Talajjavítás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Advertisements

A KARSZTJELENSÉGEK.
Kristályrácstípusok MBI®.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A savanyú talajok javítása
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
Környezeti kárelhárítás
Kémiai szennyvíztisztítás
Talajtípusok.
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
Talajjavítás, szennyezés mentesítáés I.
A földkéreg „kérge”: a talaj
Talaj- vízvédelem előadás VIII.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Savanyodás Savanyú talajok javítása
Talajművelés.
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Kénsav H2SO4.
Felszín alatti vizek.
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Mangáncsoport elemei.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Flotálás.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Szántóföldi talajhasználat és környezetvédelem
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
A növények ásványianyag-felvétele
A fémrács.
átlagos mennyisége a szárazanyagban több 0,1 %,
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Az ásványok és kőzetek mállása
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Az oxigén 8. osztály.
A talajsavanyodás és kezelése
Uránszennyezés a Mecsekben
A talaj A földkéreg legfelső, laza, termékeny, a növények termőhelyéül szolgáló rétege.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Talajszennyezés.
Vízszennyezés.
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
Ásvány és kőzettan Készítette: Svidró Sára
A Föld vízkészlete.
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
A savas eső következményei
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezetvédelem.
Forgatásos és forgatás nélküli talajművelés előnyei,hátrányai
Talajművelés szerepe az ökológiai gazdálkodásban.
VÍZOLDHATÓ MŰTRÁGYÁK ITALPOLLINA Kizárólagos magyarországi importőr: ZFW HORTISERVICE Kft.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Építés- és környezetföldtan 10.
Révész Tamás növényvédelmi szakmérnök
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
A kén=Sulfur.
Földműveléstan és területfejlesztés
Talajok konkrét természetvédelme
Szervetlen vegyületek
A nitrogén és vegyületei
A nitrogén tápanyag-utánpótlás múltja, jelene és jövője
Dr. Tamás András Colas Északkő Kft. NAKadémia 2019.
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
OLDATOK.
Előadás másolata:

Talajjavítás

Talajjavítás fogalma: Talajjavításnak nevezünk minden olyan eljárást amely valamely talajhiba megszüntetése útján a talaj termékenységének tartós növelését szolgálja. Talajhibának nevezzük a talaj azon kedvezőtlen tulajdonságait amelyek a talaj termőképességét csökkentik

1 Fizikai talajjavítás 2 Kémiai talajjavítás 3 Biológiai talajjavítás A talajjavítás módszereit 3 csoportba sorolhatjuk: 1 Fizikai talajjavítás 2 Kémiai talajjavítás 3 Biológiai talajjavítás Használat előtt figyelembe kell vennünk hogy ezek a módszerek hatással vannak a talaj többi tulajdonságára is például egy Fizikai módszernek lehetnek Kémiai vagy Biológia hatásai is és ez ugyan így igaz a Kémiai és Biológiai talajjavításra is!

A Fizikai talajjavítás Fizikai talajjavításnak nevezzük azokat a módszereket mely során a talajhibákat mechanikai úton szüntetjük meg. Ilyen módszerek például: Mélyforgatás Altalajlazítás Drénezés (csövezés) Lecsapolás Réteges homokjavítás Márgázás Rónázás

Mélyforgatás A talaj 50 cm-nél is mélyebben lévő részének az átforgatását jelenti. Forgatáskor a felső talajréteg a barázda aljára, az alsó talajréteg pedig a felszínre kerül. Fő feladata a trágyaanyagok, a tarlómaradványok és a gyomnövények alátakarása, valamint a talajrétegek fölcserélése.

Mélyforgatás

Altalajlazítás A hosszú távú művelés tömörödött és kemény talajt eredményezhet. Ezek rossz víz- és oxigéngazdálkodás kialakulásához vezetnek. Az altalajlazítás célja a talaj elveszett tulajdonságainak helyreállítása amely magában foglalja az összetömörödött talajrétegek fellazítását a szántási mélység alatt is anélkül hogy a rétegeket felforgatná.

Altalajlazítás

A Drénezés Lényege a talajvíz, a talajszint alatt kialakított csőhálózatban történő áramoltatása, célszerű irányítása. A hálózat zárt rendszer esetén szívó, gyűjtő és főgyűjtő csővezetékből áll, amelyek közül a főgyűjtő vezeték a befogadó mederbe torkollik. Nyitott rendszerű megoldással a szívók közvetlenül a csatornákba torkollanak.

