Fenntartható utak Jogi Bizottság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Advertisements

A közbeszerzés értéke Az új Kbt. 5. §-a értelmében közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
2011. évi CXXVIII. tv. a katasztrófavédelemről. Egységes állami katasztrófavédelmi szerv Integrált hatóság - tűzvédelem - iparbiztonság - polgári védelem.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
1 VIII. VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG VASÚTI PÁLYÁS MÉRNÖKTOVÁBBKÉPZŐ Magyar Mérnöki Kamara Budapest, EU támogatású projektek.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Részekre bontás tilalma
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Egészségügyi Menedzserképző Központ
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Jogi alapismeretek 2013.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Előadó: Dr. Csányi István,
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Egészségügyi közbeszerzések
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Kereskedelmi szerződések joga
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Compliance és Corporate Governance
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Fenntartható utak Jogi Bizottság

KÖZGAZDASÁGI SZEMLÉLET JOGI SZEMLÉLET KÖZGAZDASÁGI SZEMLÉLET MÉRNÖKI SZEMLÉLET

Kettős feladat: Más bizottságok jogi kérdéseinek megválaszolása Önálló jogi problémák kezelése

Problémakör: Hatóságok, illetve a hatóságok területi szervei jogérvényesítésének egységesítése

Példa:. Az egyes felügyelőségek eltérően értelmezik a vonatkozó Példa: Az egyes felügyelőségek eltérően értelmezik a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit Vízjogi létesítési engedély

Teendő: Az engedélyező hatóságok vezetőinek közérdekű panasz formájában történő tájékoztatása, és felhívásuk a jogbiztonság biztosítása érdekében az egységes jogértelmezés megteremtéséhez szükséges intézkedések megtételére.

Problémakör: Értékelési szempontok a közbeszerzési eljárásokban

A közbeszerzési eljárások jelentős részében egyedüli értékelési szempont a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás

A közbeszerzési eljárások jelentős részében egyedüli értékelési szempont a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás Egyéb fontos szempontok - gazdaságosság - környezetvédelem - fenntarthatóság háttérbe kerülnek.

A közbeszerzési eljárások jelentős részében egyedüli értékelési szempont a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás Egyéb fontos szempontok - gazdaságosság - környezetvédelem - fenntarthatóság háttérbe kerülnek. A Kbt. Lehetővé teszi, hogy az összességében legelőnyösebb ajánlat kerüljön kiválasztásra

Teendő: A jelenleg elterjedt gyakorlattal ellentétben javasolt annak átgondolása, hogy a közbeszerzési eljárások során a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás, mint értékelési szempont mellett más, a környezetvédelmet, fenntarthatóságot figyelembe vételével meghatározott értékelési szempontok is helyet kapjanak. Meg kell találni azokat a pluszpontért való vállalási lehetőségeket, mely mindkét fél számára előnyösebb annál, mintha kötelezően előírnánk, vagy teljesen hanyagolnánk.

Kockázat: - A megfelelő súlyozás kialakítása Az sem jó, ha jelentőségét veszíti egy szempont, de az sem jó, ha a túlsúly miatt drágítja a beruházást

Kockázat: - A megfelelő súlyozás kialakítása Az sem jó, ha jelentőségét veszíti egy szempont, de az sem jó, ha a túlsúly miatt drágítja a beruházást - Vállalt feladat ellenőrzése, annak szankcionálása Egyértelmű szerződéses előírásokra van szükség, és a betartás szigorú ellenőrzése szükséges

Problémakör: Tervezési, vállalkozási szerződések egyoldalúsága

A szerződési szabadság jelenleg csak a szerződés megkötésére vonatkozik Az ajánlattevő oldalán a szerződéses szabadság korlátozott / Legtöbb eljárásban nem lehetséges a szerződéses akaratok egyeztetése sem/

A szerződéskötést követően a szerződő, és a teljesítést nyújtó felek személye kötött, csak a Kbt. által meghatározott körben és feltételek szerint történhet változás, szemben a polgári jogi szerződésekkel, ahol ez a kérdés a felek szabad akaratának kérdése.

