Kőszegi Forrás- Kőszeg

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szegi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Szakmai hálózatok működésének eredményessége és dilemmái Innováció – megújulás – növekedés VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A MEZŐFÖLD HELYI Közösség Helyi Fejlesztési Stratégiája elkészítésének mérföldkövei, a tervezés jelenlegi állása. Dég, február 24.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Pályázati lehetőségek Nagy Réka Közművelődési és kulturális intézmények pályázati lehetőségei.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A Határtalanul! Erdélyben program célkitűzései Sport és turizmus.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
{ Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Zöldutas vidékfejlesztés faluközösségek részvételével
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
VEZETŐI ÉLETPÁLYAMODELL – PORTFOLIÓ BŐVÍTÉS
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
HHR.
Használt étolaj gyûjtésére készült kampány
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Família Nagycsaládosok Egyesülete
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
beruházás-tervezési ABCD
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Lorem ipsum.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Új nemzedék győri közösségi tér (Rómer ház)
Iskolai szociális segítő
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
A tehetséggondozás kihívásai
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Kőszegi Forrás- Kőszeg Közösség által irányított helyi fejlesztési = CLLD Mi fán terem a Helyi Akciócsoport (HACS)???

Mi az a CLLD? Közösség által irányított helyi fejlesztés = Community Led Local Development (mint a LEADER) Olyan EU-s támogatású fejlesztési lehetőség, amelynél csak a keretek adottak, tartalommal a helyi közösségnek kell kitölteni ÉS magának megvalósítani 500 millió forint értékben ! 2016 – 2020: Itt és most az adott keret-tematika: Kulturális és közösségi terek fejlesztése + helyi közösségszervezési tevékenységek Speciális pályázat, amiben lehetőséget lehet nyerni.

És mi az a HACS? KELL egy csapat! = Helyi AkcióCsoport Mindenki tegye hozzá a magáét! EZÉRT VAGYUNK ITT

Országos verseny lesz = csak nagyon jó HFS-sel lehet nyerni! Mit csinál ez a csapat? Legfontosabb feladata : Helyi Fejlesztési Stratégia közös kialakítása = a PÁLYÁZAT. Ezt a stratégiát kell majd megvalósítani, vagyis benne lesznek a célok, és az eszközök is. Az eszközök = fejlesztések: Zárt és nyitott közösségi terek megújítása (ami nincs benne más városfejlesztési pályázatban), közösségek eszköz-fejlesztései Helyi közösségek tevékenységei (de: nem hobbi) Országos verseny lesz = csak nagyon jó HFS-sel lehet nyerni! A SAJÁTUNKAT KÖLTJÜK!!!

Hogyan valósítjuk meg a HFS-t? Helyi pályáztatással – ez benne az igazi CLLD A Stratégiában meghatározott célokra helyi pályázati rendszert kell kialakítani: meghirdetés, tanácsadás, feldolgozás, értékelés, megvalósítás nyomon követése, közösségi kommunikálása, stb… Maximum 40% értékben megfogalmazható egy vagy több kulcsprojekt a HFS-ben (pl. olyan közösségi tér fejlesztés, aminek a hasznosítására aztán egy vagy több helyi pályázati jogcím is kapcsolódik) pl. kirándulóhely, épület-újrahasznosítás, amelyet sok közösség vesz használatba = ott nyitott közösségi programokat zajlanak!

Hogyan készül a jó HFS? Ötletroham, Kétségbeesés, Megvilágosodás, Rendszerezés, átbeszélés Megnyugvás, Kidolgozás, átbeszélés, VÉGSŐ változat, DÖNTÉS = ami a leginkább előre viszi a közösség különböző tagjait és együttműködéseiket.

Ne azt kérdezzétek, hogy mit adhat nektek a hazátok, hanem azt, hogy ti mit adhattok a hazátoknak! (J.F.K.)

Célok, célcsoportok – megközelítési módszerek Rendszerezhetünk célcsoportok szerint (pl. fiatalok, családosok, pihengetők) Fókuszpontok szerint (pl. lakókörnyékek) Tematikusan (kulturális örökség, természeti adottságok) Szokásaink szerint (pl. együttműködés hagyománya - vagy éppen hiánya, ami erősítendő)

Innovativitás Innováció: olyan új ötlet, módszer vagy megközelítés, amely a gyakorlatban hasznosul is MÁS kérdést teszünk föl „Nálunk az a baj” vs. Milyen adottságunk van, amiből ki lehet indulni? Másképp tesszük föl a kérdést „Ki fogja ezt megcsinálni?” vs. Mit lehet kihozni belőle? Más választ adunk rá - Valaki csinálja meg …. vs. Ha már hozzányúlunk: kik és mivel tudnak együttműködni abban, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle?

A stratégia részei Helyzetelemzés – csak azt, ami releváns ide Fejlesztési környezetbe helyezés (kapcsolódások) Előzmények, erősségek és lehetőségek a közösségben (ez kifejezetten nem a „zörög a sárhányó” típusú pályázat) Jövőkép – célok ….. Eszközök = a fejlesztési célhoz vezető út = a helyi pályázati jogcímek kialakítása Pályázati lehetőségek: 2/3 beruházás féle (ERFA) + 1/3 tevékenység-féle (ESZA) A megvalósítás erőforrásai (első sorban humán kapacitás!) Ütemezés: 2016 - 2020

Mások ötletei - a város füle

Mások ötletei - Kesztyűgyár

Kőszegi kezdeményezések

Ki fogja ezt végigcsinálni? Kell egy saját munkaszervezet (aki nem az önkormányzat) Feladatai: Kapcsolattartás, népszerűsítés, Helyi pályázatok kialakítása, Pályázatok meghirdetése, feldolgozása Folyamatos kommunikáció, A közösség további bevonása összetartása, motiválása, további együttműködések generálása, stb… BÁNJUNK JÓL a munkaszervezettel, értünk fáradozik!!!

A mi kis városunk - Kőszeg Virágozzék ezer virág! Közösségeink: 1+1+1= 5

Házi feladat ! Pályázat benyújtás: 2016. június 1- 30. Készüljünk fel a legközelebbi műhelymunkára! Célcsoportok … Másképp … Jó gyakorlatok … Kezdeményezések: előkészületben, fejben, fiókban