WORKSHOP A duális képzésekről Budapest, május 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
GYAKORLATORIENTÁLT MEGOLDÁSOK A FELSŐOKTATÁSBAN A TEAM ACADEMY Tasi Péter team coach BGE Team Academy.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,
Duális képzéseink Dr. habil. Vass László CSc. Rektor, főiskolai tanár
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Kókai Ivett közismereti igazgatóhelyettes Érettségi vizsgák 2013/2014. tanév, május-június.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
WORKSHOP A DUÁLIS KÉPZÉSEKRŐL
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Gyűjtőköri szabályzat
Pályaválasztási tanácsadás
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A kétszintű érettségi.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
középfokú felvételi eljárás
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Oktatási Igazgatóság Vaszari Judit
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Merre tovább a középiskola után?
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Kétszintű érettségi vizsga
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Programjaink fizikából a es tanévben
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Értékeink mentén TOP Pályázat benyújtása.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Szakmai gyakorlat tájékoztató
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Előadás másolata:

WORKSHOP A duális képzésekről Budapest, 2017. május 24.

Nyilvántartásba vétel folyamata az Oktatási Hivatalnál 1. A leendő partnerszervezet a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást (kötelező elemeit a 230/2012.(VIII.28.) Korm. rendelet 4. fejezet 16. § sorolja fel) köt. A megállapodás vonatkozhat már meglévő duális képzésre, de a duális partnerek kezdeményezhetik új duális képzés indítását, adott intézmény már akkreditált szakán. A www.dualisdiploma.hu és a www.oktatas.hu oldalakon találhatók a felsőoktatási intézmények duális formában induló képzései. 2. A partnerszervezet az intézménnyel közösen alakítja ki a gyakorlati duális tantervet, amely a képzés mintatantervéhez igazodik. Az együttműködési megállapodást, a vállalati tantervet és a szakindításról szóló szenátusi határozatot a felsőoktatási intézmény feladata eljuttatni kötelező jelleggel elektronikus formában a Szakmai Gyakorlatok és Duális Képzések Osztály dualis@oh.gov.hu tematikus e-mail címére.

3. A hiánypótlási határidőt követően az Osztály a Duális Képzési Tanács (továbbiakban: DKT) elé szavazásra bocsájtja a duális képzésben résztvevő intézményeket, az adott szakokat és partnerszervezeteket, amelyekről a DKT döntést hoz. 4. A duális képzési formában induló szakokat és a partnerszervezeteket a DKT támogató döntését követően az Oktatási Hivatal nyilvántartásba veszi, mely határozatot minden esetben a felsőoktatási intézmények kapják. 5. A nyilvántartásba vételt követően a partnerszervezet adataiban bekövetkező változásokat, az esetleges visszalépési szándékukat minden esetben a felsőoktatási intézmény felé jelezni szükséges, melyről az intézmény az Oktatási Hivatalnál kezdeményezi az adatmódosítást vagy a nyilvántartásból törlést.

Statisztikai adatok – duális létszám képzési területenként 2016 ősz Hallgatói létszám (fő) - 2016 őszi satisztika műszaki 573 gazdaságtudományok 257 informatika 137 agrár 83 társadalomtudomány 1 összesen 1051

Igény a duális műszaki mesterképzésekre A DKT műszaki bizottsága a vállalatok bevonásával összeállította a vállalati követelmények egységesített rendszerét 2017 tavaszán. anyagmérnöki MSc gépészmérnöki MSc járműmérnöki MSc környezetmérnöki MSc logisztikai mérnöki MSc mechatronikai mérnöki MSc olajmérnöki MSc szerkezettervező építészmérnöki MSc településmérnöki MSc tervező építészmérnöki MSc villamosmérnöki MSc

Gyakorlati képzésben részt vevő szervezetek minőségi auditálása A DKT 2016. március 19-ei ülésén döntött a minőségbiztosítási látogatások szervezéséről és azok lebonyolításáról. A látogató szakbizottságok tagjai: 1 fő vállalati szakértő (a Kamarák delegáltjai), 1 fő intézményi szakember (a Magyar Rektori Konferencia delegáltjai) 1 fő kormánytisztviselő (az OH Szakmai Gyakorlatok és Képzések Osztály részéről)

Főbb szempontok: Szakértő részéről elvárás a tudományos fokozat, vagy a legalább tízéves szakmai-gyakorlati munkatapasztalat A csatlakozott cégekhez 3 évente látogatás szervezése – egy képzési cikluson belül Helyszíni ellenőrzés (audit) keretein belül tapasztalatcsere a cégek, a felsőoktatási intézmények és az OH között Problémák megoldása közösen, mindegyik fél bevonásával Tapasztalatok, javaslatok átadása a DKT ülésein

A 2015/2016. tanévre vonatkozó duális minőségbiztosítási látogatások számokban 2016-ban összesen 17 intézmény 107 partnerszervezeténél volt minőségbiztosítási látogatás. 2017 első negyedévében 28 partnerszervezetnél zajlott le helyszíni ellenőrzés. A minőségbiztosítási látogatások során a formailag és tartalmilag megegyező, az Oktatási Hivatal munkatársa által kitöltött két helyszíni jegyzőkönyv közül egy példány a látogatás lezárultával a partnerszervezetnél marad. A látogatásokat követően készült szakértői véleményezéseket –mely tartalmazza többek között a felek javaslatait is – a partnerszervezetek minden esetben megkapják, mely a helyszíni jegyzőkönyv mellékletét képezi. Az egyes felsőoktatási intézmények fenntartójának – az Osztály jogszabályi kötelezettségének eleget téve – elküldte a vele együttműködésben álló, meglátogatott partnerszervezetekhez kapcsolódó szakértői véleményezéseket 2016 végén, valamint tételesen összefoglalta a tapasztalatait, javaslatait.

Látogatás során ellenőrzött dokumentumok Együttműködési megállapodás(ok) Gyakorlati tanterv A hallgató gyakorlati kompetenciáiról készített írásbeli értékelés, értékelőlap Hallgatói munkaidő-nyilvántartás, hallgatói projektmunkák, munkanapló, stb. A szakmai felelős kompetenciáit igazoló dokumentumok Egyéb, a képzési területre specifikált dokumentumok

Példaértékű tapasztalatok: Alapozó tárgyak gyakorlati oktatása – különböző operációs rendszereken, programokon keresztül Informatikai eszközök tesztelése, konfigurálása, programozás Céges nyílt napok (hallgatói látogatás) a gyakorlati képzés közös előre haladása érdekében Külföldi tanulmányutak szervezése az anyacég megismerése céljából Ösztönző csomag a diák számára (utazási, lakhatási támogatás, jó érdemjegyek és szakmai előrehaladás függvényeként díjazás emelkedése) Tényleges, „éles” munka (termelési folyamatban, gyártási terv és sablonok elkészítése), önálló projektmunka + dokumentációk Saját tanterem és oktatók alkalmazása Mesterképzés elvégzésének támogatása

Elérhetőségek Felsőoktatásról: www.felvi.hu www.oktatas.hu Tájékoztató a duális képzésről, gyakran ismételt kérdések: www.dualisdiploma.hu Elektronikus kapcsolatfelvétel: dualis@oh.gov.hu

Köszönöm a figyelmet! Szakmai Gyakorlatok és Duális Képzések Osztály Géczi Mónika osztályvezető www.dualisdiploma.hu