MUNKAIDŐ 2. rész.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaszervezési ismeretek
Advertisements

Az új Munka törvénykönyve elméleti és gyakorlati megközelítésben
Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról
MUNKAÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK Dr. Tihanyi Tamás
Az Új Munkatörvénykönyv Tervezete
Az új Mt-t hatályba léptető törvény
Dudás Katalin egyetemi adjunktus ELTE ÁJK ügyvéd

Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról
Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás től
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Az Új Munka Törvénykönyv tervezete II.
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a 2012
Munkaügyi Kapcsolatok, Kollektív Szerződés.
Rendkívüli munkavégzés Ügyelet és készenlét
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
A munkaidő és pihenőidő szabályozása
2010. december Dudás Katalin
 a legszükségesebb garanciális szabályokat tartalmazza  tág teret ad az egyéni és kollektív alkunak  egyszerűbb szabályozásokat foglal magában.
Munkaidő és pihenőidő A Munka Törvénykönyve szabályai különös tekintettel a mezőgazdaság sajátosságaira.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Az ügyeleti szabályok től módosult rendelkezései
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a évi jogszabályváltozások Katonáné Papp Ágnes munkaügyi igazgatóhelyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
2010. December Dudás Katalin
„Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia”
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Képzés, továbbképzés. Milyen képzésre jogosult a köztisztviselő? Jogosult az előmenetelhez szükséges képzésben részt venni. Köteles a központilag vagy.
A Munka törvénykönyve a mindennapokban és az ügyvédi gyakorlatban
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A Munkaidő szabályai Hős Nikolett február 14.
Előadó: dr. Kártyás Gábor
PÉKAKADÉMIA Ágazati Kollektív Szerződés Évi változásainak munkaügyi vonatkozásai Április 20.
A munkaidő, pihenőidő Avagy az idő pénz!.
A munkaidő szabályozása Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd.
A munka- és pihenőidő szabályai XI. Fejezet. Fogalmak 86. § Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő, kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a.
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
MUNKAJOG – 10. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 9. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL A munka díjazása Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2012.
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAJOGI ALAPISMERETEK – 9. Dr. Csőke Rita Munkajogi alapismeretek, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
PÓTLÉK VÁLTOZÁSOK ÚJ RENDSZERŰ ELSZÁMOLÁS A Munka Törvénykönyve től hatályos változásainak alapján.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A vasárnapi munkavégzés új munkajogi szabályai dr. Bérdi András.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Jogok és kötelezettségek II.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
15. Az eladók foglalkoztatása
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
Mindennapok munkajoga – 8. Dr. Csőke Rita
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Tanuljuk együtt az új Mt-t!
Munkaidő 2. előadás.
Munkaügy
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
PIHENŐIDŐK.
A munka díjazása.
Előadás másolata:

MUNKAIDŐ 2. rész

A munkaidő mértéke, beosztása

A munkaidő mértéke Teljes munkaidő: napi 8, heti 40 óra Munkaszerződésben el lehet térni Rövidebb és hosszabb teljes m.idő is lehet Beosztás szerinti munkaidő: Legfeljebb napi 12 óra (24 óra) Legfeljebb heti 48 óra (72 óra) Egyenlőtlen munkaidő-beosztásnál: Heti maximumot hosszabb időszak alatt kell csak betartani Naponta min. 4 órát kell beosztani

A készenléti jellegű munkakör Készenléti jellegű a munkakör, ha a) a munkavállaló a feladatainak jellege miatt - hosszabb időszak alapulvételével - a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, vagy b) a munkavégzés - különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel - a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.

A munkaidő beosztása Annak meghatározása, a mv mikor teljesíti munkavégzési kötelezettségét Munkáltató joga! Egy héttel előre, egy hét vonatkozásában közölni kell! DE: előre nem látható körülmény miatt 4 nappal korábban is módosítható DE: KSZ eltérhet hátrányosan is Egyenlő/egyenlőtlen Osztott/osztatlan

Kötetlen munkarend A munkáltató a napi munkaidő beosztásának jogát a munkavállaló számára írásban átengedi A munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel alkalmazható „A munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegüknél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti.” Nincsenek beosztási szabályok! Csak a szabadságot kell nyilvántartani

Az egyenlőtlen munkaidő-beosztás, a munkaidőkeret

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás Típusai: munkaidőkeret vagy elszámolási időszak Jellemzői: Napi egyenlőtlen munkaidő-beosztás Munkaidő beosztása szombatra vagy vasárnapra Munkaidő beosztása munkaszüneti napra Beosztás szerinti heti munkaidő átlagosan számít Heti pihenőnapok összevonása Heti átlag 48 órás pihenőidő alkalmazása

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás: A munkaidőkeret Munkaidő-szervezési módszer, egyenlőtlen munkaerő-igény esetére Heti munkavégzés maximumára vonatkozó mértéket (48/72 óra) csak a munkaidőkeret tartama alatt kell betartani Heti pihenőidő egyenlőtlenül is beosztható

A munkaidőkeret tartama Fiatal munkavállaló esetén 1 heti A munkáltató egyoldalú döntése alapján Behívásos munkavégzés esetén max. 4 havi (16 heti) Munkáltató döntése alapján Megszakítás nélküli Többműszakos Idényjellegű Készenléti jellegű Légi/vízi/közúti/vasúti közlekedési munkakörökben 6 havi (26 heti) Kollektív szerződés alapján, ha Munkaszervezési vagy Technológiai okok miatt szükséges 1 éves (52 heti)

Munkaidőkeret A munkaidő-keretben teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni.

