Újdonságok az IC/BPS diagnosztikája területén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor
Advertisements

Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika
A COPD diagnózisa és kezelése
KLINIKAI ALAPISMERETEK
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Új lehetőségek az IC/BPS diagnosztikájában és kezelésében
Klinikai, laboratóriumi diagnosztika. Dr. Domján Gyula.
Dr. Lovász Sándor Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai osztály
Nemi úton terjedő betegségek
Williams szindróma (WS) diagnosztizálási lehetősége egyszerű kétfülű érthetőség- vizsgálattal Vicsi Klára Beszédakusztikai Laboratórium BME Távközlési.
Rheumatoid arthritis.
Mérési pontosság (hőmérő)
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
Egy karcinoid tumoros beteg köhögő kálváriája
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Proteinuriák differenciál
Kismedencei térfoglaló folyamatok - az ultrahang vizsgálat jelentősége
ARTÉRIÁS FUNKCIÓ (PWVao, Aix, SBPao) MÉRÉSE ÚJ NON-INVAZÍV OSZCILLOMETRIÁS MÓDSZERREL (ARTERIOGRÁF) EGÉSZSÉGES 3-18 ÉVES KORÚ GYERMEKEKBEN ÉS SERDÜLŐKBEN.
Szájüreg Gyulladások. Reaktív elváltozások. Szisztémás betegségek szájüregi megnyilvánulásai. Daganatok és rákmegelőző állapotok.
KLINIKAI ALAPISMERETEK BELGYÓGYÁSZAT
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
TÖBBSZÖRÖS REGRESSZIÓS SZÁMÍTÁSOK II
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
A két vagy több független változó elemzéséhez használható különböző módszerek (Dawson, Trapp, 2001)
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
A fajhő (fajlagos hőkapacitás)
Dinamikus májfunkciós próba diagnosztikus
Horváth I. dr. Vass L. dr. A vizelet citológia diagnosztikus helye és szerepe az urológiai betegségekben 2009.
Hystero-salpingo-sonographia helye a meddőség kivizsgálásában
Dr. Várdai Erika, Dr.Horváth Sándor
FEJ-NYAKI DUZZANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA
Szüle Endre Dr. Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Urológiai Osztály
PTE ÁOK Gyermekklinika Pécs Konszenzus tanácskozás
Húgyúti fertőzések jelentősége
Epeúti betegségek.
ENDOSCOPIA A NŐGYÓGYÁSZATBAN
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
CT vezérelt biopsziák.
Gyermekgyógyászati tünetcsoportok IV.
Nőgyógyászati betegségek
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
Szemléletváltozás a hólyagfájdalom szindróma diagnosztikájában és terápiájában Lovász Sándor 2012.
Hyperandrogén nők fogamzásgátlási lehetőségei
Az interstitialis cystitis/hólyagfájdalom szindróma (IC) helyzete Magyarországon 2014-ben Dr. Lovász Sándor Rózsakert Medical Center, Semmelweis.
Nephrológiai propedeutika fogász hallgatóknak 2015 Dr. Nagy Judit
A probiotikumok II..
„Az igazságot folyton ismételni kell, mert a tévedéseket is folyton ismétlik.” J.W.Goethe SZEZONÁLIS INFLUENZA JELENTŐSÉGE a H1N1 PANDÉMIA IDEJÉN Kalocsai.
Makó természeti kincsei gyógyiszap, gyógyvíz Dr. Széll Sára Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet Makó.
Kardio- Navigátor Esemény Holter Apnograph Teljes Holter Nyugalmi EKG és utópotenciál Terheléses EKG IKG (impedancia- -kardiográph) rizikofaktorok Echo.
Kiválasztás.
Táplálékallergia, asthma, atópia Dr Gruber Szilvia Leonard Fromer, MD Diagnosis and Management of Food Allergies.
„Sok vagy kevés vizsgálat” „Sok vagy kevés vizsgálat” ad hoc munkacsoport Tagjai: Dr. Gilányi IbolyaMiskolc Dr. Nagy ÉvaDunaújváros Sándor JózsefNyíregyháza.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Tapasztalatok egésztest polarizáltfény-terápiával gyermekkorban
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Bunkóczi László, Dr.Pitlik László, Pető István, Szűcs Imre
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Van-e bizonyított kezelés?
Új lehetőségek az IC/BPS diagnosztikájában és kezelésében
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Előadás másolata:

Újdonságok az IC/BPS diagnosztikája területén Egyszerűsített kritériumok Fájdalom - krónikus, hólyag eredetű kismedencei nyomás vagy diszkomfort (és/vagy húgycsőfájdalmak) Vizelési inger - igen gyakori vagy állandó és/vagy parancsoló Gyakori vizelés (kis porciók) Differenciál diagnosztika (azonos tüneteket okozó kórképek kizárása) Kiegészítő anamnesztikus adatok Fokozódik-e a fájdalma a hólyag telődésére? Érez-e átmeneti megkönnyebbedést vizelés után? Van-e olyan étel vagy ital, aminek fogyasztása után panaszai fokozódnak? Clemens JQ. In: Urologic Diseases in America. 2007; Hanno PM. In: Penn Clinical Manual of Urology. 2007.

