Intézményi szintű oktatási innovációk Magyarországon: az óvodáktól a doktori iskolákig Innováció, kutatás, pedagógusok HuCER 2017. május 25-26 Halász.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
Advertisements

BALOGH GÁBOR Magyar Diáksport Szövetség Elnök
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Alakulóban az ekoiskolák (?) hálózata MNB Tanárszeminárium, április 17.
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Széchenyi István Egyetem, Győr
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
Szabályozás és megvalósítások Beiskolázással és továbbhaladással összefüggő szabályozás megvalósítási útjai a gyakorlatban Imre Anna Országos Neveléstudományi.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
1 AEMA – Hálózat Adult Education Made Accessible Projektcélok és megvalósítás - Információs nap Miskolc, március 19.
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet térségi tevékenysége Budapest, november 30. Hálózatépítés - kapacitásbővítés – OFI-Pontok /távmunka/
A TÁMOP / projekt jelene és jövője.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
ELTE Innovációs Nap 2016 Innováció és partnerség az oktatási ágazatban: az ELTE PPK EDiTE-EJD H2020 programjának perspektívája és gyakorlata Halász Gábor.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
1 Szakképzési Önértékelési Modell I. Helyzetfelmérő szint (SZÖM I.) 4. előadás 1.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Szervezeti tanulás és innováció a magyar felsőoktatásban
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Ez az előadás „A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” („Innova kutatás” - OTKA/NKFIH azonosító: )
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Intézményi szintű oktatási innovációk Magyarországon: az óvodáktól a doktori iskolákig Innováció, kutatás, pedagógusok HuCER május Halász.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Az SZMBK Intézményi Modell
„Aperitif” Innovációs potenciál az Arany János Kollégiumi és Kollégiumi Szakiskolai Programba programban AJKP-AJKSZP ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ Kiskunfélegyháza.
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Az intézményi pedagógiai innováció A református köznevelési intézmények vezetői és fenntartók képviselői számára szervezett intézményvezetői konferencia.
Előadás másolata:

Intézményi szintű oktatási innovációk Magyarországon: az óvodáktól a doktori iskolákig Innováció, kutatás, pedagógusok HuCER 2017. május 25-26 Halász Gábor ELTE/OFI Budapest Ennek az előadásnak hátterét az „Innova kutatás” (OTKA/NKFIH azonosító: 115857) adja A narancssárga képekre rá kell klikkelni!

Miért kell az oktatási innovációval foglalkoznunk? „The role of education is to develop critical skills for improved conditions for innovations in the economy, which requires innovations within the educational sector itself” (Innovations in education for better skills and higher employability. European Expert Network on Economics of Education EENEE Analytical Report No. 23. 2015)

Lehet-e mérni az oktatási innovációt? Sok olyan adatgyűjtés történik, amelyekből az oktatási innovációs folyamatokra vonatkozó adatok is kinyerhetőek Néhány példa az OECD oktatási innovációs stratégiáját megalapozó elemzésekből 3

Mit jelent az oktatási innováció? Az innováció meghatározása és megragadása általában igen nehéz A nemzeti innovációs politikák értékelését szolgáló adatgyűjtés az Oslo Kézikönyv alapján történik Két ok miatt szükséáges kilépni az Oslo Kézikönyv keretei közül: a közszférában zajló innováció specifikumai a dinamikus folyamatok vizsgálata (pl. keletkezés, terjedés, ágensek szerepe) Innova elemzési keret 4

Az Innova kutatás empirikus részének első eredményei A bemutatott elemzési keretre épülő kérdőíves adatgyűjtés történt 2016/2017 fordulóján Adataink vannak csaknem 5100 oktatási egységtől (óvodák, általános iskolák, gimnáziumok, szakmai középiskolák, egyetemi tanszékek és intézetek, doktori iskolák, piaci felnőtt-képző intézmények) Előzetes eredmények és következtetések 5

Hogyan serkenthető az oktatási innováció? Nemzeti innovációs politikák Ágazati innovációs stratégiák Oktatási ágazati innovációs stratégia Magyarországon Az oktatási ágazati innovációs stratégia beépítése a nemzeti innovációs politikába 6

Köszönöm a figyelmüket!

Az innovációs aktivitás összevont mutatói különböző területeken, Magyarországon és az OECD országokban (2010-2011) Forrás: Measuring Innovation in Education: A New Perspective, Educational Research and Innovation (OECD Publishing. 2014. Paris). Megjegyzés: A mutatókat az PISA vizsgálat és az IEA vizsgálatainak tanári és igazgatói kérdőívei alapján számolta az OECD. A magasabb pontszám magasabb szintű innovációs tevékenységre utal.

Az innovatív munkahelyeken dolgozó fiatal diplomások aránya különböző ágazatokban innováció-típusok szerint különböző országokban (2005 és 2008) Forrás: Measuring Innovation in Education: A New Perspective, Educational Research and Innovation (OECD Publishing. 2014. Paris). Az adatok a REFLEX és HEGESCO vizsgálatokból származnak.

