GRASSROOTS Gyermekvédelem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
10. Erőszak a családban, válás
Advertisements

Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Rizikó magatartások népegészségügyi és lokális közösségi hatásai, kompetenciák és kommunikáció (érvelés-film)
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Egészségtan tizenéveseknek
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Peremen billegő fiatalok
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
Az agresszió és a problémás viselkedés előre jelezhetősége a koragyermekkor alapján Herczog Mária Budapest, november 11.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Alkoholizmus.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A gyermekvédelmi jelzőrendszer
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
A dystrophiától a gyermekbántalmazásig
Szegénység és egészségi állapot
Laubené Mészáros Erzsébet
OR A gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzése: Népegészségügyi megközelítés Prof. Kevin D. Browne A Birminghami Egyetemen.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
Vajda Zsuzsanna Siettetett gyerekek
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„A nők, fiatalok és gyerekek elleni erőszak Európában” A SCELLES Alapítvány (Franciaország) kiadványa.
Speciális gyermekvédelem
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
 szociális (latin) – társadalmi, társaságra vonatkozó  patológiai (görög) – beteges, nem normális Szociálpatológiai – összefoglaló fogalom a beteges,
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Erőszak a családban.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
ADATVÉDELEM, ADATBIZTONSÁG Készítette: Horváth Tünde.
A Biztonságos Böngészés Program március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?
Civil és állami partnerek együttműködése a kísérő nélküli kiskorúak érdekében SUBTITLE.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Jezsuita fenntartói modell a gyermekvédelemben KPSZTI - FFA Gyermekvédelmi műhelynap
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Káros szenvedélyek.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Irgalom a családban.
A diszfunkcionálisan működő család
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

GRASSROOTS Gyermekvédelem

A gyermekbántalmazás A gyermekbántalmazás lényege a gyermekkel szembeni bárminemű rossz bánásmód egy szűk közösségen (családon) belül, amelynek szerepe éppen a gyermek védelme lenne. Jó vagy rossz bánásmódon azt értjük, hogy milyen mértékben teljesülnek a gyerek szükségletei. A fejlett társadalmakban az élőlények jogait törvények szabályozzák, biztosítják, így a gyerekek jogait is. Amennyiben ezek a jogok sérülnek, akkor beszélhetünk gyermekbántalmazásról.

Gyermek jogai Első helyen szerepel az alapvető szükségletek: Táplálkozáshoz, Egészséghez, Életkorának megfelelő különleges biztonsághoz, Különböző ártalmak elleni védelemhez való jog.

Bántalmazás okai A gyermek szeretetének és elfogadásának hiánya A felnőtt probléma megoldó képességének alacsony foka Megélhetési nehézségek Túlhajtottság Alkoholizmus Depressziós betegségek Családi krízisek

Bántalmazás fajtái Fizikai bántalmazás Elhanyagolás Lelki bántalmazás Szexuális bántalmazás

Fizikai bántalmazás A legismertebb és leggyakoribb bántalmazási forma. Az egyszerű pofontól az eszközökkel végzett bántalmazásig sok minden előfordul. Bántalmazás jelei: A gyereken kék-zöld foltok, sebek jelennek meg. Ezek a nyomok olyan helyen vannak, amik nem származhatnak természetes dolgoktól. Ha a gyermek egy felnőtt közeledtére maga elé emeli a kezét védekező tartásban. Ha egy gyermek a korához mérten túlságosan készséges, „szolgalelkű”.

Elhanyagolás Éheztetés Alultápláltság Egészségügyi ellátásának elmulasztása Szeretet hiány Egyedül hagyás hosszabb időre az üres lakásban

Lelki bántalmazás A szeretet feltételhez kötése-”akkor szeretlek, ha gólt rúgsz a meccsen”. A gyermek leadott teljesítményének figyelmen kívül hagyása. Megszégyenítés Megalázás Gúnyolódás A gyermeket folyamatosan lekicsinylő, negatív megjegyzésekkel illeti.

Szexuális bántalmazás Fajtái: Nemi erőszak Szexuális játékok Zaklatás Általában egy családtag, vagy a családhoz nagyon közelálló személy az elkövető.

Drogok, dohányzás, alkohol Minden olyan szer, vagy anyag, amely tudatmódosulást, az önkontroll elvesztését eredményezi, káros a szervezetre. A szülők által fogyasztott tudatmódosító szerek is veszélyesek a gyerekekre közvetetten, vagy akár közvetlenül is. A gyerekeknél a korai dohányzás is tudatmódosításnak számít. Mind a szülőket, mind a gyerekeket megfelelően tájékoztatni, felvilágosítani szükséges ezen szerek káros hatásáról.