Szabadnapok (kiegyenlítő napok) Alkalmazás oka: A munkáltató csak a rendes munkaidőt oszthatja be. Szerepe: Kiegyenlíti a beosztás szerinti heti munkaidőt. Lényege: Olyan munkanap, amire 0 órás munkavégzést rendel el a munkáltató.

A munkaidőkeret – példa 1. H K SZ CS P SZO V Össz. 12 Pih.nap 60 8 4 36 Heti átlag: max. 48 h, naponta max. 12 h Amíg nem „fogy el” a beosztható munkaidő, addig nincs rendkívüli munka DE: a heti 40 h feletti rész rendkívüli munka! Napi min. 4 óra, vagy „szabadnap”

A munkaidőkeret – példa 2. H K SZ CS P SZO V Össz. 12 Pih.nap 60 10 52 6 30 4 18

Heti pihenőidő összevonása Átlagban heti 2 napnak kell lennie! 6 nap munkavégzés után 1 pihenőnap kiadása kötelező (kivételekkel) Havi 1 vasárnap kötelező H K SZ CS P SZO V Össz. 10 11 9 Pih. 50 8 12 60 6 Pih 30 4 20

Mit jelent a rendkívüli munkavégzés?

Rendkívüli munkavégzés a munkaidő-beosztástól eltérő, a munkaidőkereten felüli, az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő, az ügyelet tartama. Összesen évi 250 óra, KSZ: 300 óra lehet! Mv kérésére írásban kell elrendelni

Munkavégzés vasárnap és munkaszüneti napon

Vasárnap a munkajogban Főszabály szerint az egyik heti pihenőnap Rendes munkaidő csak az Mt. 101. §-ban felsorolt esetekben rendelhető el e napra A vasárnapi munkavégzésért bizonyos esetekben vasárnapi pótlék jár

Vasárnapi munkavégzés – Mt. 101. § a) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben, b) az idényjellegű, c) a megszakítás nélküli, d) a több műszakos tevékenység keretében, e) a készenléti jellegű munkakörben, f) a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben, g) társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához - a szolgáltatás jellegéből eredően - e napon szükséges munkavégzés esetén, h) külföldön történő munkavégzés során, valamint i) a kereskedelmi ágazatban

Védett munkavállalói csoportok egyenlőtlen munkaidő-beosztás a heti pihenőnapok egyenlőtlen beosztása rendkívüli munkaidő vagy készenlét éjszakai munkavégzés várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig hozzájárulás tilos gyermekét egyedül nevelő, gyermeke hároméves koráig gyermekét egyedül nevelő, gyermeke hároméves korától négyéves koráig nincs korlát munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott egészségkárosító kockázat körében foglalkoztatott max. 8 óra

A munkaidő nyilvántartása (Mt. 134. §)

A nyilvántartás tartalma Tartalmaznia kell: rendes és rendkívüli munkaidő, készenlét, szabadság tartamát. Nyilván kell tartani a munkaidővel kapcsolatos megállapodásokat is! Kötetlen munkarend: csak a szabadságot

A nyilvántartás formája Mt. 134. § A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie: a teljesített rendes és rendkívüli munkaidő, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának is. - Munkavállalónkként! - Mtató kötelezettsége vezetni!

A nyilvántartás formája Mt. 134. § Könnyítés: A rendes és a rendkívüli munkaidő az írásban közölt munkaidő-beosztás hónap végén történő igazolásával és a változás naprakész feltüntetésével is vezethető.

Formai kérdések Szabadon választott formában pl. papír alapon, beléptető rendszerrel, blokkoló óra, informatikai rendszer stb. DE: egységes, egyértelmű rendszer kell Kinek kell aláírni? Praktikus okokból érdemes jóváhagyólag aláírni/aláíratni

Néhány gyakori szabálytalanság Nincs nyilvántartás Hiányos tartalom Téves (ellentmondó) tartalom Előre kitöltött Kettős nyilvántartás vezetése Nem pótolja a nyitva tartási, ügyfélfogadási rend, a bérjegyzék

Lehetséges szankciók Kb. 50 szabály ellenőrizhető belőle! Lehetséges munkaügyi bírság kiszabása (Met. 7. §) Számos mtatói intézkedés alapja pl. igazolatlan hiányzás, elszámolás Biztos, hogy csak a munkaidőt tartalmazza?

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!