga köteles teljesíteni feladatát, később a közigazgatási szerv bevonásával teljesítési segédet is igénybe vehet A megbízási díjra akkor is jogosulttá válik, ha a felek ügyfélkörén kívül felmerült elháríthatatlan ok miatt hiúsul meg a teljesítés, vagy válik lehetetlenné a közigazgatási szerv szerződésszegő magatartásától függetlenül köteles teljesíteni, és ez alól csak vis maior esetén mentesülhet A KÖZJOGI JOGI SZEMÉLYRE VONATKOZÓAN: lehetősége van szankciót alkalmazni szerződésszegés esetén, de a bírói utat nem zárhatja ki a változó közérdeknek megfelelően változtathatja a szerződés tartalmát, és egyoldalúan jogosult a szerződés megszüntetésére az olyan szerződési kikötés érvénytelen, mely korlátozná a közigazgatási szerv többletjogait

Az Agrárpiaci Rendtartás eszközrendszere a 2003. évi XVI Az Agrárpiaci Rendtartás eszközrendszere a 2003.évi XVI.törvény alapján

I..ÁRMEGHATÁROZÁSOK intervenciós felvásárlási ár; .irányár; alapár; minimum ár

Az egyes agrárpiacokon alkalmazott piaci intézkedések rendszere az Agrárpiaci Rendtartási törvény alapján

I. A GABONA TERMÉKPÁLYA ESZKÖZEI: a terület alapú közvetlen termelői támogatás és az export-visszatérítés, a búza és kukorica esetében az intervenciós ár az intervenciós felvásárlási rendszer piacszabályozási eszközöket piaci árinformációs rendszer

II.A TEJ TERMÉKPÁLYA ESZKÖZEI az intervenciós ár, az intervenciós felvásárlási rendszer, az irányár, a kvóta az állati takarmányozási célra, illetve élelmiszeripari felhasználásra adott támogatás minőségi támogatás( átmeneti) piaci árinformációs rendszert kell működtetni.

III. A HÚS TERMÉKPÁLYA ESZKÖZEI III.1.A VÁGÓSERTÉS PIACÁN ALKALMAZOTT PIACSZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK az intervenciós ár az intervenciós felvásárlási rendszer az alapár minőségi támogatás( átmeneti) piaci árinformációs III.2. A marhahús PIACÁN ALALMAZOTT PIACSZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK az intervenciós ár, az intervenciós felvásárlási rendszer, az export-visszatérítés, az állatalapú közvetlen termelői támogatás minőségi támogatás( átmeneti) piaci árinformációs rendszer III.3 A BAROMFI PIACÁN ALALMAZOTT PIACSZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK export-visszatérítés minőségi támogatás( átmeneti) piaci árinformációs rendszer

IV. A ZÖLDSÉG- GYÜMÖLCS TERMÉKPÁLYA ESZKÖZEI a zöldség-, gyümölcstermelői, -értékesítő szervezetek támogatása minőségi támogatás( átmeneti) piaci árinformációs rendszer

V.A SZŐLŐ –ÉS BOR TERMÉKPÁLYÁN ALAKLMAZOTT PIACSZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK a szeszesital-piac ellátását szolgáló lepárlási támogatás krízislepárlási intézkedés szőlőmust és sűrített szőlőmust felhasználási támogatása és az export-visszatérítés piaci árinformációs rendszer

VI.A CUKOR TERMÉKPÁLYÁN ALALMAZOTT PIACSZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK cukorra és izoglükózra kvóta cukorra intervenciós ár cukorrépára pedig minimumár

VII.A DOHÁNY TERMÉKPÁLYÁN ALKALMAZOTT PIACSZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK a kvótához és minőséghez kötött közvetlen termelői támogatás a dohány termelői csoportok támogatása piaci árinformációs rendszer

A rendtartási törvény speciális versenyjogi rendelkezései