A választott téma: „Ez az én művem” Név: Kaposvári László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes hálózatok Készítette: Horváth Tünde.
Advertisements

Melyiket válasszam? Windows VS. Linux Készítette: Uher Bertalan.
Számítógépes alapismeretek Kommunikáció Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT)
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Perifériák Készítette: Friss István Dávid. A perifériák csoportosítása Bemeneti (Input) eszközök Kimeneti (Output) eszközök Be-és kimeneti (I/O) eszközök.
Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” Bedő Tamás – D82H82 Mérnök informatikus szak Konzulens:Hadarics Kálmán A VoIP protokoll.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
2. A szoftverek csoportosítása: a. Rendszerszoftverek: A számítógép zavartalan mûködését biztosítják: BIOS (alapvetõ bemeneti/kimeneti rendszer): olyan.
Iskolai információs rendszer. Alapkövetelmények Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett.
FELHŐ (CLOUD) Tokár Dániel NK.: C9F5B3. MIRŐL IS LESZ SZÓ?  Mi is az a felhő?  Előnyök / Hátrányok  Biztonság  Néhány nagyobb szolgáltató  Összegzés.
Esettanulmány: egy inf. rendszer adatszerkezetének kialakítása ● Könyvtári adatbázis: ● Könyvek adatai: leltári szám, jelzet, szerző, cím, kiadás, ár,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Microsoft Photo Story. Mi is ez?  A Microsoft Photo Story egy alkalmazás, amelyet a Microsoft, a világ egyik legnagyobb szoftvergyártó cége készített.
avagy a háromszög technika
Internet tudományos használata
Budapest-Fasori Evangélikus gimnázium
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Nagyméretű állományok küldése
A hálózatok fogalma, előnyei
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
Térkép készítése adataiból
ÖFFK II. projekt keretében megvalósítandó koordinációs kutatás workshop sorozata Hajdú-Bihar megye turisztikai fejlesztéseinek koordinációja Nyíradony.
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Az Internet megismerése
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
1.sz. ábra: forrás: A tudomány kapujában minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta.
Miért éri meg a jövő sportolóit támogatnia Önnek?
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.

videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
Balaton Marcell Balázs
Hálózati architektúrák
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A számítógép operációs rendszere
1.sz. ábra: forrás: A tudomány kapujában minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta.
Adatbázis alapfogalmak
A Hálózat és Az internet
Helyi és nagy hálózatok
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
A számítógép-hálózatok elméletéről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szerzője Konzulens neve
Sigfox technológia és hálózatok
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
REKLÁMESZKÖZÖK ÉS REKLÁMHORDOZÓK
A számítógép története
Készletek transzformációja
MIÉRT ÉRDEMES HOZZÁNK JÖNNÖD?
A számítógép operációs rendszere
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A számítógép-hálózatok elméletéről
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
Hálózati alapismeretek
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Az operációs rendszer definíciója
Előadás másolata:

A választott téma: „Ez az én művem” Név: Kaposvári László Felkészítő tanár: Szabolcsné Oláh Anikó Iskola neve: Miskolci SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma Címe: 3525 Miskolc, Palóczy utca 3. Megjegyzés: A dőlt betűkkel írt kérdések a tanóra során szóban elhangzó problémafelvető kérdések, melyeket a tanulóknak nem szükséges leírnia.

Hálózatok (network) HÁLÓZATOK

Keressünk példákat hálózatokra a hétköznapi életünkből!

az információ továbbítása a hálózaton keresztül történik A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógépből áll, melyek között adatforgalom van. 1. A hálózat fogalma az információ továbbítása a hálózaton keresztül történik

Miért van szükség hálózatokra? 2. A hálózatok előnyei fájlok megosztása, felhő alapú tárolás; perifériák (pl. nyomtató) megosztása → költségtakarékos; könnyen és gyorsan elérhetőek az új információk; felgyorsul a kommunikáció; központilag felügyelhető és karbantartható a hálózat (pl. felhasználók jogosultsága)

Hol alkalmaznak hálózatokat? Miért kell megadnom felhasználói adataimat, amikor szeretném használni a számítógépet? A számítógép-hálózat védelme érdekében belépéskor felhasználói névvel és jelszóval kell azonosítanunk magunkat. A felhasználók legtöbbször nem egyenrangúak, egyes beállításokat és műveleteket a hálózat biztonságos üzemeltetéséért felelős személy, a rendszergazda végezhet el. Hol alkalmaznak hálózatokat? 3. A hálózatok alkalmazási helyei iskolákban, munkahelyeken, irodákban otthoni felhasználás (magánhálótatok)

4. A hálózat legtöbbször egy központi számítógépből (szerver) és a hozzá kapcsolódó munkaállomásokból (kliensek) áll.

5. Hálózati modellek Szerver-kliens modell Nem egyenrangú hálózat. A hálózatot alkotó számítógépek közül van olyan, amelyik kitüntetett jogosultságokkal rendelkezik (szerver). A szolgáltatásokat a szerverek biztosítják a kliensek részére. Pl.: internet

Host-terminal modell Nem egyenrangú hálózat. A programok egy központi számítógépen futnak, a többi számítógép (terminálok) csupán beviszi és megjeleníti az adatokat. Pl.: érintőképernyős internet-terminál

Peer to peer modell Egyenrangú hálózat. Minden számítógép szerver és kliens egyszerre → ugyanolyan jogosultságokkal rendelkeznek. Pl.: Windows XP operációs rendszert futtató számítógépekből alkotott hálózat

