Mintavétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hipotézis-ellenőrzés (Statisztikai próbák)
Advertisements

I. előadás.
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Humán rendszerek, közszféra
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Mérési pontosság (hőmérő)
Becsléselméleti ismétlés
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Mintavételes eljárások
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A Minőségellenőrzési Bizottság tagja
Egységes gyakorlat a minőségellenőrzésben
Magyar Könyvvizsgálói Kamara Minőségellenőrzési Bizottság
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
Alapfogalmak Alapsokaság, valamilyen véletlen tömegjelenség.
Könyvvizsgálat alapjai

Egytényezős variancia-analízis
Az F-próba szignifikáns
Environmental Compliance Inspection Course Helyszíni tevékenységek Helyszíni tevékenységek.
Statisztika.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Gazdaságstatisztika Bevezetés szeptember 11.
Méréstechnika.
Mintavételes eljárások
Mit ellenőrzünk Az 1-es témaszámú, Minőségellenőrzés a pénzügyi információk könyvvizsgálatával és átvilágításával, valamint az egyéb bizonyosságot.
Az egyedi tételek ellenőrzési folyamata és dokumentálása elektronikus eszközökkel Dr. Gyöngyösi József kamarai tag könyvvizsgáló MKVK InformatikaiTagozat.
I. előadás.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Az ügyfél és a könyvvizsgáló informatikai együttműködésének gyakorlati kérdései Viczkó Péter.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Minőségellenőrzés 2015-ben
1 Minőség a könyvvizsgálatban 2015 Budapest október 7. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Közfelügyeleti ellenőrzések Molnár Csilla - főosztályvezető Tolnai Krisztián Ádám – felügyeleti referens.
Tanúsítási tapasztalatok és változások Stipkovits István információbiztonsági auditor SGS Hungária Kft., 1124 Budapest, Sirály u. 4.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Kvantitatív módszerek 2013 ősz MINTAVÉTEL, LEÍRÓ STATISZTIKA Kvantitatív módszerek október 1.
Készítette: Szabó Gabriella
Minőség a könyvvizsgálatban 2016
A vállalkozás folytatásának elve
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
2013. évi zárás kiemelt kérdései, dokumentumai
Változások a minőségellenőrzésben + dokumentálás
A MINISZTERELNÖKSÉG ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI MÁTÉ GERGŐ (KFF)
Csalás – hamisítás kezelése a könyvvizsgálatban (vázlat)
I. Előadás bgk. uni-obuda
Hiba, hibajavítás, tévedések kezelése
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Minőség a könyvvizsgálatban 2017
Kockázat és megbízhatóság
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
A bizonyítékszerzés minőségellenőzésének tapasztalatai II.
A bizonyítékszerzés minőségellenőzésének tapasztalatai I.
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Előadás másolata:

Mintavétel

Könyvvizsgálati bizonyítékok rendszervizsgálatok elemző eljárások külső megerősítések nyilatkozatok analitikus vizsgálatok során szerzett könyvvizsgálati információk.

Mintavételi eljárás célja A könyvvizsgáló számára ésszerű alapot nyújtson a sokaságra vonatkozó következtetések levonásához, amelyből a mintát kiválasztja. A beszámolóról kialakított véleményünket elegendő bizonyítékkal igazoljuk.

Mintavételi eljárás előnyei - A könyvvizsgálat hatékonysága azon alapul, hogy a lehető legköltséghatékonyabb módon megszerezzük azt a minimális könyvvizsgálati bizonyosságot, ami elegendő a könyvvizsgálati vélemény kialakításához, - Minimálisra csökkenti a túlzott mértékű könyvvizsgálat kockázatát, - Megkönnyíti a munkapapírok gyors áttekintését,

Mintavételi folyamat munkaszakaszai Könyvvizsgálati minta kialakítása Minta kiválasztása Vizsgálat: a kontrollok és az adatok tesztelése Minta eredményeinek az értékelése

Minta kiválasztása A minta kiválasztásának két módszere: Statisztikai mintavétel (az irodalom objektívnek tartja) és a nem statisztika mintavétel.

Statisztikai mintavétel Statisztikai mintavétel jellemzői: (mintavétel egyik megközelítése) A minta tételeinek véletlenszerű kiválasztása és a valószínűség-elmélet alkalmazása a minta eredményinek értékelésére, beleértve mintavételezési kockázat mérését is. Az a mintavételezési megközelítés, amely nem rendelkezik a fenti jellemzőkkel, nem statisztikai mintavételezésnek minősül.

Mintanagyság meghatározása (1/3) Minta kiválasztása: Első lépcső lényeges tételek, jelentős változások, kapcsolt elszámolások, szokatlan tételek, gazdasági események, Második lépcső: Maradék adatokból kell egy megbízható mintanagyság arányt biztosítani. (ha a maradék egyenleg kisebb, mint az elfogadható hiba, akkor nem szükséges a további mintavétel)

Mintanagyság meghatározása (2/3) Minta kiválasztás első lépcsőjénél fontos elemek: kockázatelemzési területek külső/belső ellenőrzési tapasztalatok informatikai anomáliák legnagyobb forgalmú partnerek legnagyobb egyenlegű partnerek tipikus kockázati pontok…

Mintanagyság meghatározása (3/3) Figyelmet fordítunk: bizonyossági szintek kezelésére, nem automatikus (szakértői) minősítésekre, véletlen szám generálású ügyekre, automatikus tételkijelölésekre, lényegességi szintek kezelésére.

Minta tervezése Mintavétel tervezése során meghatározzuk: a mintavételezésre kiválasztott sokaságot, (a sokaságot rétegezni lehet, részsokaságokra…) a mintavételi egység (a sokaság egy elemét), A hibaként vagy eltérésként értelmezendő eredmények vagy feltétek (a hibás állításokat a vizsgálat során folyamatosan kell gyűjteni és a vizsgálat bizonyos szakaszaiban ki kell vetíteni a teljes sokaságra, értékelni kell ) Mintanagyság (kiválasztásánál értékelni kell a kellő bizonyosság, a várható és elfogadható hibát, a minta rétegezését)

Mintaelemek vizsgálata (1/2) Vizsgálati eredmények értékelése: Értékelni kell annak kockázatát, hogy a tényleges hiba vagy eltérésarány meghaladja-e az elfogadható hibát. További vizsgálatra kell-e kijelölni elemeket a vizsgált sokaságból. A hiba kivetítésére két mennyiségi módszer létezik: arányosítási módszer eltérésen alapuló módszer

Mintaelemek vizsgálat (2/2) Vizsgálati eredmények értékelése: Amennyiben a könyvszerinti értéket csökkentő hibák összege –a nettó hibahatára – nagyobb, mint a könyvszerinti értéket növelő hibák összege, illetve nettó hibahatára a beszámoló összességében akkor a könyvvizsgáló visszautasíthatja a beszámolót.