A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Előadó: Horváth Olga Közfoglalkoztatás Szombathely városban.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Tájékoztató aktuális támogatási kérdésekről Juhász Attila Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége.
Történelmi bázisjogosultságok Szerletics Ákos Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 18.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
2009. május MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA KONFERENCIA 1 Szabad forráskódú agrár ágazati téradat nyilvántartórendszer (VINGIS) Katona Zoltán (FÖMI) -
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Az új METÁR szabályozás és a biomassza piac
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Az agrár-szakigazgatás szervezeti rendszerének változásai 2017-től
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Részekre bontás tilalma
Kína üzleti szemmel június 24..
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Legjobb végrehajtás elve (best execution)
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
A kohéziós politika jövője
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Erdőtelepítések, fásítások támogatási lehetőségeinek várható alakulása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások Sztanev Bertalan osztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Főosztály Szőlő-bor Termékpálya Osztály Duna borrégiós borverseny, Baja, 2017. május 26.

Támogatások – 2014-2018 Intézkedés 2014 (tény) 2015 2016 2017 (terv) összesen 1000 EUR Szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállása 22645 18953 27172 27303 27903 119557 Promóciós tevékenységek harmadik országok piacán 571 607 425 600 6221 Zöld szüret Kockázati alap Szüreti biztosítás Beruházások 4669 8496 13219 Melléktermék-lepárlás 1217 1019 1505 1200 6518 Összesen 29102 29075 29103 145515

Szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatása 2004 óta ezen a jogcímen több mint 41 milliárd forintot kaptak a termelők. Az ágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a minisztérium stratégiai fontosságúnak tartja. A részleteket a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és -átállításához szóló 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet tartalmazza.

Szőlőültetvények szerkezetátalakítása – Új jogszabályok, iránymutatás A Bizottság (EU) 2016/1149 felhatalmazáson alapuló rendelete (2016. április 15.) az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a borágazatban megvalósuló nemzeti támogatási programok tekintetében történő kiegészítéséről és az 555/2008/EK bizottsági rendelet módosításáról. A Bizottság (EU) 2016/1150 végrehajtási rendelete (2016. április 15.) a borágazatban megvalósuló nemzeti támogatási programok tekintetében az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alkalmazása szabályainak megállapításáról. A Bizottság Nemzeti Támogatási Programmal összefüggő hivatalos iránymutatása.

Szőlőültetvények szerkezetátalakítása – főbb változások Jogosultsági kritériumok meghatározása (zárt lista, nem határozhatók meg újak a vonatkozó rendeleteken kívül): Minimális kataszteri pontérték, A szőlőültetvény maximális mérete, Telepítési engedély megléte. Elsőbbségi kritériumok meghatározása (a Nemzeti Támogatási Programban megjelölt stratégiai pontoknak szükséges alátámasztani): Regionális terv, A terület termőhelyi kataszteri besorolása.

Szőlőültetvények szerkezetátalakítása – főbb változások Kiválasztási eljárás: A hatóság a beérkezett egyéni terveket először a jogosultsági kritériumok alapján vizsgálja meg, s amelyek annak nem felelnek meg, azokat elutasítja. Ezután a terveket sorba állítja. A sorba állítás az elsőbbségi kritériumok szerint történik meg. Azon terveket a hatóság elutasítja, amelyek nem érik el a minimálisan adható pontszámot. Ezután a tervek sorba állítása az elért pontszámok alapján történik. Abban az esetben, ha a rendelkezésre álló pénzügyi keret kimerül, akkor az azonos pontszámú egyéni tervek közül az időben korábban beérkezettek élveznek előnyt a később beérkezett tervekkel szemben.

Szőlőültetvények szerkezetátalakítása – főbb változások A támogatás csökken abban az esetben, ha az egyéni tervben szereplő méretnél kisebb felületen valósul meg az újratelepítés: -20%-os eltérésnél arányosan, -20-50%-os eltérésnél az adott területre jutó támogatás 2x-esével, -50%-nál nagyobb eltérésnél nem jár támogatás. A kifizetés alapját a helyszíni ellenőrzés során meghatározott tényleges terület jelenti.

Szőlőültetvények szerkezetátalakítása – főbb változások A Bizottság a támogatási átalány meghatározásául szolgáló egységköltségeket sokkal szigorúbb ellenőrzés alá veti. Az egységköltségek felülvizsgálata két évente fog megtörténni, amelyet terveink szerint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ igazolna. Az egységköltségek igazolására szolgálhat a támogatást elnyert gazdálkodótól a megvalósítás után kötelezően bekért számlaösszesítők is.

Szőlőültetvények szerkezetátalakítása – főbb változások A helyszíni ellenőrzések során meg kell győződni a kivágandó, vagy korábban kivágott ültetvények esetén: Létező ültetvény volt-e A támogatás nem eredményezi-e az ültetvény rendes megújítását Ellenőrizni kell a kivágott ültetvény méretét

Szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatása – aktualitások A 2014-2018-as időszakra rendelkezésre álló keretösszeg kimerült. A 2019-2023-as időszakban lehet újra szerkezetátalakítási támogatásra pályázni. A 2016. január elseje előtti telepítési engedélyekkel 2018. július 31-ig történő megvalósítás mellett lehet a szerkezetátalakítási támogatást igénybe venni

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Sztanev Bertalan osztályvezető bertalan.sztanev@fm.gov.hu