Fájlcsere: Technikai megoldások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Hálózati alapismeretek
Készítette: Nagy Márton
Hálózati és Internet ismeretek
Készítette:Darázsi LászlóXZ1J94 Muráti ÁkosJNC2FC Szeles JózsefVC4DV7.
A BIZTONSÁGTECHNIKA ALAPJAI
IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer
INTERNET 4 Az előadást készítette és előadja: 4 TAMASI ISTVÁNNÉ 4 Hegedüs Géza Általános Iskola.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Hálózatok.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
INTERNET.
Számítógépes hálózatok alapfogalmak
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Hálózati architektúrák
2008. augusztus 6.Budapest New Technology Meetup Group1 Zoltan Kalmar: Hahó Zoltan Kalmar: Hahó Kalmár Zoltán Internet Szolgáltatók.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Hatékonyságnövelés IT biztonsági megoldásokkal Szincsák Tamás IT tanácsadó 2012.Október 17.
Biobi.eu AdFlan Right on target adflan.com Copyright © 2010 Biobi Kft. Minden jog fenntartva. Ezen dokumentum a Biobi Kft. Tulajdonát képező bizalmas információkat.
13.a CAD-CAM informatikus
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
Globális lekapcsolás? Zelei Dániel. Elvileg… Az Anonymus nevű hekker-csoport megtámadja a 13 root DNS szervert, ezáltal az egész internet „sötétségbe.
Fájlcserélők és jogi problémáik
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László.
Cluster Szorosan összekapcsolt számítógépek csoportja (egy gépet alkotnak) Gyakori a LAN megoldás Céljuk: – Teljesítmény növelése – Rendelkezésre állás.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei F ű rész Attila Salamon Róza (felkészít ő tanár) 8.A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
A KFKI AFS szolgáltatás Hernáth Szabolcs MTA KFKI RMKI
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Hálózati és Internet ismeretek
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
Peer to Peer fájlmegosztó alkalmazás Médiakommunikáció-labor 2004 Csontos Gergely, Kőszeg György, Somogyi Tamás.
A hálózati kapcsolat fajtái
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Az internet.
Nagy teherbírású rendszerüzemeltetés a felhőben. Miről lesz szó? Cloud áttekintő Terheléstípusok és kezelésük CDN Loadbalancing Nézzük a gyakorlatban.
Supervizor By Potter’s team SWENG 1Szarka Gábor & Tóth Gergely Béla.
1 Sramó András Adatbázis-technológia VII. előadás Adatbázis-technológia 7. előadás Elosztott adatbázisok.
Az Internet alkalmazásai
Óravázlat Készítette: Toldi Miklós
OKOSTELEFON KÖZÉPRÉTEG, VALÓS IDEJŰ TELJESEN ELOSZTOTT ADATFELDOLGOZÁS
Készítette: Pandur Dániel
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Számítógép hálózatok.
Hálózatok a mai világban
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Számítógéphálózatok Távadatfeldolgozás 2000/2001. Tanév, II. félév Dr. Vadász Dénes.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Tűzfal (firewall).
LPDS és felhő technológia Peter Kacsuk
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
A számítógépes hálózatok
A HTML alapjai Az internet és a web.
Információ és kommunikáció
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

Fájlcsere: Technikai megoldások Ambrus Norbert pr1

A kezdetek Amint már tudjuk az egész 1999- ben kezdődött Ez az első ugynevezett P2P (peer to peer) elvvel müködött Aki kitalálta az egy egyetemista volt és a program neve a Napster volt Ez nem strukturált P2P rendszerként működött. Szüksége volt egy központra, ami a peer-ek kiválasztását, reklámozással és a bevétellel kapcsolatos tevékenységek koordinálását, illetve az indexelést végezte.

A Napster felhasználói felülete

Folytatás 2000 után azonban már nagy számban jelentek meg a második generációs P2P hálózatok Ezek már egy úgynevezett hibrid struktúrát alkalmaztak Hiányoztak a központosított elemek A peer-ek nem voltak egyenrangúak - ez azért volt hasznos, mert ez a módszer lehetővé tette, hogy decentralizáltan működjön a hálózat, miközben a peer-eknek sem kell nagy terhelést elbírniuk, mert a superpeer-ek elvégezték helyettük a feladatokat 2002-ben történt meg az igazi áttörés: megjelent a Bittorrent protokoll, - Ez a technológia volt az, ami már ténylegesen ki tudta használni a P2P hálózatokban és gondolkodásban rejlő potenciált.

Peer-to-Peer technikai háttere Ezek a hálózatok az elosztott, azon belül a tartalom elosztó hálózatok csoportkörébe tartoznak. A P2P hálózatok lényegében overlay (fedő, felettes) hálózatok, ami azt jelenti, hogy ezek egy más meglévő hálózatra épülnek, vagy egy fizikai hálózat virtuális megfelelőjeként jelennek meg. A P2P esetében a fedőhálózat magára az internetre épül. Ez a felépítés jól illik a P2P hálózatok szomszédossági elven alapuló működéséhez, hiszen a fedőhálózat tartalmazza az összes peer-t amelyek közül bármely kettő között van egy kapocs.

Bittorrent működése A Bittorrent protokollt, 2002-ben Bram Cohen dolgozta ki. Cohen a már meglévő rendszerek hibáit akarta kiküszöbölni. Elsősorban nagy fájlok kezelhetőségét és a sávszélesség jobb kihasználtságát. Ez a technológia használ egy központi szervert a tartalmak kereshetőségére, és a peer-ek összekapcsolására, amit tracker-nek nevezünk. Ahhoz, hogy valaki el tudja indítani a letöltési folyamatot, és hogy kapcsolódjon másokhoz, először a tracker-rel kell kommunikálnia. Kell még egy fontos elem, ez pedig a torrent fájl. A fájl csak a tracker címét, illetve a letöltendő tartalom adatblokkjaiból képzett hash értékeket tartalmazza

Egy Torrent program felhasználói felülete

Előnyök Korábban elképzelhetetlen sebességgel és stabilitással lehet letölteni Nem egy központtól függ a forgalom, ezáltal növeli a globális letöltés Biztonságosabb átvitel - nem folytonosan, hanem véletlenszerűen tölti le a darabokat; Pontosabb - minden darab épségét ellenőrzi; Robosztusság - mivel nincs központ, így a hibázási lehetőség meglehetősen alacsony, ha egy peer kiesik, a hálózat tovább működik; Az erőforrások megoszthatóak a hálózat egészében (kliens-szerver esetében többnyire a szerver végzi a számításokat, adja a tárhelyet stb.); Túlterhelés sokkal ritkább, hiszen nem egy csomóponton összpontosulnak a feladatok; Skálázhatóság terén is jobb - nincs kontrollálva a peer-ek kapcsolódása a központ által; Olcsóbb, kevesebb karbantartás igényel.

Végül A P2P fájlcsere a “Jövő”