A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
Advertisements

A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A magyarországi vállalatok információszerzési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink H-1024.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
DIGITÁLIS VÁSÁRLÁSOK, GENERÁCIÓS KÜLÖNBSÉGEK
Az „első lépés” TÁMOP
Szakdolgozatok védése
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Gyűjtőköri szabályzat
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
1. dia A szakdolgozat címe
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Ács Szabina Kommunikáció és Médiatudomány
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
A kétszintű érettségi.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Szervezetfejlesztés II. előadás
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Szakdolgozatok védése
Hipotézisvizsgálat.
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
MEGKEZDTÜK A FELKÉSZÜLÉST A TANULÓI LAPTOP PROGRAMRA
2. Bevezetés A programozásba
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
ROTA STAND Felállást és átülést segítő eszköz.
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Szerzője Konzulens neve
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
A pszichológiai segítségnyújtás lehetőségei
Kérdőivek szerkesztése
Interjúzás vállalatoknál
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Családi vállalkozások
Interjúkészítési technikák
Interjúzás vállalatoknál
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Informatika Oktató: Katona Péter.
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Pszichológia BA műhelymunka és szakdolgozat tájékoztató
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai

Kérdőívtípusok, jellemzőik és alkalmazásuk Alkalmazása Strukturálatlan kérdőív interjúvázlat A megvitatott témák előírta. A kérdések sorrendjét, formáját, mélységét a kérdező határozza meg Egyéni mélyinterjú Félig strukturált interjú vázlat Néhány „kötelező” kérdés, a további kérdéseket szabadon teheti fel – a szituációnak megfelelően – az interjúkészítő. Fókuszcsoportos interjú Strukturált kérdőív, interjúvázlat Kötelező, többségében nyitott kérdések, melyet kötetlen formában tehet fel a kérdező. Fókuszcsoportos interjú, standard kérdőív előkészítése Standardizált kérdőív A kérdések előre megfogalmazottak. A sorrend nem változtatható. Kérdés nem hagyható el, új kérdés nem alkotható. Megkérdezés Kérdőívtípusok, jellemzőik és alkalmazásuk

Kérdőívkészítés folyamata Kutatási PROBLÉMA, TÉMA meghatározása Kutatási CÉLOK meghatározása C1, C2, C3 … KÉRDÉSKATALÓGUS Kérdéseket kártyára írjuk, logikai sorrend felállítása Kutatási HIPOTÉZISEK felállítása H1, H2, H3 … KÉRDÉSTÍPUSOK, kérdésfajták meghatározása Kérdőívkészítés folyamata

Kérdőívkészítés folyamata KOMPLEX KÉRDŐÍV kialakítása PRÓBAKÉRDEZÉS KÉRDŐÍV VÉGLEGESÍTÉSE

Kutatási PROBLÉMA, TÉMA meghatározása MILYEN INFORMÁCÓKAT AKARUNK BESZERZNI? Milyen legyen az információk köre? Mi legyen a kérdőív célcsoportja, a megkérdezettek köre? Milyen legyen a kérdezés módja? Milyen kérdőív típust alkalmazzunk?

Kérdőív összeállítása FŐ ELV: Egymásra épülés, összhang Célok Hipotézisek Kérdéskatalógus Kérdéstípusok C1 H1 1. Igen/nem 2. Milyen gyakran? H2 3. Több válasz 4. Egészítse ki

Tartalmi követelmények Lélektani szabályok Logikai szabályok

Lélektani szabályok Ráhangoló bevezető kérdések Fokozatosság elve: az egyszerűtől a bonyolultig! Személyes kérdések a kérdőív végén helyezzük el? Világos, egyszerű kérdéseket tegyünk fel! Semlegesség: ne befolyásoljuk a válaszadót a kérdésfeltevés során! Adjunk útmutatást, hány válasz adható a feltett kérdésre! A válaszok legyenek azonos „fajsúlyúak”! NE LEGYEN HOSSZÚ A KÉRDŐÍV!

Logikai szabályok Ne csapongjunk a résztémák között! Általánostól a konkrét felé haladjunk! Preferencia vizsgálat sorrendje: ISMERTSÉG- HASZNÁLAT-ATTITŰD Egyszerre csak egy kérdést tegyünk fel! Konkrétan kérdezzünk, ne csak általánosan!

Formai követelmények Egységes kitöltési útmutató – főként a szóbeli kérdezés során lényeges Esztétikus, igényes kivitek Önkéntesség elve Kísérőlevél – kérdőív elején, vagy önállóan; kutatásvégző elérhetősége (név, email cím); kutatás célja; a válaszadás önkéntességére való felhívás, kötelezettség vállalás az adatok bizalmas kezelésére; köszönetnyilvánítás, dátum

További hasznos tippek Tamus Antalné: A marketing kutatás gyakorlata. Bp.:Saldo Zrt:Károly Róbert Főiskola, 2011.

Gyakorlati feladat Az Nyme SEK (volt Berzsenyi Dániel Főiskolán) könyvtáros vagy informatikus könyvtáros szakon végzett hallgatók elhelyezkedése a munkaerőpiacon.

Gyakorlati feladat Menjenek végig a lépéseken, és állítsanak össze egy kérdőívet a fenti kérdéskörben. Melyek lehetnek a kérdőív céljai? Milyen hipotéziseket állíthatok fel ebből? Milyen kérdéseket tegyek fel?

Kérdőívkészítés folyamata Kutatási PROBLÉMA, TÉMA meghatározása Kutatási CÉLOK meghatározása C1, C2, C3 … KÉRDÉSKATALÓGUS Kérdéseket kártyára írjuk, logikai sorrend felállítása Kutatási HIPOTÉZISEK felállítása H1, H2, H3 … KÉRDÉSTÍPUSOK, kérdésfajták meghatározása Kérdőívkészítés folyamata

Kérdőívkészítés folyamata KOMPLEX KÉRDŐÍV kialakítása PRÓBAKÉRDEZÉS KÉRDŐÍV VÉGLEGESÍTÉSE

Gyakorlati feladat mindenkinek

Készítsenek egy kérdőívet, legalább is az első lépéseket mindenki végezze el. Válasszanak egy tetszőleges témát, de van akinek a szakdolgozatába is tervezz kérdőívet, ezért azt is elkészítheti. Tűzzenek ki célok. Mit is szeretnének vizsgálni a kérdőívben. Írják le néhány mondatban. Állapítsanak meg hipotéziseket. Legalább 4 darabot. Minden hipotézishez írjanak legalább 4 db kérdést. Több kérdéstípusban is gondolkozzanak.