Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
A gazdaság szereplői, gazdasági társaságok. A gazdaság főszereplői és alapegységei Gazdasági szereplők: - fogyasztók - termelők - termelési tényező tulajdonosok.
Törzstőke emelés Miért? Mikor? Miből? Dr. Szentmiklósi-Tóth Tamás Ügyvéd, adószakértő.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Az új Polgári Törvénykönyvnek a társaságogra és a kötelmi jogra vonatkozó fejezetei Dr. Ferencz Miklós 2014.április 16.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Egyéni vállalkozás.  Ügyfélkapuval való rendelkezés (elektronikus bejelentés esetén)  Személyazonosság igazolása (személyes bejelentés esetén)  Magyar.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
1 A gazdasági társaságok közös szabályai az új Ptk.-ban Oktatási segédlet Sárközy Tamás: Szervezetek státusjoga az új Ptk.-ban c. könyvéhez (HVG-Orac,
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Munkajogi ismeretek Jogok és kötelezettségek I.. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban Együttműködési kötelezettség A munkajogviszonyban.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Egyéb munkaerő-piaci programok
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Adományok adózási kérdései
2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Jogi alapismeretek 2013.
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Öröklési szerződés és Köteles rész
SZÁMVITEL.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
MAGYAR ADÓÜGYEK AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA ELŐTT
Kereskedelmi szerződések joga
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Vállalatgazdaságtan (BAI0030L;GZB2320L) 2017/18 tanév I. félév
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
Vezetői felelősség a gazdasági társaságokban Csehi Zoltán
Önkormányzati Pénzügy „Változások”-2010 Budapest
Állampolgári jogok és kötelességek
Jogi és menedzsment ismeretek
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Helyi bíráló bizottság tagjainak megválasztása clld community led local development
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
A tehetséggondozás kihívásai
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München) Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar GAZDASÁGI JOG 2017/2018-es tanév II. félév Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München) Az előadási anyag az Egyetem Gazdasági jog c. előadást felvett hallgatói számára készült. Az előadások hallgatói anyagának többszörözése, vagy más módon történő felhasználása nem megengedett.

Személyegyesülés jellegű gazdasági társaságok Közkereseti társaság és a betéti társaság

Gazdaság társaság fogalma Gazdasági társaságok üzletszerű közös gazdasági tevékenység folytatására, a tagok vagyoni hozzájárulásával létrehozott, jogi személyiséggel rendelkező vállalkozások, amelyekben a tagok a nyereségből közösen részesednek, és a veszteséget közösen viselik.

Jogszabályi háttér 2013.évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről X. Cím A gazdasági társaságok közös szabályai XV. Fejezet –XXII. fejezetig Gt- alapítása Gt szervezete Gt. Átalakulása és egyesülése,megszűnése

Közkereseti társaság – XI. cím Közkereseti társaság létesítésére irányuló társasági szerződés megkötésével a társaság tagjai arra vállalnak kötelezettséget, hogy a társaság gazdasági tevékenységének céljára a társaság részére vagyoni hozzájárulást teljesítenek, és a társaságnak a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségeiért korlátlanul és egyetemlegesen helytállnak.

A társaság tagjai Természetes személy egyidejűleg egy gazdasági társaságban lehet a társaság korlátlanul felelős tagja. Kiskorú személy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja nem lehet. Közkereseti társaság, betéti társaság és egyéni cég nem lehet gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja.

Tag kötelessége: vagyoni hozzájárulás A társaság nyeresége a tagokat vagyoni hozzájárulásuk arányában illeti meg, és a veszteséget is ilyen arányban kell viselniük. Semmis a létesítő okirat azon rendelkezése, amely valamely tagot a nyereségből vagy a veszteség viseléséből teljesen kizár.

Nyereség-és veszteségviselés szabálya A nyereség és a veszteség a tagok között vagyoni hozzájárulásuk arányában oszlik meg (társasági szerződés ettől eltérően is rendelkezhet, de egyik tagot sem lehet kizárni a veszteség viselésének kötelezettségéből, vagy a nyereségből való részesedésből.