Az IC/BPS differenciál diagnosztikája – kizárási diagnózis Urológiai Hyperaktív hólyag Bakteriális cystitis (?) Krónikus kismedencei fájdalom CIS/ Hólyag ca. (!) Urethritis Húgycső diverticulum Ureter- vagy hólyagkő Sugárcystitis Nőgyógyászati Endometriosis Kismedencei gyulladásos folyamatok Vulvodynia Vaginitis Urogenitális atrophia Aktív herpes fertőzés Kismedencei malignoma Prolapsus uteri

Biopsia csak tumorgyanú esetén indokolt! A BPS/IC diagnosztikája Hólyagbiopszia Korábban javasolt beavatkozás nincs diagnosztikus értéke perforáció veszélye vérzés veszélye Malignitás (CIS) kizárására alkalmasabb a vizelet cytológia – ez minden esetben kötelező! Biopsia csak tumorgyanú esetén indokolt!

A hagyományos hólyagnyomás mérésnek A BPS/IC diagnosztikája Urodinámiás vizsgálat IC/BPS-ben A hagyományos hólyagnyomás mérésnek (cysto-manometria) nincs diagnosztikus értéke! Nem végzünk urodinámiás vizsgálatot!

ÚJ, NEM-INVAZÍV DIAGNOSZTIKUS MÓDSZER A GAG RÉTEG FUNKCIÓJÁNAK VIZSGÁLATÁRA a vizelési napló adatai alapján

A GAG réteg integritásának vizsgálata Az IC/BPS alapja a GAG réteg elégtelensége Mértékének megítélésére Parsons teszt – hólyag feltöltése KCl oldattal - kvalitatív , invazív, fájdalmas Módosított Parsons teszt: cystometria hígabb KCl kvantitatív, kevésbé invazív, időigényes Új teszt iránti igény: Kvantitatív, nem invazív, gyors, olcsó, betegbarát …

Megfigyeléseink Az anamnézis, tünetek alapján Panaszok csökkennek sok folyadék fogyasztása mellett Fokozódnak a nyári hónapokban Bizonyos ételek fokozzák a panaszokat A vizelési napló adatai alapján A napi átlagos vizeletporciók jelentősen változhatnak a vizeletmennyiségtől függően

Egy IC beteg átlagos vizeletporcióinak változása 2 hét alatt az össz Egy IC beteg átlagos vizeletporcióinak változása 2 hét alatt az össz. vizeletmennyiség függvényében

Az adatok lineáris összefüggést sugallnak

A 2x24 órás vizelési napló adatai

A porciók változásának kvantitatív meghatározása 1.

Eredmények Megállapítható, hogy a napi átlagos vizeletporció a legmegbízhatóbban mérhető és értékelhető vizelési napló adat, az átlagos vizeletporció mérete egészséges emberekben nem függ a vizelet koncentrációjától, a két napi adat változatlan, sérült GAG-réteg esetén viszont a két napra számított átlagporciók annál nagyobb eltérést mutatnak, minél súlyosabb stádiumú a betegség (kvantitatív mérés – terápiás hatás mérése) az egyes vizeletporciók a legnagyobb szórást az éjszaka során és a reggeli első vizeletporcióban mutatják ezért ezen porciók mérésének elhagyása pontosabbá teszi a GAG- réteg tesztet (egyidejűleg megkönnyítik a betegek életét)

A vizeletmennyiség (vizeletkoncentráció) és az átlagos vizeletporciók méretének összefüggése

Összefoglalás A 2 napos vizelési naplón alapuló GAG-réteg teszt új kvantitatív diagnosztikai módszer IC/BPS-ben Fiziológiás körülmények között végzett vizsgálat, non-invazív Olcsó, nem igényel műszeres vizsgálatot Gyors adatbevitel, akár nagy távolságról is, tetszőlegesen ismételhető Alkalmasnak tűnik a betegség lefolyásának monitorozására és a kezelés hatékonyságának mérésére is A www.holyagfajdalom.hu weblap felhasználóbarát adatbevitelt biztosít A kvantitatív adatok prospektív gyűjtésével kellő mennyiségű és minőségű adat gyűjthető össze a statisztikai értékeléshez

Az IC/BPS diagnosztikája Alacsony nyomású cystoscopia Hunner-fekély Spirális erek !!!

Az IC/BPS diagnosztikája Magas nyomású cystoscopia – spinál anaesthesiában A diagnosztika legfontosabb eszköze

Az IC/BPS diagnosztikája Magas nyomású cystoscopia veszélye A nagy nyomás miatt: Visszafolyik a folyadék a vesékbe (VUR) Elfolyik a katéter mellett Vesékben veszélyes túlnyomás alakul ki! Pontatlan a nyomás-térfogat mérés! A diagnosztika legfontosabb eszköze

Az IC/BPS diagnosztikája Megoldás az új módszer: a ballonos hólyagtágítás Standardizált értékek! Speciális ballon katéter – nincs reflux Töltés közben folyamatos nyomás-térfogat mérés Magas intravesicalis nyomás (70vízcm) fenntartása Nincs folyadék elszökés Állandó szintű nyomás 5 percig Hirtelen lebocsátás

„Elbocsátó szép üzenet” Az IC/BPS diagnosztikájának legfontosabb eszköze a nagynyomású cystoscopos hólyagkép Az elváltozások mértéke nyomás- és időfüggő Alapvető cél a vizsgálati paraméterek standardizálása Megoldás: a ballonos hólyagtágítás módszere 70vízcm intravesicalis nyomás 5 percig A ballon hirtelen lebocsátását követően megjelenő ex-vacuo vérzések diagnosztikus értékűek