Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
1 A diasor hatályosítását végezte: dr. Szalai András, július.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Csődeljárás 1. Megindítási szakasz 33/2009. (VIII.26.) IMR r. kizárt 7. § (2) bekezdés korlátozott 7. § (3) bekezdés Azonnali ideiglenes fizetési haladék.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Az önkormányzati igazgatás
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Elővásárlási, visszavásárlási, vételi és eladási jog
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
JOGTANI ALAPISMERETEK
Jogi alapismeretek 2013.
A közigazgatási perek II.
Kompetenciák fogalma Joghatóság (nemzetközi értelemben vett hatáskör) ügyek megosztása a különböző államok hatóságai között hatáskör ügyek megosztása a.
Öröklési szerződés és Köteles rész
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
A polgári per szakaszai
Az „Út a munkához” program évi változásai
Joghatóság.
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
A polgári eljárás fogalma
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A jogviszonyok sajátosságai
Semmisség Nappali tagozat Győr 2016.
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A PP. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEINEK VÁLTOZÁSA
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Nemzetközi magánjog II.
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ KÜLÖNLEGES RENDELKEZÉSEK
Az „Út a munkához” program évi változásai
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Joghatóság, hatáskör, illetékesség Polgári eljárásjog előadás

Joghatóság, hatáskör, illetékesség A három fogalom 1./ Joghatóság az államok közötti ügymegosztás – a nemzetközi elemet tartalmazó ügyekben melyik ország bírósága jár el 2./ Hatáskör a.) tágabb értelemben: a magyarországi bíróságok és más szervek közötti ügymegosztás – az ügyben bíróság vagy más szerv (közigazgatási szerv, közjegyző, alkotmánybíróság, stb.) jár el b.) szűkebb értelemben: a magyarországi bíróságok közötti vertikális ügymegosztás – az ügyben melyik szintű bíróság jár el. 3./ Illetékesség a magyarországi bíróságok közötti horizontális ügymegosztás – azonos hatáskörű bíróságok közül az ügyben melyik (területi) bíróság jár el. Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Joghatóság, hatáskör, illetékesség Joghatóság forrásai Belső jogi szabályok (Magyarország.: 1979. évi 13. tvr.) Európai Uniós szabályanyag (44/2001 EK rendelet – „Brüsszel I.”; 2201/2003 EK rendelet – „Brüsszel II.”) Nemzetközi szerződések Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Joghatóság, hatáskör, illetékesség Joghatóság típusai I. Általános joghatóság A joghatósággal kapcsolatos alapvető szabály, hogy a felperes kötve van az alperes fórumához (Actor sequitur forum rei), azaz: Természetes személy esetén: a lakóhelye, tartózkodási helye; jogi személy esetén: a székhelye szerinti tagállamban perelhető II. Különös joghatóság Vagylagos joghatóság (az általános joghatósági ok helyett választható a felperes által – pl. Eljárás tárgya szerződés: a teljesítés helye; az eljárás tárgya károkozás: a káresemény bekövetkezésének helye ) Kizárólagos joghatóság (minden egyéb joghatósági szabályt felülír – pl. közhitelű nyilvántartásba bejegyzés érvényessége: annak a tagállamnak a bírósága, ahol a nyilvántartást vezetik) Kizárt joghatóság – kizárólagos joghatóság ellenpárja Aszimmetrikus joghatóság (a gyengébb fél érdekének védelme hívta életre speciális ügyekben, a vagylagos és a kizárólagos joghatóság sajátos elegye – pl. fogyasztói szerződés: fogyasztó lakóhelye) Alávetéses joghatóság - Felek megállapodása joghatóságról Joghatóság, hatáskör, illetékesség

A joghatóság vizsgálata Van-e más állam bíróságának kizárólagos joghatósága? VAN NINCS A keresetlevél elutasítása idézés kibocsátása nélkül a Pp. 130. § (1) bekezdés a) pontja alapján A) és az alperes perbe bocsátkozik és nem emel kifogást a joghatóság hiánya miatt Az eljárás lefolytatásra kerül B) és az alperes kifogást emel a joghatóság hiánya miatt vagy az első tárgyalást szabályszerű idézés ellenére elmulasztotta és írásban sem terjesztette elő a védekezését A bíróság megvizsgálja, hogy fennáll-e a magyar joghatóság bármilyen joghatósági ok alapján. HA IGEN: az eljárás lefolytatható HA NEM: a pert megszüntetik (Pp. 157/A §) Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Hatáskör szabályozása Joghatóság, hatáskör, illetékesség I. Általános elsőfokú hatáskör: Járásbíróság II. Különleges elsőfokú hatáskör: 1. Közigazgatási és munkaügyi bíróság - közigazgatási perek - munkaviszonyból és munkaviszony jellegű jogviszonyból származó perek 2. Törvényszék - azok a vagyonjogi perek, amelyek tárgyának értéke a harmincmillió forintot meghaladja, kivéve a házassági vagyonjogi pert, ha azt a házassági perrel együtt vagy annak folyamán indítják meg (+megállapítási ua.) - speciális pertípusok (ld. külön) Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Törvényszék elsőfokú hatáskörébe tartozó pertípusok - a közhatalmi jogkörben okozott károk megtérítése iránti perek - szerzői és a szomszédos jogi perek, iparjogvédelmi perek , know-how perek - nemzetközi árufuvarozási vagy szállítmányozási szerződéssel kapcsolatos perek - cégekkel kapcsolatos egyes perek - társadalmi szervezetekkel kapcsolatos egyes perek - értékpapírból származó jogviszonnyal kapcsolatos perek - sajtó-helyreigazítási perek - tisztességtelen szerződési feltételek érvénytelensége tárgyában indított perek - bíróság elleni kártérítési perek - személyiségi jogi perek - egészségügyi szolgáltatókkal kötött finanszírozási szerződésből eredő perek - azok a perek, amelyeket törvény a törvényszék hatáskörébe utal Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Pertárgyérték számítása Joghatóság hatáskör, illetékesség 1. Általános pertárgyérték A követelt tőkeösszeg 2. Speciális pertárgyértékek - időszakos szolgáltatás iránti per: a még teljesítendő valamennyi szolgáltatás értéke, de legfeljebb az egy évi szolgáltatás értéke - dologi jogi per: a dolog, dologi jog értéke - követelés biztosítása, zálogjog iránti per, végrehajtási igényper: a követelés összege és a biztosíték értéke közül a kisebb (fedezetelvonó szerződés hatálytalanságára alapított per: az elvont fedezettel biztosított követelés értéke és a fedezet értéke közül a kisebb – bírói gyakorlat, új Pp.-ben szabályozva is!) - végrehajtás megszüntetése, korlátozása iránti per: a végrehajtási összeg vagy annak korlátozandó része (szerződés létrejöttének, hatályosságának, érvényességének megállapítása iránti perben - a szerződésben kikötött szolgáltatásért járó ellenszolgáltatás értéke (bírói gyakorlat, új Pp.-ben szabályozva is!) szerződés létrehozása vagy megszüntetése iránti perben - a kikötött szolgáltatásért járó, még teljesítendő ellenszolgáltatás értéke (bírói gyakorlat, új Pp.-ben szabályozva is!) - ha nem állapítható meg: határozatlan pertárgyérték (Itv.) Joghatóság hatáskör, illetékesség

Joghatóság, hatáskör, illetékesség A hatáskör vizsgálata Hivatalból köteles vizsgálni a bíróság a hatáskört Ha a hatáskör a pertárgyértéktől függ, akkor arra a keresetlevél beadásának az időpontja irányadó (kivétel: a keresetlevél beadása és a hatáskör vizsgálata közötti időben bekövetkező, hatáskört megalapozó pertárgyérték változás) Ha hiányzik a hatáskör, az alperes érdemi ellenkérelme előtt: Áttétel A keresetlevél idézés kibocsátása nélküli elutasítása Ha hiányzik a hatáskör, az alperes érdemi ellenkérelme után: Áttétel – De: ha a hatáskör a pertárgyértéktől függ, akkor az érdemi ellenkérelem előadása után már nem vehető figyelembe a hatáskör hiánya. Permegszüntetés – De: ld. 1. pont Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Illetékességi okok rendszere Joghatóság, hatáskör, illetékesség 1. Illetékességi okok csoportosítása: A./ Általános illetékesség (ezt kiegészíti: kisegítő illetékesség) B./ Különös illetékesség a.) vagylagos illetékesség b.) kizárólagos illetékesség c.) alávetéses illetékesség /lényegében ez is b)/ Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Illetékességi okok sorrendje Joghatóság, hatáskör, illetékesség 1./ Elsődleges: kizárólagos illetékesség 2./ Másodlagos: alávetéses illetékesség 2./ Harmadlagos: vagylagos illetékesség 3./ Negyedleges: általános illetékesség 4./ Ötödleges: kisegítő illetékesség Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Kizárólagos (alávetéses) illetékesség A./ Kizárólagos illetékesség A Pp. külön szabályozza: (végrehajtási perek, perújítás, utóperek, stb.) B./ Alávetéses illetékesség Kikötés hármas feltétele: 1. vagyonjogi ügyekben 2. már felmerült jogvita vagy jövőbeni, meghatározott jogviszonyból származó jogvita esetére 3. meghatározott alaki követelmények + kizárt bíróságok! + hatásköri kötöttség ! Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Vagylagos illetékesség Joghatóság, hatáskör, illetékesség Mindig a felperes választ! Példák: - időszakos szolgáltatásra kötelezés iránti per: az igény érvényesítésére jogosult lakóhelye - gyermek elhelyezésére irányuló per: a gyermek lakóhelye - ingatlan-perek: az ingatlan fekvése szerinti hely - gazdálkodó szervezet által tevékenysége körében kötött ügyletből eredő követelés iránti per: ügyletkötés vagy a teljesítés helye. - (szerződésen kívüli) kártérítési per: a károkozás vagy a kár bekövetkezésének helye Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Általános illetékesség Joghatóság, hatáskör, illetékesség 1. Ha az alperes természetes személy Főszabály: alperes lakóhelye Kisegítő szabály (sorrend!) 1. az alperes tartózkodási helye 2. az alperes utolsó belföldi lakóhelye 3. a felperes lakóhelye vagy (ha a felperes jogi személy) székhelye 4. a felperes tartózkodási helye 2. Ha az alperes jogi személy Főszabály: alperes székhelye vagy alperes képviseletére jogosított szerv székhelye 1. a felperes lakóhelye vagy (ha a felperes jogi személy) székhelye 2. a felperes tartózkodási helye Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Az illetékesség vizsgálata Joghatóság, hatáskör, illetékesség Hivatalból köteles vizsgálni a bíróság az illetékességet Az illetékesség megállapítása szempontjából a keresetlevél beadásának az időpontja irányadó (kivétel: a keresetlevél beadása és az illetékesség vizsgálata közötti időben bekövetkező, illetékességet megalapozó változás) Ha hiányzik az illetékesség, az alperes érdemi ellenkérelme előtt: Áttétel A keresetlevél idézés kibocsátása nélküli elutasítása Ha hiányzik az illetékesség, az alperes érdemi ellenkérelme után: Áttétel - De:ha az illetékesség nem kizárólagos, akkor az érdemi ellenkérelem előadása után már nem vehető figyelembe az illetékesség hiánya. Permegszüntetés – De: ld. 1. pont Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Az új Pp. változásai - hatáskör Joghatóság, hatáskör, illetékesség Általános hatáskörű bíróság – törvényszék Különös hatáskörű bíróság – járásbíróság A járásbíróság hatáskörébe tartoznak: a) azok a vagyonjogi perek, amelyek tárgyának értéke a harmincmillió forintot nem haladja meg vagy amelyekben a vagyoni jogon alapuló igény értéke nem meghatározható, kivéve aa) a szerzői jogi, a szomszédos jogi és az iparjogvédelmi perek, ab) a közhatalom gyakorlásával kapcsolatos kártérítés, illetve sérelemdíj megfizetése iránt indított perek, ac) a közérdekből indított perek, ad) a jogi személyek alapításával és törvényes működésével kapcsolatos perek, ae) a jogi személyek és tagjaik (volt tagjaik) közötti, illetve a tagok (volt tagok) egymás közötti, a tagsági jogviszonyon alapuló perek, b) a személyi állapotot érintő perek, c) a végrehajtási perek !!! vagyonjogi per - az a per, amelyben az érvényesített igény a fél vagyoni jogain alapul vagy értéke pénzösszegben kifejezhető !! Megengedett keresethalmazat esetén ha valamelyik kereseti kérelem elbírálására a törvényszéknek van hatásköre, a per a törvényszék hatáskörébe tartozik Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Az új Pp. változásai - illetékesség Joghatóság, hatáskör, illetékesség 1. új kizárólagos illetékességi okok A vállalkozás által fogyasztóval szemben, szerződéses jogviszonyból származó igény érvényesítése iránt indított perre - az alperes belföldi lakóhelye (tartózkodási helye, utolsó belföldi lakóhelye) szerinti bíróság kizárólagosan illetékes. (Előzőek hiányában általános szabályok) Ha felelősségbiztosítási szerződéssel alapján az igény a károkozótól eltérő harmadik személlyel szemben is érvényesíthető, e harmadik személlyel szemben indított perre a felperes belföldi lakóhelye (tartózkodási helye, utolsó belföldi lakóhelye) szerinti bíróság kizárólagosan illetékes (Előzőek hiányában általános szabályok) 2. Vagylagos illetékességi okok részben változtak Új: a fogyasztó által a vállalkozással szemben fennálló, szerződéses jogviszonyból származó igény érvényesítése iránti per - a felperes belföldi lakóhelye (tartózkodási helye) Joghatóság, hatáskör, illetékesség

Joghatóság, hatáskör, illetékesség Köszönöm a figyelmet! Joghatóság, hatáskör, illetékesség