Tagok közreműködése vagyoni hozzájárulás (nincs törvényi minimum) személyes közreműködés, melyért a tagot díjazás illetheti meg

Tagok helytállása a társaság kötelezettségeiért A tagok egyetemlegesen kötelesek helytállni a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségeiért.

Tagi felelősség!!!! A társaságba belépő tag felelőssége a belépés előtt keletkezett társasági kötelezettségekért a többi tagéval azonos. A társaságtól megváló tag a tagsági jogviszony megszűnésétől számított 5 évig - a többi taggal azonos módon felel – a társaságnak harmadik személlyel szemben fennálló olyan tartozásaiért, amely tagsági jogviszonya megszűnése előtt keletkezett.

Társaság szervezete Legfőbb szerv: a tagok gyűlése = valamennyi tagot magába foglaló grémium Hatásköre: A taggyűlés határoz az ügyvezetés körébe nem tartozó mindazon ügyben, melyet a törvény vagy a társasági szerződés a társaság legfőbb szervének hatáskörébe utalt.

Határozathozatal Főszabályként valamennyi tagnak azonos mértékű szavazata van. Ettől a társasági szerződésben el lehet térni, de min. 1 szavazat minden tagot megillet. Határozathozatal: főszabályként egyszerű többséggel, kiv. ahol maga a törvény vagy a társasági szerződés 3/4-es szótöbbséget (pl. vezető tisztségviselő visszahívása), illetve egyhangúságot (pl. a társasági szerződés módosítása) ír elő.  

A társaság ügyvezetése és képviselete Ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik, akkor a társaság ügyvezetésére mindegyik tag időbeli korlátozás nélkül jogosult. A társasági szerződésben a tagok az ügyvezetésre egy vagy több tagot is megbízhatnak. Ebben az esetben a többi tag ügyvezetésre nem jogosult.

Ügyvezetés fogalma A társasági ügyek vitelét ügyvezetésnek nevezzük. Az ügyvezetés körébe tartoznak mindazon kérdések, amelyekről nem a tagok gyűlése dönt. Az ügyvezetésre való jogosultság tehát szükségképpen egyben képviseleti jogosultságot is jelent.

A tagsági jogviszony megszűnése a tagok közös megegyezésével a tag felmondásával a társasági részesedés átruházásával a tag halálával vagy megszűnésével a taggal szembeni kizáró vagy összeférhetetlenségi ok bekövetkeztével.

KKt - betéti társasággá való átalakulása A kkt. t.-vé alakulhat át a társasági szerződés módosításával. A társaság betéti társasággá való átalakulása során kültaggá váló tag az átalakulástól számított 5 éves határidőn belül korlátlanul köteles helytállni a társaságnak az átalakulás előtt keletkezett tartozásaiért.

BETÉTI TÁRSASÁG FOGALMA A betéti társaság (bt.) létesítésére irányuló társasági szerződés megkötésével a társaság tagjai arra vállalnak kötelezettséget, hogy a társaság gazdasági tevékenységének céljára a társaság részére vagyoni hozzájárulást teljesítenek, továbbá legalább az egyik tag (a továbbiakban: beltag) vállalja, hogy a társaságnak a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségeiért a többi beltaggal egyetemlegesen köteles helytállni, míg legalább egy másik tag (a továbbiakban: kültag) a társasági kötelezettségekért - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - nem tartozik helytállási kötelezettséggel.

Különbségek a kkt-hoz képest Ügyvezetés A kültagok nem jogosultak ügyvezetésre. Ennek az az oka, hogy kiegyensúlyozatlan helyzetet teremtene, ha a kültag, aki nem tartozik felelősséggel a társasági kötelezettségekért, az ügyvezetés körébe tartozó döntéseket hozhatna, amelyekért végső soron nem neki, hanem a beltagnak kellene helytállnia. A társaság képviseletére a kültag nem jogosult.