Drénezés

Lecsapolás: Lényegében a felszínen található vizet vezetik el tárolókba. Segítségével nagyobb területeket lehet termelés alá vonni Réteges homokjavítás: Lényege az, hogy a talajban 40, ill. 60 cm mélyen elhelyezett két (kb. 1–3 cm vastag) összefüggő trágyaszőnyeg fékezi a víz és a tápanyagok lefelé mozgását. Javul a feltalaj víztartó képessége és tápanyag-ellátottsága. Márgázás: A márgázás az az eljárás, amely során a homoktalajok kolloidtartalmát igyekszünk növelni. Az eljárás során a talaj felületére a közelben kitermelt kisebb-nagyobb agyagtartalmú anyagot terítünk el és munkálunk be. Rónázás: Rónázás során a néhány méteres magasságkülönbségeket egyenlítik ki. Az egyenetlen felszínű homokterületek kiemelkedő hátságainak anyagát a mélyedésekbe hordjuk le.

Kémiai talajjavítás Kémiai talajjavításnak nevezzük azokat a módszereket mely során a talajhibákat kémiai eljárásokkal szüntetjük meg. Ilyen eljárások például: Meszezés Gipszezés Kombinált eljárás Mész + Gipsz használata Digózás Lignitpor használata

Meszezés A meszezéshez használt anyagok: Mészkőpor – akár 90-95%-os CaCO3 tartalom Cukorgyári Mésziszap – Könnyen oldódik foszfort és szerves anyagot is tartalmaz 50-60% CaCO3 tartalom Lápi mész ~ 50% CaCO3 tartalom könnyen oldódik

A meszezés menete Ha eredményesen akarunk dolgozni készítsük elő jól a talajt. A táblán ugyanúgy kell elvégezni a talajmunkákat, mintha vetni akarnánk. Ezután egyenletesen elszórjuk a meszező anyagot. Az egyenletes elosztásra fokozottan ügyeljünk Kiszórás után a meszet tökéletesen bekeverjük a talajba. Erre legalkalmasabb eszközök a tárcsa és a fogas. A szénsavas mész oldódása elősegíthető egyidejű istállótrágyázással. A szerves anyag bomlásakor keletkező szén-dioxid ugyanis fokozza a szénsavas mész oldó-dását, ezzel növeli hatékonyságát

Meszezés hatásai Meszezés következtében a CaCO3 hatására az adszorbeált H+ -ionok Ca2+-ionokkal cserélődnek ki. Talaj pH értéke növekszik –> intenzívebb talajélet -> javuló tápanyag-feltáródás -> javuló termés átlagok. A meszezés javítja a műtrágyák érvényesülését a mész elősegíti a jó szerkezet kialakulását, mely a talaj jobb víz- és levegőgazdálkodásátvonja maga után

Gipszezés A gipszezés menete: A magas gipsz tartalmú anyagot vagy talajt a javítandó terület felszínén elterítjük Az elterített gipsz anyagot belemunkáljuk a talajba.

Digózás A digózás vagy más néven sárgaföld terítés során 5-8 cm vastagságban terítenek és munkálnak be a szikes talajokba olyan anyagokat, amelyek 10-20 % meszet és 2-3 % gipszet tartalmaznak. Már az 1800-as évektől elterjedt.

A Lignitpor használata A lignitpor 40–50%-ban szerves anyag. Hatóanyaga: a benne lévő 2–3%-nyi elemi kén, illetve pirit (FeS2), valamint a kisebb mennyiségű vas- és alumínium-szulfát; pH-ja 3–6 közötti. Kéntartalma a talajban kénsavvá oxidálódik, s az csökkenti a talaj lúgosságát, illetve oldatba viszi a talajban levő CaCO3-ot.

Biológiai Talajjavítás Biológiai talajjavításnak nevezzük azokat a módszereket mely során a talajhibákat biológiai módszerekkel szüntetjük meg. Ilyen eljárás például: Westsik-féle zöldtrágyázásos homokjavítás Erőteljes gyökérzetű növények telepítése

Westsik-féle zöldtrágyázásos homokjavítás A javítás lényege, hogy a vetésforgóba csillagfürt-zöldtrágyát állítunk be. A csillagfürtöt fővetésben vagy tarlóvetésben termesztjük. Ezzel az eljárással a terméseredmények három-négyszeresére nőttek.

Erőteljes gyökérzetű növények telepítése Ilyenek például: Olajretek Mustár Somkoró

Köszönöm a figyelmet!