A közbeszerzési eljárásokra általánosan jellemző, hogy az ajánlattevő szerződéses jogait jelentősen korlátozó tényezők az útépítési szerződések tekintetében az ajánlattevők kárára az elmúlt időszak alatt aránytalanul felerősödtek

A közbeszerzési eljárásokra általánosan jellemző, hogy az ajánlattevő szerződéses jogait jelentősen korlátozó tényezők az útépítési szerződések tekintetében az ajánlattevők kárára az elmúlt időszak alatt aránytalanul felerősödtek Figyelmen kívül hagyják az ajánlattevők jogait, illetve a saját magukat (az ajánlatkérőket) terhelő kötelezettségek meghatározását

A közbeszerzési eljárásokra általánosan jellemző, hogy az ajánlattevő szerződéses jogait jelentősen korlátozó tényezők az útépítési szerződések tekintetében az ajánlattevők kárára az elmúlt időszak alatt aránytalanul felerősödtek Figyelmen kívül hagyják az ajánlattevők jogait, illetve a saját magukat (az ajánlatkérőket) terhelő kötelezettségek meghatározását A SZERŐDÉSEK EGYENSÚLYA JELENTŐSEN FELBORULT!!!!

Teendő: Ajánlatkérői szemléletváltásra van szükség!

Teendő: Ajánlatkérői szemléletváltásra van szükség! A közbeszerzési pályázatok során használt típusszerződésekben az ajánlatkérői és ajánlattevő oldal közötti jogok és kötelezettségek egyensúlyának helyreállítása szükséges

Problémakör: Tervezés tartalmi követelményrendszere

A burkolattechnológia megválasztása, megváltoztatása nem engedélyköteles

Teendő: Az engedélyezési terv és kivitelezési dokumentáció „determináló hatásának” pontos meghatározása. A felesleges, és idő előtti determinációk megszüntetése. Ha a kivitelezési dokumentáció készítője és a kivitelező nem ugyanaz a személy vagy szervezet a beruházó érvényesítheti szempontjait

Problémakör: Műszaki ellenőr feladata

A műszaki ellenőr tevékenysége jellegében nem eredménykötelem, hanem inkább megbízási kötelem körébe sorolható A helytelen gyakorlatot erősíti a mai kohéziós és egyéb uniós forrás felhasználás miatt a támogatások körüli adminisztráció is, melynek gyakorlata még inkább túlértékeli a dokumentum létét a mögötte lefolytatott tényleges ellenőrzéstől E gyakorlat alapján valódi felelősséget nem tud a beruházó a műszaki ellenőrre telepíteni. Felelősség hiányában pedig az elvárható ellenőrzés tartalma kerülhet veszélybe.

Teendő: Jogszabályilag biztosított feladatkörének teljes kihasználása szükséges. A szerződéses rendelkezések újraírását a beruházói gyakorlatban is szükséges meghonosítani

Problémakör: Támogatási rendszerben a műszaki sarokpontok folyamatos figyelemmel kísérése

Teendő: A támogatási szerződés hatálya alatt az adminisztratív és a pénzügyi auditon túl szükséges a műszaki átgondoltság folyamatos kontrollja, annak érdekében, hogy a támogatási szerződés végére a kivitelezésre szánt idő ne csökkenjen egy teljesíthetetlen szint alá.

Problémakör: Mérnökök részére jogi-, jogászok számára műszaki szakmai továbbképzések szervezése folyamatos aktualizálása

A jelenlegi pályázati kiírásokat elsősorban jogászok, ügyvédi irodák készítik. A kiírások mellékletében szereplő műszaki tartalmat mérnökök fogalmazzák meg. Sok esetben nincs összhangban a két rész egymással

A kiírások jogi része figyelembe veszi a „pénzügyi szektor” diktálta kereteket, de mivel nem látja át kellőképpen a műszaki megvalósíthatóság tartalmát, sokszor kerül bele műszaki oldalról csak jelentős többletforrással (vagy egyáltalán nem) megvalósítható feltétel

Teendő: Hosszú távon be kell vezetni az alapvető jogi ismeretek oktatását a mérnökhallgatók számára. Rövid távon a jelenleg a szakmában dolgozó mérnökök számára alapvető jogi ismeretek, jogászok számára alapvető műszaki ismeretek oktatása továbbképzés formájában A fenti továbbképzésekre való kereslet felmérését követően szükséges a végleges képzési tematika kialakítása, oktatási forma kiválasztása, tananyag megszerkesztése, valamint az oktatók/előadók felkérése.