6. A hálózat kiépítéséhez szükséges számítógépekhez a hálózaton érkező jelek fogadására alkalmas eszköz Pl.: hálózati kártya (lehet vezetékes vagy akár vezeték nélküli is) átviteli közeg az összeköttetés létrehozásához Pl.: vezetékes – UTP kábel, optikai kábel vezeték nélküli – mikrohullámú adatkapcsolat

Kiegészítő eszközök, melyek a jeleket felerősíthetik, átalakíthatják, megoszthatják router – útvonal-elválasztó, az adatforgalmat irányító eszköz modem – jelátalakító eszköz, mely a digitális jeleket alakítja át a telefonvonalon továbbítható analóg jelekké, és fordítva. hub – fizikailag összefogja a hálózati kapcsolatokat, az egyik csatlakozóján beérkező adatokat továbbítja az összes többi rácsatlakozó kliens felé

hálózatot kezelni tudó operációs rendszer, hálózati szoftverek Pl.: Miért tart ilyen sokáig, amíg betöltődik ez a weboldal? Miért lassú a letöltés? 7. A hálózat sebessége adatátviteli sebesség (sávszélesség): a csatorna elméleti adatáteresztő képessége Mértékegysége: bit/s (bps) 1 bit/sec = 1 másodperc alatt átvitt bitek száma

Mérjük meg az internet sebességét! Átváltások: 1 kbit/s = 1000 bit/s 1 Mbit/s = 1000 kbit/s = 1 000 000 bit/s Minél nagyobb a sávszélesség, annál élvezetesebb és gyorsabb az internetezés. Mérjük meg az internet sebességét! Nyissuk meg a www.speedtest.net oldalt!

8. Hálózatok csoportosítása kiterjedésük szerint Személyi hálózat - PAN (Personal Area Network) pl. mobiltelefon-laptop összekapcsolása

Helyi hálózat - LAN (Local Area Network) egy intézményen belül (pl. iskola, egyetem, iroda)

Városi hálózat - MAN (Metropolitan Area Network) egy település határain belül (pl. városi kábeltévé)

Kiterjedt hálózatok - WAN (Wide Area Network) egy országra, egy kontinensre, vagy akár az egész világra kiterjedhet (pl. internet)

Gyakorlás Egészítsd ki a mondatokat! A _____________ kettő vagy több összekapcsolt számítógépből áll, melyek között _____________ van. A hálózat legtöbbször egy központi számítógépből és a hozzá kapcsolódó __________ áll. A központi számítógépet _________________ nevezzük. hálózat adatforgalom kliensekből szervernek A feladat a következő oldalon folytatódik.

A számítógép-hálózat védelme érdekében _______________ felhasználói névvel és _____________ kell azonosítanunk magunkat. A felhasználók legtöbbször nem _______________. A felhasználói név alapján dől el, mit tehetünk és mit nem. A hálózat biztonságos üzemeltetéséért a ________________ felel. belépéskor jelszóval egyenrangúak rendszergazda

Egy irodában a számítógépek hálózatba vannak kötve Egy irodában a számítógépek hálózatba vannak kötve. Hány nyomtatót kell vennünk ahhoz, hogy minden számítógépről tudjunk nyomtatni? Indokold állításod! Egyet, melyet megosztunk, így a többi számítógépről is nyomtathatunk. Milyen előnyei vannak még a hálózat kiépítésének? központilag ellenőrizhető, karbantartható gyorsabbak lesznek a számítógépek megszűnik az erőforrások megosztása nyilvános adatbázisokat használhatunk

Melyekre nem lesz szükségünk a hálózat kialakításához? a) hálózati kártya d) hálózati operációs rendszer b) plotter e) kábel c) modem f) szövegszerkesztő program Nevezd meg a hálózat kiépítéshez szükséges eszközöket! hálózati kártya átviteli közeg hálózati szoftver kapcsoló elemek

Villámkérdések Mi jellemző a szerver-kliens hálózatokra? A gépek között egyenrangú kapcsolat van. A hálózatba kötött gépek közül az egyiknek kiemelkedő szerepe van. Csak az ilyen hálózatokba lehetséges nyomtatót kötni. A kliensek csak bevinni és megjeleníteni tudják az adatokat. B) Lehet-e szerver nélküli hálózatot kiépíteni? Igen, lehet. Az ilyen hálózatban a számítógépek egyenrangúnak számítanak. Nem lehet, mert a hálózat irányítását a szerver végzi.

C) Mi a sávszélesség? az egy másodperc alatt átvitt fájlok száma egy kommunikációs csatornán átvihető legnagyobb fájl mérete az a maximális adatmennyiség, ami egy adott hálózati csatornán egy másodperc alatt átvihető D) Mi a sávszélesség mértékegysége? gps bbs sbp bps

LAN WAN PAN MAN Ismerd fel a hálózatok típusait a leírások alapján! Egy intézmény eszközeit szervezzük hálózatba._______ A helyi és városi hálózatokat kontinentális méretekben kapcsoljuk össze. Ennek egy tipikus példája az internet. _______ Összekapcsoljuk saját elektronikai eszközeinket (mobiltelefon, laptop, stb.). ______ Egy viszonylag kis területen (pl. egy településen) lévő helyi hálózatok összekapcsolásával létrejövő rendszer. _______ WAN PAN MAN

Köszönöm a figyelmet! Források www.nemessuli.hu/informatika/halozatok informatika.gtportal.eu Képek: google.hu Iskola háttérkép: facebook.com/kandomiskolc Hálózatok borítókép: www.mozaweb.hu Miskolc vonalhálózati térképe: www.mvkzrt.hu Köszönöm a figyelmet!