Az innováció szempontjából kedvező „tanuló közösség” típusú szervezetben dolgozók aránya az oktatási ágazatban különböző országokban (%, 2010) Forrás: az OECD „Oktatási innovációs stratégia” projektjének dokumentumai. Az adatok forrása a European Working Conditions Survey (EWCS) kutatás 2010-es adatfelvétele

Az oktatási innováció vizsgálatának elemzési kerete az „Innova” kutatásban Szinkron megközelítés IDŐ OBJEKTUM KELETKEZÉS ÁGENSEK TERJEDÉS Diakron megközelítés Makro/mikro – Egyközpontú/többközpontú TÉR Forrás: Innova kutatás

Az innováció egysége: makro/mikro Egyének Csoportok Szervezetek Rendszerek Ahol az innováció keletkezik, ahol alkalmazzák, átveszik, átadják Forrás: Innova kutatás 12

Az oktatási innovációk tipológiája a keletkezés kontextusa szerint Bottom up („alul keletkező) Top down („felülről érkező”) Nincs külső ösztönző platform Van külső ösztönző platform Ösztönzők által serkentett, önkéntes Jog által szankcionált, kötelező Nincsenek világos célok Nincsenek világos célok Tudatos innováció világos célokkal Tudatos innováció világos célokkal Forrás: Innova kutatás

Közszférában zajló innováció tipológia: egy példa Kategória Innovációs típus Definíció Oktatási példák Kézzel fogható innovációk Technológiai innovációk Anyagi tárgyak (termék és folyamat innovációk) vagy olyan szolgáltatások, amelyek erősen épülnek technológiákra (technológia által közvetített szolgáltatások) Digitális tábla; Tanulást támogató mobil applikációk; Digitális tanulás-menedzsment platformok Nem kézzel fogható innovációk Kognitív és konceptuális innovációk Kognitív komponenseket tartalmazó új szolgáltatások; Új nem kézzelfogható „termékek” (új szolgáltatási formák) Komplex instrukciós program; Tanulók bevonása pedagógusok képzésébe; Kézjelekkel törtnő olvasástanítás Szervezeti és folyamat- innovációk Új szervezeti struktúrák, új szolgáltatási folyamatok Társak általi értékelésre épülő pedagógus értékelés bevezetése egy iskolában Hálózati innovációk A hálózat mint innováció. A köz- és magánszféra szervezetei által alkotott hálózat létrehozása mint innovációs cél Referenciaintézmények, „szolgáltatói kosár” (iskolatáska) A minőség/kiválóság a skót és angol kutatási programok Djellal, Faridah - Gallouj, Fäiz (2015): Taking into account hidden innovation in innovation networks: the role of public-private innovation networks in services (online: https://ideas.repec.org/p/hal/wpaper/halshs-01191137.html) alapján

Mit mond az Innova kutatás az oktatási innovációról? Oktatási innovációs aktivitás a magyar oktatási rendszerben Miért történnek újítások? Milyen innovációk vannak? Innováció és szervezet Területi dimenzió Innováció és eredményesség Az innováció: „kockázatos utazás” 15

Innovációs aktivitás a magyar oktatási rendszerben „Olyan új, a szervezetünk eredményességét szolgáló megoldásokat kezdtünk alkalmazni, amelyeket saját munkatársaink találtak ki” (%; N=4876) „Átvettük más (hazai) szervezet bevált újításait, jó gyakorlatait” (%, N=4869) Innova adatbázis. 2017.02.21

Kompozit innovációs mutatók Innovációs aktivitás Megosztási aktivitás (innovációk átvétele/átadása Innova adatbázis. 2017.02.21

Miért történik egy-egy újítás? (Említők aránya, %; N > 4401) Innova adatbázis. 2017.02.21 Feltett kérdés: „Az újítások keletkezése sokféle okra vezethető vissza. Kérjük, jelölje meg, hogy az alábbiak közül melyek voltak jellemzőek az Ön által kiválasztott újítás létrejöttére!”

Miért újítanak a pedagógusok és iskolák (a saját innováció keletkezését szövegesen indokolók, N=191) „Belső igény” „Továbbképzések hatására” „Tanulólétszám drasztikus csökkenése” „Pedagógus elhivatottsága” „Hiányként éltük meg, ezért vezettük be.” „Mi akartuk így :)” „Többet akarunk nyújtani, mint a versenytársak” „A mai kihívásoknak való megfelelés” „A pedagógusok érdeklődése, igénye, felkészültsége” „Tudásmegosztásra törekvés, egymásnak nyújtott szakmai segítség” „Tanulási motiváció növelése, sikerélmény nyújtása” „Tananyag életszerűtlenségét pótolni” „Szakmai meggyőződésünk”, „Saját szakmai igényesség” 19

Milyen innovációk vannak? Innova adatbázis. 2017.02.21 Feltett kérdés: Az alábbi területeken történt-e az Önök intézményében/szervezetében olyan jelentősebb újítás elmúlt tíz évben, amely az Ön által vezetett intézményen//szervezeten belül született, és amely érzékelhető mértékben javította a szakmai munkát vagy a szervezeti-vezetési folyamatok eredményességét? Az „Igen, több ilyen történt” és az „Igen, nagyon sok ilyen történt” válaszok arány

Az innovációs és megosztási mutatók értéke közoktatási, felsőoktatási és piaci válaszadók esetében átlagnál kevésbé és inkább dinamikus szervezetek körében Innova adatbázis. 2017.02.21 Innovációs mutató Megosztási mutató

Az oktatási innováció területi dimenziója Kompozit innovációs mutató átlagos értéke irányítószám körzetenként

2016.12.12 Alacsony innováció, javuló eredmény Magas innováció, javuló eredmény Átlag: 8,13 Átlag: 0,5 Alacsony innováció, romló eredmény Magas innováció, romló eredmény

Saját maguk újítók és újításokat átvevők Újító iskolák Innova adatbázis. 2017.02.21 Átlag feletti innovációs mutató) 8,7% 42% Mások újítását nem átvevők Mások újítását átvevők „Átvettük más (hazai) szervezet bevált újításait, jó gyakorlatait” - soha „Átvettük más (hazai) szervezet bevált újításait, jó gyakorlatait” – legalább 1-2 alkalommal 20,6% 28,8% Ez a kevésbé kockázatos út Nem újító iskolák Átlag alatti innovációs mutató) 24

Oktatási ágazati innovációs stratégia 25